Een ander soort moederschap: sterren- en regenboogbaby's

Een ander soort moederschap: sterren- en regenboogbaby's
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 11 mei, 2018

Wat we ook wensen, het leven kan ons verrassen met een ander soort moederschap.

Elke vrouw ervaart een ander soort moederschap. In sommige gevallen is het verschil duidelijker en onverwachter dan in andere. Maar iedere vrouw wenst een gezonde zwangerschap die uitmondt in een geslaagde geboorte.

Een gewilde, langverwachte zwangerschap is een belangrijk gebeuren in het leven van een vrouw. Het moederschap ontketent een licht diep in haarzelf.

Het vult haar wereld met kleur en dwingt haar om het beste uit zichzelf te halen en het te delen met de wereld. Moeder worden geeft haar kracht en energie.

Ofschoon we hopen op een normale zwangerschap, we kunnen niet alles controleren. Wanneer het mysterieuze lot zich bemoeit met ons leven kan het moederschap wel eens heel anders uitpakken dan we dachten.

Wat is een ander soort moederschap nu?

Een ander soort moederschap, “sterrenbaby’s” en “regenboogbaby’s” zijn allen relatieve nieuwe concepten in onze maatschappij. Het gevolg is dat het begrijpelijk is dat je er nog nooit van gehoord hebt.

Laten we nu een blik werpen op beide concepten zodat alles duidelijk wordt.

Sommige soorten moederschap verlopen niet op de conventionele manier. Sommige pakken niet uit zoals we zouden willen.

Anders gezegd kan het moederschap op onverwachte wijze in ons leven komen. Twee daarvan zijn wat we noemen “sterrenbaby” en “regenboogbaby”.

Het concept

Een sterrenbaby groeit in onze baarmoeder, maar door redenen buiten onze wil om, komt de baby niet levend in de wereld.

Deze baby heeft de liefde gevoeld van zijn ouders. Hij heeft hen hoop gegeven. Maar jammer genoeg, net als een vallende ster, zijn ze veel te snel verdwenen.

Omgaan met de situatie die een sterrenbaby omgeeft is erg moeilijk. Wanneer een baby overlijdt in de baarmoeder, verandert de reis van het moederschap in een nachtmerrie.

Een rouwperiode is onvermijdelijk. Hoop wordt verpletterd en de wereld verliest die bijzondere gloed die we gewend waren te zien. Depressie kan snel de kop opsteken.

Hoewel deze baby ons vroegtijdig heeft verlaten, was hij evenzeer deel van ons en deel van het gezin. Ondanks zijn overlijden, blijven we van hem houden. Ondanks dat tijd en ruimte ons scheiden, blijven we hem gedenken. 

Hen gedenken kan moeilijk zijn in het begin, maar mettertijd, wanneer de pijn wegebt, wordt het gevoel eerder zoet dan bitter.

‘Als we in staat zijn om vol te houden en leren omgaan met de pijn, kunnen we opnieuw onze hoop op het moederschap herstellen. ‘

Wanneer we opnieuw zwanger worden, komen de regenboogbaby’s in ons leven. Deze baby wordt geboren na de sterrenbaby.

Ze komen op de wereld met veel licht en kleur om ons leven op te fleuren. Ze brengen die bijzondere gloed terug die alleen het moederschap brengt.

De sterrenbaby

Een ster is een hemellichaam. We weten dat het echt is en natuurlijk, hoewel het ver weg is. Dat wil niet zeggen dat het niet mooi en magisch is.

Hetzelfde geldt voor de sterrenbaby. Ze komen niet rechtstreeks naar ons zoals we gehoopt hadden. Maar ze raken onze levens voor altijd. Hun liefelijkheid leeft verder, net zo standvastig als de sterren. 

Sterrenbaby

Dit verlies is onherstelbaar. We kunnen zelfs stellen dat een moeder hier nooit van herstelt. Maar in werkelijkheid leren we er mee leven en zo zijn we in staat om verder te zetten.

Daarentegen, als er iets is dat het moederschap (wat voor soort dan ook) ons schenkt, dan is dit het oneindige vermogen om steeds opnieuw lief te hebben. 

Het hebben van een sterrenbaby als een eerste glimp van het moederschap, leert ons lief te hebben. Dit is iets dat niet snel vergeten wordt. Dat kleine wezentje dat eventjes binnen in ons groeide, heeft van ons moeders gemaakt.

De duisternis verdwijnt, vroeg of laat, en de zon keert terug. De weg voor ons opent zich met al zijn bochten en kronkels. Het leven lacht ons opnieuw toe met een nieuwe zwangerschap. Een zwangerschap die wordt uitgedragen, ondanks onze ergste angsten. Zo komt een dierbare regenboogbaby in ons leven.

Een regenboogbaby wordt geboren

Een regenboog zal enkel verschijnen nadat de storm voorbij is. Als die storm de pijn van een koppel is die hun kind verloren hebben, zal deze baby worden geboren in moeilijke omstandigheden.

‘Hun naam ere aan doend, vullen regenboogbaby’s de lucht opnieuw met licht en kleuren. Ze komen in ons leven als een broodnodige straal van hoop en inspiratie.’

Een ander soort moederschap

De regenboogbaby wordt geboren na een tijd van tegenspoed. Zijn ouders weten wat het is om te rouwen. Ze zijn bang om de zwangerschap (en geboorte) opnieuw te doorlopen. Dit zorgt voor een ander soort moederschap.

Zulke ouders zijn te voorzichtig, aan zichzelf twijfelend bij iedere stap. Maar wanneer de regenboog zich verspreidt in de lucht en in onze levens, neemt het alle pijn weg. 

Ongeacht de angst en het rouwen dat volgt na een sterrenbaby, keert de hoop weer terug, in al zijn pracht. Het licht van de regenboog schijnt in honderden kleuren en laat warmte en blijdschap opnieuw stromen.

Dit is een nieuw soort geluk, een ander soort moederschap, stralend met een glimlach en vol mogelijkheden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.