Hoe je de huid van je pasgeboren baby moet verzorgen

De tere huid van pasgeboren baby's kan door verschillende factoren gemakkelijk geïrriteerd raken. De informatie in het artikel van vandaag zal je helpen om te leren hoe je de huid van je kleintje in goede conditie kunt houden.
Hoe je de huid van je pasgeboren baby moet verzorgen
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

De huid van een pasgeboren baby is tijdens de eerste levensdagen uiterst teer en gevoelig. Na 9 maanden in de baarmoeder te hebben gewoond, omringd door vruchtwater, bevindt een pasgeboren baby zich in een geheel nieuwe habitat.

Nu moet de huid van je pasgeboren baby zich niet alleen aanpassen aan nieuwe omstandigheden, maar ook aan andere externe factoren.

Een pasgeboren baby wordt bijvoorbeeld geconfronteerd met factoren zoals blootstelling aan de chemicaliën in hygiëneproducten en wasmiddel. Hij moet ook wennen aan het dragen van luiers en dat zijn huid tegen kleding aan wrijft. Daarom vragen veel nieuwe ouders zich af hoe ze de huid van hun baby het best kunnen verzorgen en beschermen.

Gelukkig zal het eenvoudige advies in het artikel van vandaag je helpen om goede zorg te bieden met betrekking tot hygiëne en vochtinbrenging. Door deze tips toe te passen, verminder je het optreden van schilfers en uitdroging van de huid, die zo vaak bij een pasgeboren baby optreden.

Hoe je de huid van je pasgeboren baby moet verzorgen

Een pasgeboren baby heeft een enorm gevoelige huid die zich nog moet aanpassen aan het leven buiten de baarmoeder. Het is belangrijk dat de ouders dit proces begeleiden.

Tijdens de zwangerschap leeft je baby in een donkere, waterige omgeving zonder externe irriterende stoffen.

In de baarmoeder bevindt zich een wasachtige substantie, vernix caseosa genaamd, die de foetus tegen infecties beschermt. Bij de geboorte wordt een pasgeboren baby echter blootgesteld aan verschillende materialen en stoffen en verliest hij de omgeving die hij gewend is.

Om in deze periode voor de huid van je baby te zorgen, zijn er vier factoren om in gedachten te houden:

  • Vermijd ten eerste langdurig contact tussen je baby en natte of vieze luiers.
  • Ten tweede, gebruik alleen zepen die dermatologisch zijn ontworpen voor baby’s.
  • Kies ten derde kledingstukken die zacht zijn voor de huid van je baby.
  • Hydrateer ten slotte de huid van je baby twee keer per dag.

We zullen hieronder meer in detail gaan.

Regelmatig luiers verschonen

Moeder smeert lotion op baby

Het is belangrijk dat ouders de luier van hun pasgeboren baby regelmatig controleren en vieze luiers zo snel mogelijk vervangen. Dit vermindert het contact tussen de huid van je kleintje met urine en ontlasting. Anders kunnen beide stoffen pijnlijke irritaties veroorzaken.

We raden ook aan om extra absorberende luiers te gebruiken, evenals doekjes die zeep- en chemicaliënvrij zijn. Breng crèmes of zalven aan die zijn ontworpen om luieruitslag te voorkomen.

Badtijd

Tijdens de eerste dagen van het leven van een baby, moet je als het mogelijk is het gebruik van zeep vermijden. Was liever voorzichtig de huid van je pasgeborene alleen met water en vermijd het om te schrobben.

Als je producten voor het reinigen van de huid gebruikt, kies dan die met een pH van 4. Deze zijn namelijk niet te hard voor de huid van je kleintje. Gebruik alleen kleine hoeveelheden.

Tegelijkertijd moet je je pasgeboren baby niet vaker dan twee keer per week in bad doen. Bovendien moet het baden erg kort zijn.

Het is ook belangrijk om heel voorzichtig te zijn met de navel van je baby. In feite moet je het baden uitstellen tot het navelstompje eraf is gevallen. Na de badtijd, dep je je baby droog met een zachte handdoek, niet wrijven.

Kledingaanbevelingen voor de verzorging van de huid van je pasgeboren baby

Een pasgeboren baby zou alleen kleding van 100% katoen mogen dragen. Sommige stoffen en vezels kunnen zacht aanvoelen, maar toch irritatie veroorzaken.

Laat je daarom niet voor de gek houden door hoe het eruitziet. Maak bij het kiezen van kleding het beschermen van de huid van je kleintje een prioriteit.

Beoordeel stoffen dus niet op hoe zacht ze aanvoelen. Probeer eerder dingen te vermijden die allergieën of huidirritaties kunnen veroorzaken. De huid van je kleintje is niet klaar om in contact te komen met bepaalde synthetische vezels en kleurstoffen.

Het is natuurlijk ook belangrijk om voorzichtig te zijn met welk wasmiddel je gebruikt om je babykleren te wassen.

Je moet producten gebruiken die speciaal zijn ontworpen voor baby’s van jonger dan 6 maanden. Gebruik ze om zowel de kleding van je kleintje als zijn of haar handdoeken, dekens en lakens te wassen. Het is het beste om wasverzachter te vermijden.

Tijdens de eerste dagen van het leven van een baby, moet je als het mogelijk is het gebruik van zeep vermijden. Was liever voorzichtig de huid van je pasgeborene met alleen water en vermijd het om te schrobben.

Hydrateer de huid van je baby

Janden van pasgeboren baby

De huid van een pasgeboren baby is zeer gevoelig voor uitdroging en schilfering. Dit is een natuurlijk proces en mag in theorie geen reden tot zorg zijn.

Het is echter nog steeds een goed idee om specifieke lotions te gebruiken om de huid van je pasgeborene gehydrateerd te houden. Dit zorgt ervoor dat je kind geen ongemak ervaart.

We raden aan om twee keer per dag een hydraterende crème te gebruiken. Zorg ervoor dat elke lotion die je kiest verzachtend is en voor baby’s ontworpen is.

Als laatste aanbeveling, denk eraan om met je kinderarts te praten over de beste lotions voor je kleintje. En zorg er natuurlijk voor dat je met je kleine naar een kinderarts gaat als je onregelmatigheden in zijn of haar huid opmerkt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.