Ik ben een moeder en soms eenzaam

Ik ben een moeder en soms eenzaam
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 17 april, 2018

Moeder zijn is een enorm voorrecht. En ook al hou je van je baby met heel je hart, misschien ben je moeder en soms eenzaam.

Het opvoeden van een kind is taak die 24 uur per dag door gaat. Het is niet altijd gemakkelijk, vandaar de twijfel en het gevoel eenzaam te zijn…

Wanneer jij dit gevoel maar al te goed kent moet je weten dat je niet de enige bent. Ook moet je niet denken dat deze gedachten of bepaalde gevoelens symptomen zijn van een depressie.

Sterker nog, het is een volkomen normaal psychologisch proces dat geassocieerd wordt met de wederzijdse afhankelijkheid die we ontwikkelen met onze baby’s.

Iedere vrouw stelt zichzelf op een bepaalde manier op. Je hebt vrouwen die kiezen om te leven in totale eenzaamheid. Anderen brengen uren alleen door omdat hun partners aan het werk zijn.

Familie en vrienden wonen ver weg en hebben hun eigen verantwoordelijkheden. Je bent moeder en soms eenzaam en geïsoleerd.

We nodigen je uit om je te verdiepen in dit alom bekende onderwerp: het gevoel om als ouder eenzaam te zijn.

Moeder en soms eenzaam, met mijn baby

Slechts enkele maanden geleden publiceerde “Mamma Mia”, een tijdschrift over het moederschap, een interessant artikel over het verhaal van een Australische moeder. Zij had op sociale media laten weten dat ze haar 10 maanden oude dochter zeven minuten alleen had gelaten om te gaan winkelen. 

Het hield de gemoederen enkele dagen bezig. Maar buiten het risico om je kind ook maar 5 minuten alleen te laten, bracht dit een heel ander probleem aan het licht: ee nzaam zijn en de absolute afhankelijkheid die moeders ervaren gedurende de eerste jaren met hun kinderen.

Moeder en soms eenzaam zijn

De dubbele moeilijkheid van het moederschap

In onze maatschappij wordt het moederschap veelal beschouwd als de meest waardevolle en bevredigende tijd voor een moeder. Voor veel vrouwen zal dit ongetwijfeld ook zo zijn.

Echter, we willen deze informatie een beetje verfijnen: het is bevredigend, maar niet altijd makkelijk. Het gevoel van geluk blijft niet elke dag van het jaar, 24 uur per dag gelijk. Je bent niet de enige, moeder en soms eenzaam.

  • Het moederschap dwingt ons ten eerste om van rol te veranderen. Vrouw zijn is niet meer de eerste prioriteit, alle energie en emotie gaat richting de pasgeboren baby.
  • Soms veroorzaakt al deze emotionele en psychologische weerzin twijfel en angst. “Doe ik het wel goed? Voel hij zich lekker? Is er iets mis?”
  • Deze afhankelijkheid laat zich vele malen per dag op een ononderbroken manier zien, maanden of zelfs jaren lang.
  • De ambities verleggen zich en de relatie met vrienden is niet meer hetzelfde. Soms verandert zelfs de intieme relatie met de partner een beetje. We zijn vaders en moeders nu. Kinderen zijn nu onze prioriteit.
  • Deze terneergeslagen moeder is niet depressief of wanhopig. Deze situaties zijn heel normaal, zeker bij het krijgen van een eerste kind. 

Het is nodig om kleine veranderingen tot stand te brengen en de situatie recht in de ogen te kijken, zodat deze gevoelens wat beter te begrijpen zijn en stress en angst uit de weg worden gegaan.

Ik ben een moeder en soms voel ik mij eenzaam - slapend kind

Deel de verantwoordelijkheden en zorg voor een ondersteunend netwerk

Een ding moeten we helder hebben: moeder zijn heeft niets te maken met het optrekken van muren. Muren waartussen we afgesloten van de buitenwereld de onzichtbare navelstreng kunnen koesteren.

We moeten begrijpen dat wanneer het niet goed met onszelf gaat we dit gevoel van onbehagen projecteren op onze baby. 

Om ervoor te zorgen dat de jeugd van onze baby’s van goede kwaliteit, gelukkig en bevredigend is, is het noodzaak om de verantwoordelijkheden te delen. De vader speelt ook een fundamentele rol, Net als onze naasten die van onmisbare waarde zijn in het dagelijkse leven.

Hier zijn een paar simpele tips die het waard zijn om in je achterhoofd te houden.

Ga wandelen, zit niet de hele dag thuis

Ons schema is de eerste maanden vooral gebaseerd op borstvoeding, slaapjes en de basale behoeften van de baby.

Routines en gewoontes zijn belangrijk bij het opvoeden van een kind. Echter, het is ook nodig en gezond om naar buiten te gaan. Maak een wandeling en pik wat zonnestralen mee. Ook sociaal contact is essentieel voor ons eigen welzijn en vormen nieuwe stimuli van de baby.

Een ondersteunend netwerk

Een dagelijks ondersteunend netwerk heb je altijd nodig of je nou alleenstaande ouder bent of een partner hebt. Het delen van verantwoordelijkheden is altijd gepast en ook nodig.

Vertrouw op vriendinnen die ook moeder zijn. Dit is een mooie manier om twijfels weg te nemen, om te ontspannen en om bepaalde angsten te laten varen.

Babygymnastiek

Speelse activiteiten met je baby

Terwijl je baby opgroeit kan je allerlei leuke activiteiten met hem doen. Op deze manier ontwikkelt het kind zich op een ideale manier en zal het de band tussen jullie alleen maar versterken.

  • Er zijn centra waar je bijvoorbeeld samen met je baby yoga kan beoefenen.
  • Zwemmen is ook een leuke activiteit. Zo wissel je ervaringen met andere ouders uit en ondersteun je de motorische ontwikkeling van je kind.

Zoals je ziet, om te kunnen genieten van het moederschap heb je contact met vrienden, ondersteuning van andere koppels en een omgeving nodig die het leerproces van onze kinderen ondersteunt.

Het avontuur is de moeite waard. Moeder en soms eenzaam zijn is normaal, maar er zijn manieren om jezelf tegen dit gevoel te wapenen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.