Begrijpelijke emoties tijdens een risicovolle zwangerschap

Als je te maken hebt met een risicovolle zwangerschap dan gaan er vele emoties door je heen. Geef jezelf niet de schuld en zorg dat je de juiste ondersteuning krijgt.
Begrijpelijke emoties tijdens een risicovolle zwangerschap

Laatste update: 18 februari, 2019

Hoewel de belangrijkste aanbevelingen voor zwangerschap zich richten op het hebben van een positieve houding, is dit soms niet helemaal mogelijk. Wanneer we bijvoorbeeld te maken hebben met een risicovolle zwangerschap, dan is het moeilijk om kalm en zorgeloos te blijven.

Bepaalde emoties overweldigen ons als we bedenken dat alles misschien niet zo goed gaat zoals we hopen.

In de loop van negen maanden kunnen we verschillende situaties tegenkomen, omdat het een vrij lang proces is. We willen dat het om verschillende redenen snel voorbij gaat, maar over het algemeen willen we ook dat het gewoon allemaal op een normale manier verloopt. We weten dat wanneer de dingen fout gaan, de tijd langzamer gaat ​​en alles een marteling wordt.

Op de een of andere manier worden ineens de meeste van onze positieve emoties vervangen door onrust, angst en onzekerheid. Helaas geniet het moederschap niet altijd van het begrip dat het verdient. Het is niet zo dat we ons zo willen voelen; we kunnen het gewoon niet vermijden.

Wat voelen vrouwen als ze een risicovolle zwangerschap hebben

Wat voelen vrouwen als ze een risicovolle zwangerschap hebben?

Het is één ding om negatieve gevoelens vanuit het niets te hebben en het is iets heel anders om de hele dag op een extreme manier eraan herinnerd te worden dat we voor onszelf moeten zorgen. Soms is een risicovolle zwangerschap vermoeiend en pijnlijk; daarom kan het moeilijk zijn om niet overweldigd te raken.

Medische zorg, eindeloze rust en drastische veranderingen in gewoonten kunnen vrouwen twee keer zo veel laten lijden. Het is niet alleen onze innerlijke bezorgdheid of alles goed gaat, we hebben er elke minuut mee te maken.

Hoewel elke zwangerschap anders is, net zoals alle vrouwen, zullen er zeker angsten verschijnen. Het is normaal om je depressief of angstig en zelfs schuldig te voelen. Nu zullen we uitleggen hoe deze gevoelens normaal zijn voor vrouwen met een risicovolle zwangerschap.

Ongerustheid

Een staat van onrust is gebruikelijk bij de meeste zwangerschappen, maar het wordt vergroot bij een risicovolle zwangerschap. Vrouwen in deze situatie kunnen zich tot het uiterste zorgen maken over zichzelf en hun baby.

Ze zijn bang om zich hun baby zelfs maar voor te stellen, want er is geen garantie dat het zal worden geboren en deze gedachte is angstaanjagend. Is het verkeerd om te denken dat je kind gaat sterven? Nee, het is een begrijpelijk gevoel. Vrouwen kunnen zich zo voelen, omdat hun artsen hen hebben gewaarschuwd voor een dergelijk resultaat.

Het helpt om erover te praten, geïnformeerd te worden en om alle medische richtlijnen te volgen. Ga naar de controles en pas de aanbevelingen toe om een ​​gunstig resultaat te bevorderen. Het wordt ook aanbevolen om dit te delen met andere moeders in dezelfde situatie en om ondersteuning te zoeken bij familie.

Schuldgevoel

Dit gevoel wordt misschien het minst begrepen door anderen. Waarom zou je je schuldig voelen? Het is volkomen normaal dat je je zo voelt. Afhankelijk van de redenen waarom je zwangerschap als risicovol wordt beschouwd, denk je misschien dat het allemaal jouw schuld is. Elk klein detail kan ons doen denken dat we schuldig zijn.

De waarheid is dat het nauwelijks onze schuld is. De zwangerschap wordt gecompliceerd als gevolg van specifieke omstandigheden buiten onze controle.

Als we bijvoorbeeld een gewoonte hadden die de dingen erger had kunnen maken, denk er dan aan dat we niet altijd zwanger waren. Die gewoonte hadden we toen, nu niet meer. In die zin kunnen we er niet zeker van zijn of je je wel of niet schuldig zult gaan voelen, maar het is noodzakelijk om het te begrijpen.

Het is ook mogelijk dat de zwangere vrouw zich schuldig voelt over het niet kunnen uitvoeren van andere taken. Misschien voorkomt rust dat je voor je oudere kinderen of je partner zorgt. Hoewel er geen reden is om je schuldig te voelen, is het natuurlijk om je zo te voelen. We zouden je al ons begrip en onze steun moeten bieden.

Zwangere vrouw op witte bank

Wrok

Net als een schuldgevoel wordt dit gevoel als negatief beschouwd. Bepaalde omstandigheden die het risico van deze zwangerschap bepaalden, kunnen ons een gevoel van wrok bezorgen. Waarom ik? Waarom nu? Dit soort emoties komt vooral voor als de zwangerschap onze dagelijkse prestaties beïnvloedt.

Het kan gebeuren dat de vrouw moet stoppen met studeren of werken, dus gaat ze klagen over haar situatie en veroordeelt ze het. Het komt ook vaak voor bij ongeplande zwangerschappen; na zo goed opgelet te hebben, gaan we nu door deze vreselijke situatie.

In deze gevallen is het belangrijkste om de toekomstige moeder niet te veroordelen. Probeer liever te begrijpen hoe zij zich voelt.

Onzekerheid

Net als elk ander gevoel komt het voort uit een teveel aan heden en toekomst. We zijn doodsbang voor wat we nu doormaken en wat ons nog te wachten staat. Het is normaal om ons af te vragen of we het kunnen volhouden, omdat het een uitdaging is die vrij moeilijk te hanteren is. We kunnen ook het gevoel hebben dat we alleen zijn en dat niemand ons ondersteunt.

Twijfelen aan onze eigen mogelijkheden maakt het moeilijk om de aanbevolen richtlijnen te volgen. En het belemmert de mogelijkheid om onze routine aan te passen.

Wanneer we voorzichtig zijn, zijn er nog steeds dingen die kunnen worden gedaan voor een risicovolle zwangerschap. Het is begrijpelijk dat je je onzeker voelt, maar met steun en vastberadenheid kan het overwonnen worden.

Verveling

Gedwongen nietsdoen veroorzaakt verveling. We voelen ons misschien niet langer opgewonden over het feit dat we zo lang thuis moeten rusten. We willen terugkeren naar onze activiteiten of iets nieuws bedenken om onszelf te vermaken. Dit gevoel kan ook andere negatieve emoties teweegbrengen, zoals wrok.

Het ondergaan van een eindeloze rust met onaantrekkelijke maaltijden en constante verveling kan ertoe leiden dat we depressief worden en ons te veel zorgen gaan maken. Het is daarom noodzakelijk om verveling zoveel mogelijk tegen te gaan. We mogen angst of andere ongewenste gevoelens geen ruimte geven om te floreren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.