Is de navelstreng rond een baby's nek gevaarlijk?

Volgens statistieken wordt één op de drie baby's geboren met de navelstreng rond zijn of haar nek. Natuurlijk vragen de meeste ouders zich af of deze conditie een gevaar vormt voor de baby.
Is de navelstreng rond een baby's nek gevaarlijk?

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 27 december, 2022

Het is een redelijk veelvoorkomend verschijnsel dat een baby geboren wordt met de navelstreng rond zijn nek. Dit is dan ook het onderwerp geweest van vele fabeltjes. De meeste mensen maken zich daardoor zorgen om de complicaties die het kan veroorzaken.

Uiteraard zijn alle stappen die gemaakt kunnen worden om dit verschijnsel te vermijden de verantwoordelijkheid van dokters, verpleegkundigen en verloskundigen. Er is niks concreets dat een moeder kan doen om deze conditie te voorkomen.

Het is zelfs zo buiten de macht van de moeder dat veel moeders pas op de hoogte gesteld worden van het feit dat de navelstreng om hun baby’s nek zat ná de geboorte. Bij ongeveer 40% van de gevallen ziet de dokter dit probleem namelijk pas tijdens de bevalling.

De navelstreng rond de nek van een baby

De navelstreng kan zich op elk moment van de zwangerschap om de nek van de baby wikkelen. Het kan zich zelfs rond elk ander deel van een baby’s lichaam wikkelen. Het komt ook regelmatig voor dat de navelstreng verstrikt raakt met de armen of benen. Dus, wat is de oorzaak hiervan?

Hoofdoorzaken:

  • De navelstreng is erg lang. Soms kan deze wel 55 centimeter lang zijn.
  • Als resultaat van de bewegingen van de baby in de baarmoeder.
  • Wanneer moeders te veel vruchtwater hebben. Dit kan ervoor zorgen dat de navelstreng zich per ongeluk rond de baby wikkelt.
Procedures bij de bevalling om de navelstreng los te maken

Procedures bij de bevalling om de navelstreng los te maken

De navelstreng kan alleen losgemaakt worden tijdens de bevalling. Het is belangrijk om duidelijk te maken dat het niet nodig is om terug te vallen op een keizersnede wanneer de navelstreng om de baby’s nek zit. Er zijn drie technieken die dokters gebruiken om de navelstreng los te maken.

De eerste techniek is de simpelste en meest gebruikelijke procedure. Deze gebruikt men in bijna 90% van de gevallen. De dokter wacht tot het hoofd van de baby uit het vaginaal kanaal komt en glijdt dan de navelstreng over het hoofd. Deze handeling is soms het enige dat nodig is om de baby te verlossen.

Deze techniek is om twee redenen simpel. De eerste is dat de navelstreng in de meeste gevallen losjes om de baby is gewikkeld. De tweede is omdat een navelstreng een gelatineachtige consistentie heeft. Het glijdt dus makkelijk weg.

De tweede techniek gebruikt men in slechts 9% van de gevallen. Om deze techniek uit te voeren wacht de dokter tot de baby volledig uit het vaginaal kanaal is. Daarna houdt de dokter de baby vlakbij het kruis van de moeder en beweegt de baby zo zodat de navelstreng over zijn lichaam glijdt. Deze techniek staat ook bekend als ‘the cat spin’.

Het laatste redmiddel

Deze laatste techniek gebruikt men slechts in 1% van de gevallen, maar is degene waar ouders het meest bang voor zijn. Deze procedure heeft meegedragen aan de verschillende fabels over de wond van navelstrengomstrengelingen.

Als dokters opmerken dat de navelstreng onherstelbaar rond de nek van de baby is gewikkeld, waardoor hij geen zuurstof meer krijgt, zal hij/zij de navelstreng doorknippen terwijl de baby zich nog in het vaginaal kanaal bevindt. Dit doen ze door als eerste twee haken binnen te brengen en daarna met een schaar voorzichtig het kind los te knippen.

Fabels over dit onderwerp

Er zijn veel fabels over de mogelijke gevaren voor baby’s wanneer de navelstreng rond de nek of ledematen gewikkeld is. In slechts 1% van de gevallen doen er zich complicaties voor en deze zijn gewoonlijk niet levensbedreigend voor het kind.

De navelstreng wordt doorgeknipt

Zoals hierboven uitgelegd is kunnen de drie technieken voor het losmaken van de navelstreng rond een baby’s nek efficiënt toegepast worden door deskundigen. Dit voorval kan voorkomen door veel factoren, waaronder de bewegingen van de foetus in de baarmoeder.

De navelstreng kan zich op elk moment van de zwangerschap om de nek van de baby en elk ander deel van een baby’s lichaam wikkelen.

Als de navelstreng om het lichaam van de baby zit hoeft dit niet heel riskant te zijn voor zijn gezondheid. Dit is een veelvoorkomend voorval in verloskamers. Deskundigen zijn daarom volledig getraind om dit probleem op te lossen.

Laat je als ouders niet meeslepen door alarmerende informatie. Lees in plaats daarvan de meest actuele en juiste informatie over dit onderwerp. Dit zal je zeker op je gemak stellen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.