Een postnatale depressie: oorzaken, symptomen en behandeling

Een postnatale depressie: oorzaken, symptomen en behandeling
Leticia María Fernández Gutiérrez

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog Leticia María Fernández Gutiérrez.

Laatste update: 22 december, 2022

Bij het horen van ‘postnatale depressie’, hebben we de neiging om ons een overweldigde moeder voor te stellen met een huilende baby in haar armen. Maar een postnatale depressie is veel meer dan dat.

Een postnatale depressie is een vorm van depressie die optreedt bij vrouwen net na de bevalling en kan tot een jaar later duren.

Er is ook zoiets als mannelijke postnatale depressie, hoewel dit veel minder vaak voorkomt dan vrouwelijke postnatale depressies.

Volgens studies kan tot 25% van de vrouwen een of meer van de kenmerkende symptomen van een postnatale depressie ervaren.

Dit vertelt ons dat de frequentie redelijk hoog is, dus het is de moeite waard om er alles over te leren.

Oorzaken van een postnatale depressie

Een postnatale depressie bij vrouwen kan het gevolg zijn van verschillende factoren. Onder andere:

  • Lichamelijke veranderingen. Een zwangerschap transformeert het lichaam van een vrouw volledig. Als je eenmaal bevallen bent, is de reden achter al deze veranderingen plotseling uit je lichaam, dus is het moeilijk om te accepteren dat je lichaam wat tijd nodig heeft om te herstellen.
  • Veranderingen in je omgeving. Nu heb je je kind. Je baby vraagt vanaf het begin ​​alles van je. Je zult zien dat je sociale en professionele relaties worden beïnvloed, omdat je niet alles meer kunt beheersen.
  • Verlies van onafhankelijkheid en persoonlijke ruimte. Het niveau waarop je baby om je aandacht vraagt, is veel groter dan je had gedacht. Gedurende een tijd heb je niet je eigen ruimte.
  • Slaapgebrek. De vermoeidheid die gepaard gaat met de eerste maanden van het ouderschap is bekend. Het gebrek aan rust leidt ook tot uitputting die gepaard gaat met depressieve gedachten.
  • De druk om een ​​goede moeder te zijn. Je laten beïnvloeden door de mensen om je heen over wat je moet doen. En dan je eigen overtuigingen die er aan toegevoegd worden, wat dus weer kan botsen met de realiteit. Deze botsing van ideeën kan verwarrend zijn.
  • Gerelateerde aandoeningen zoals depressie, bipolaire stoornis of angst.
  • Het gebruik van drugs, alcohol of ander schadelijk gedrag tijdens de zwangerschap.
Vermoeide moeder met baby

Focus op je herstel om je baby de beste versie van jezelf te geven.

Symptomen van een postnatale depressie

  • Alvorens over de symptomen te praten, is het echter nodig om duidelijk te maken dat normaal gesproken de eerste twee weken na de bevalling vol zitten met momenten van huilen, angst en overweldigd zijn. Een postnatale depressie brengt verdriet echter naar een ander niveau, waardoor het gedrag van de moeder ten opzichte van haar baby verandert:
    • Overmatige interesse of geen interesse in de pasgeboren baby.
    • Angst om alleen te zijn met het kind.
    • Totaal gebrek aan zorg voor zichzelf en de baby.

Aan deze gedragsveranderingen moeten ook de volgende symptomen worden toegevoegd:

  • Agitatie en prikkelbaarheid.
    Hoge mate van angst.
    Moeilijk slapen.
    Veranderingen in eetlust.
    Gevoelens van nutteloosheid of schuldgevoelens.
    Verlies van concentratie en energie.
    Gedachten over dood of zelfmoord.

Wat kan er gedaan worden om een postnatale depressie te bestrijden?

Het belangrijkste is om te weten dat het vaker voorkomt dan het lijkt. Het moederschap is moeilijk. Het gaat gepaard met veel veranderingen waaraan je je snel moet aanpassen en dit alles accepteren is niet eenvoudig.

Moeder staart voor zich uit

Als je merkt dat gevoelens van verdriet na de eerste twee weken met je pasgeboren baby niet overgaan, zoek dan professionele hulp.

Of het nu gaat om medicatie of therapie, het is belangrijk om de aanbevelingen van een professional te volgen.

Deze tips kunnen ook nuttig zijn voor het omgaan met een postnatale depressie:

  • Vraag de mensen om je heen voor ondersteuning. Je partner, je familie en je goede vrienden kunnen je helpen met klusjes in het huis of met het verzorgen van je baby.
  • Schaam je niet voor wat je doormaakt. Verberg je gevoelens niet en voel je er ook niet schuldig over. Je hebt het recht om je verdrietig en overweldigd te voelen door je situatie.
  • Probeer er met andere moeders over te praten. Veel moeders geloven dat ze zich gelukkig moeten voelen en verbergen waar ze echt doorheen gaan uit angst dat ze veroordeeld zullen worden.
  • Er is niet zoiets als een perfecte moeder, maar er zijn goede moeders. Richt je aandacht op het herstellen, zodat je je baby de beste versie van jezelf kunt geven. Maak je geen zorgen, ze zullen toch wel van je houden.

Vooral omdat je weet dat je kind jou meer nodig heeft dan wie ook ter wereld, zul je de innerlijke kracht vinden die je nodig hebt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Evans, M., Vicuña, M., & Marín, R. (2003). Depresión postparto realidad en el sistema público de atención de salud. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 68(6), 491-494.
  • Hasbún Hernández, J., Risco Neira, L., Jadresic Marinovic, E., Galleguillo U, T., González A, M., & Garay S, J. (1999). Depresión postparto: prevalencia y factores de riesgo. In Rev. chil. obstet. ginecol.
  • Medina, E. (2013). Diferencias entre la depresión postparto, la psicosis postparto y la tristeza postparto. Perinatología y Reproductiva Humana.
  • Mendoza, C., & Saldivia, S. (2015). Actualización en depresión postparto: el desafío permanente de optimizar su detección y abordaje. Revista médica de Chile, 143(7), 887-894. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0034-98872015000700010&script=sci_arttext
  • Miranda Moreno, M. D., Bonilla García, A. M., & Rodríguez Villar, V. (2015). Depresión Postparto. Trances.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.