Zorgt jouw onrust om zwanger te raken ervoor dat je niet zwanger wordt?

Zorgt jouw onrust om zwanger te raken ervoor dat je niet zwanger wordt?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Gladys González

Laatste update: 27 december, 2022

Wanneer we de beslissing nemen om een ​​baby ter wereld te brengen, denken we vaak dat binnen twee of drie maanden het wonder van de conceptie zal plaatsvinden. Maar dit is meestal niet het geval. Er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op je vruchtbaarheid. Tevens kan onrust om zwanger te raken een obstakel zijn om zwanger te worden.

Als we zwanger willen worden en het al een paar maanden proberen kunnen we die onaangename gewaarwording gaan ervaren die we onrust noemen.

Onrust kan extreem ongemak veroorzaken. Het voedt zich met het verkeerde gedachte dat het ergste zal gebeuren. Het kan leiden tot veel stress, evenals gevoelens van hopeloosheid en angst.

Het probleem herkennen: de eerste stap om het op te lossen

Om onze onrust om zwanger te worden te beheersen moeten we eerst begrijpen dat er een probleem is. Als we het niet toegeven is het bijna onmogelijk om onze gemoedstoestand ten goede te veranderen.

Zodra we hebben ingezien wat deze onplezierige sensatie is, moeten we het analyseren en begrijpen. Waarom zijn we ongerust? Wat is de reden achter onze stress en angst? Waarom voelen we ons zo over iets dat hoop en vreugde zou moeten brengen?

We moeten ons ook realiseren dat we als we dit soort negatieve emoties niet overwinnen we dat wat we het meest verlangen op het spel kunnen zetten. Namelijk daadwerkelijk zwanger worden.

Stress en angst: een dodelijke combinatie voor een zwangerschap

Iedereen weet dat stress fysieke schade aan ons lichaam kan veroorzaken. Ook kan het ondergaan van intense perioden van onrust een reeks symptomen veroorzaken.

Stress is de manier waarop ons lichaam reageert op een uitdaging. Stressvolle gebeurtenissen activeren het sympathische zenuwstelsel wat leidt tot een vecht-of-vluchtreactie.

Stress kan ons lichaam op verschillende manieren beïnvloeden. Een ding dat eronder kan lijden is het libido en bij mannen kan stress zelfs impotentie veroorzaken.

Gespecialiseerde studies hebben aangetoond hoe gevoelens van onrust het proces van conceptie negatief kunnen beïnvloeden. Het is daarom van cruciaal belang om actie te ondernemen om deze angstaanjagende vijand af te weren.

Tips om jezelf te bevrijden van onrust om zwanger te raken

Met dit in gedachten, zullen we nu enkele tips bekijken die je kunt toepassen. Deze kunnen je helpen om je gevoelens van onrust te overwinnen. Daardoor krijg je de kans om op een natuurlijke manier zwanger te worden en je een stap dichter bij je doel brengt.

  • Vraag je geliefden, inclusief familie en vrienden, om ondersteuning.
  • Probeer tijd te maken voor activiteiten waar je van geniet. Deze zullen je afleiden van het probleem en je een beter gevoel geven.
  • Raadpleeg een therapeut die je kan helpen met ontspanningsoefeningen of probeer meditatie.
  • Dagelijkse wandelingen of andere fysieke activiteiten kunnen je helpen om je moe te voelen zodat je goed kunt slapen.
Onrust om zwanger te raken

Er zijn tientallen gevallen waarin stellen het hebben opgegeven om te proberen om zwanger te raken. Ze veranderen hun aanpak en kijken bijvoorbeeld naar adoptie. Om het kind te krijgen dat ze altijd al wilden hebben. En dan, zodra de gevoelens van onrust weg gaan, gebeurt de magie van de conceptie.

Wanneer moet je naar een vruchtbaarheidsspecialist gaan?

Haast je niet. Onder normale omstandigheden is bij 85% van de vrouwen de gemiddelde tijd om zwanger te worden maximaal een jaar. Als er een jaar voorbij is gegaan en je bent niet op een natuurlijke manier zwanger geraakt dan is het tijd om als koppel voor een algemene controle te gaan.

Als je daarna nog steeds niet in staat bent geweest om zwanger te worden n a het tweede jaar van proberen kan je misschien voor meer gedetailleerde tests gaan. Deze zullen bepalen of er een hormonale onbalans in het spel is. Of een andere factor die van invloed kan zijn op je vruchtbaarheid of die van je partner.

Man troost vrouw met onrust

De specialist zal alle noodzakelijke onderzoeken uitvoeren en kan mogelijk corrigerende maatregelen voorschrijven. Na een bepaalde periode en afhankelijk van de bevindingen van de tests kunnen jij en je arts beslissen voor een bevruchtingsbehandeling. Zodat je eindelijk het kind te krijgen waar je naar verlangt door zwanger te raken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.