Veranderingen van de navel tijdens de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap zie je veel veranderingen in de navel van de moeder. De navel heeft namelijk een erg belangrijke functie in deze periode. Lees hier meer.
Veranderingen van de navel tijdens de zwangerschap

Laatste update: 16 maart, 2019

Veel vrouwen zijn verbaast over de veranderingen van de navel tijdens de zwangerschap. De navel kan er groter, uitpuilend of zelfs plat uitzien. Ook kan het er uitzien alsof hij omgedraaid is.

Kom meer te weten over de veranderingen van de navel tijdens de zwangerschap in dit artikel.

De functie van de navel tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heeft de navel een erg belangrijke functie. Het is namelijk het punt waar de foetus verbonden is aan zijn moeder door middel van een navelstreng.

In de navelstreng bewaar je alle voedingsstoffen, het bloed en de zuurstof die je baby nodig heeft. In andere woorden, je bewaart alles wat je baby nodig heeft om zich te ontwikkelen in baarmoeder.

Veranderingen van de navel tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap doen zich bepaalde veranderingen voor. Doordat de baarmoeder vergoot komt er meer druk te staan op het midden van het lichaam. Dat zorgt voor veranderingen van de navel, hoewel het bij sommige vrouwen duidelijker is dan bij andere.

Een paar van de grootste veranderingen zijn:

  • De navel wordt plat. Naarmate de maanden voorbij gaan rekt de huid uit. Daardoor rekt je navel ook uit, waardoor het lijkt alsof hij uitgewist of verdwenen is.
  • Een uitpuilende navel. Tussen het tweede en derde trimester van de zwangerschap (na week 28), buigt de navel om. Dit is een pijnloos verschijnsel waarbij de navel als een knopje naar buiten komt.
  • Verschijning van een donkere of zwarte lijn. Deze verticale lijn, ook linea alba genoemd, begint bij de navel en gaat door tot het schaambeen. De oorzaak van het donker worden van de huid komt door de hormonale veranderingen die zich voordoen tijdens de zwangerschap. Het zal langzaam weer verdwijnen na de bevalling.
Een buik met een gezichtje er op

Wanneer de navel weer op zijn plek komt

Wanneer de navel voor of na de gegeven datum uitpuilt hoef je je geen zorgen te maken. Dit komt doordat de navel eerder uit kan puilen bij vrouwen met slap weefsel. Het kan ook onopgemerkt gaan bij vrouwen met een hardere of dikkere huid.

Hoewel de navel er anders uitziet tijdens de zwangerschap, komt hij weer in de juiste positie na de bevalling. De baarmoeder komt weer op zijn plek en wordt weer zijn originele grootte. Ook kun je weer je oude gewicht terugkrijgen.

Je levert voedingsstoffen, bloed en zuurstof aan je baby via de navelstreng. In andere woorden, je geeft hem alles wat hij nodig heeft om zich te ontwikkelen in de baarmoeder.

Complicaties die kunnen optreden

Als gevolg van overmatige uitputting van de buikspieren kun je een navelbreuk krijgen. De meest voorkomende symptomen ervan zijn:

  • Gevoeligheid of pijn in de buik.
  • Aanwezigheid van een dikke of zachte massa.
  • Overgeven.
  • Problemen met de spijsvertering.
  • Koorts.
  • Gastro-intestinale stoornissen, zoals constipatie.
  • Infecties.
  • Dermatitis op de huid van de navelstreng.

Redenen waarom je navel pijn doet

Sommige zwangere vrouwen voelen pijn in en rond hun navel wanneer ze het aanraken. Deze pijn staat in verband met het feit dat de buik zo snel gegroeid is. Het snelle uitrekken van de huid staat de navel niet toe om zich aan te passen.

Om de pijn te verlichten kun je een band voor zwangere vrouwen gebruiken. Je kunt ook ondergoed dragen dat je navel bedekt zodat je lichaam kan wennen aan het feit dat je langzaam steeds meer aan zal komen.

Omdat dit een gevoelige plek is, kan de pijn erg afleidend zijn. Probeer losse kleding te dragen of je buik bloot te houden om te voorkomen dat er wrijving is die voor irritaties kan zorgen.

Redenen waarom je navel pijn doet

Aanbevelingen wat de veranderingen van de navel betreft

Je kunt niks doen om te voorkomen dat de navel naar buiten zal komen. Je kunt echter wel deze tips onthouden:

  • Als je navel na de zwangerschap nog erg groot is en niet terug naar normaal gaat, kan een operatie helpen. Met een kleine ingreep wordt je navel gereconstrueerd en wordt overtollig huid weggehaald.
  • Gebruik veel bodycrème zodat je de huid rond je navel gehydrateerd houdt.
  • Let op je hygiëne en gebruik neutrale zepen zonder geur of irriterende chemicaliën. Als je twijfelt over wat je moet gebruiken dan kun je contact opnemen met een dermatoloog.

Hoewel deze veranderingen je misschien verbazen, moet je je er niet te veel zorgen om maken. Alles is immers normaal. Je baarmoeder en buikspieren zullen na de bevalling weer naar hun normale staat gaan.

Al de veranderingen van je navel zullen na de bevalling weer verdwijnen. Daarom moet je je geen zorgen maken om dit kleine detail als je zwanger bent.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Flores-Ramírez Salvador, Flores-Morales José Luis, Fuentes-Rivas Adolfo. Apendicitis durante el embarazo: Experiencia en el Hospital General Toluca Dr. Nicolás San Juan. Cir. gen  [revista en la Internet]. 2011  Dic [citado  2022  Nov  13] ;  33( 4 ): 218-221. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1405-00992011000400002&lng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.