Soorten vaginale afscheiding: alles wat je moet weten

Vaginale afscheiding is de normale secretie die een belangrijke rol speelt in het vrouwelijk reproductiesysteem. Het is normaal gesproken wit of doorzichtig, maar dat kan veranderen. Wat zijn de verschillende soorten vaginale afscheiding en waardoor worden ze veroorzaakt?
Soorten vaginale afscheiding: alles wat je moet weten

Laatste update: 25 mei, 2018

Vaginale afscheiding vervult een belangrijke functie in het vrouwelijk reproductiesysteem. Dit vocht, wat normaal helder en dun is, helpt om de vagina schoon te houden en infecties te voorkomen.

Het wordt geproduceerd door klieren in de vagina en rond de baarmoederhals. Het helpt dode cellen en bacteriën uit het lichaam te transporteren.

Deze afscheiding wordt over het algemeen overvloediger door sporten, seksuele opwinding, tijdens de ovulatie, door gebruik van de anticonceptiepil of tijdens emotionele stress.

Bij bepaalde gelegenheden kan het er echter anders dan normaal uitzien. Dit is abnormale vaginale afscheiding en kan aanleiding zijn om je zorgen te maken.

Wat veroorzaakt abnormale vaginale afscheiding?

Abnormale vaginale afscheiding kan verschillende oorzaken hebben. De kleur en dikte van de afscheiding kan een teken zijn van de oorzaak van het abnormale vloeien.

Iedere verandering in de normale balans van bacteriën in de vagina kan vaginale afscheiding aantasten. Je merkt misschien variaties in de kleur en dikte van de secreties, maar ook een geur of jeuk. Hier zijn een aantal oorzaken die je vaginale afscheiding kunnen veranderen:

  • Gebruik van antibiotica, hormonale anticonceptie of steroïden. 
  • Bacteriële vaginose. Dit is een infectie die vaker voor komt bij zwangere vrouwen of die seksuele relaties hebben met meerdere partners.
  • Baarmoederhalskanker
  • Seksueel overdraagbare ziektes zoals chlamydia of gonorroe.
  • Schimmelinfecties, bekkenbesmetting na een operatie of bekkenontstekingsziekte.
  • Trichomoniasis, een parasitaire infectie dat meestal overgedragen wordt tijdens onbeschermde seks.
  • Diabetes.
  • Gebruik van vaginale douche, zeep, bubbelbad of geparfumeerd lotion.
  • Vaginitis: irritatie in of rond de vagina.
  • Vaginale atrofie, de verdunning en uitdroging van de vaginale wanden tijdens de overgang.
Vrouw bij de dokter

Abnormale soorten vaginale afscheiding kan een teken zijn van infectie of een andere aandoening. Zorg dat je het met je dokter bespreekt.

Je vaginale afscheiding kan door je menstruele cyclus heen variëren. Maar dit is geen reden voor bezorgdheid. Maar als de kleur, geur of samenhang ongewoon zijn, vooral als het gepaard gaat met een brandende of jeukende vagina, kan dit een teken zijn van infectie of een andere aandoening.
Er zijn verschillende soorten vaginale afscheiding, die geclassificeerd worden volgens hun kleur en samenhang. Sommige van deze secreties zijn normaal, maar anderen kunnen een teken zijn van een ziekte die een medische behandeling nodig heeft.

Soorten vaginale afscheiding

  1. Wit. Dit is een normale kleur van vaginale afscheiding. Maar als witte afscheiding dit is en gepaard gaat met jeuk, kan het een teken zijn van een candida-infectie.
  2. Doorzichtig en vloeibaar. Dit is geheel normaal en kan op ieder moment in de maand voorkomen. Het kan een teken zijn dat je aan het ovuleren bent, en op je vruchtbaarst bent.
  3. Waterig. Als je afscheiding wateriger is dan normaal kan dit door herpes komen. In dit geval gaat dit meestal gepaard met andere symptomen, zoals pijn in de schaamstreek. Als het daarentegen dikker is dan normaal kan dit komen door het gebruik van hormonale anticonceptie zoals de pil, of door een chemische gevoeligheid of allergie.
  4. Transparant en elastisch. Zoals eerder is dit een normale vaginale afscheiding. Je merkt misschien een plakkerigere of elastische afscheiding een paar dagen tot een week voordat je ongesteld wordt.
  5. Geel of groen. Een gelige of groenige afscheiding, vooral als het dik is en gepaard gaat met een sterke geur, is een teken dat er iets mis is. Over het algemeen is het een teken van een ontsteking of een bacteriële disbalans in de vagina.
  6. Grijs-groen en schuimend. Dit soort afscheiding is waarschijnlijk door bacteriële vaginose. Dit is een oncomfortabele infectie, maar gemakkelijk te behandelen.
  7. Bruin of bloederig. Secreties met bloed kunnen normaal zijn (vooral in de dagen na je ongesteldheid). Als je overvloedig bloeden opmerkt buiten je ongesteldheid om met helderrood bloed, vraag dan je gynaecoloog om de oorzaak te onderzoeken.
  8. Klonten. Als je afscheiding klonten heeft, kan dit een teken zijn dat je op je meest vruchtbaar bent. Maar het kan ook een teken van een lichte ontsteking zijn.
Maandverband en tampon

Veranderingen tijdens menstruatie en zwangerschap

De menstruatiecyclus kan ook de samenhang van je afscheiding veranderen. Afhankelijk van in welke fase van de cyclus je bent, kun je verschillende veranderingen opmerken.

Nadat je menstruatie afgelopen is, is het normaal dat je afscheiding wat bloed bevat of bruin van kleur is. Als de kleur licht gelig is of dikker dan normaal, kan dit een kleine kans op zwangerschap aangeven.

Als je vaginale afscheiding echter vrij vloeibaar is (zoals de textuur van een eiwit), laat dit zien dat je op het moment heel vruchtbaar bent. Dit soort afscheiding werkt ook als glijmiddel en helpt sperma om de baarmoederhals te bereiken.

Als je afscheiding wateriger is, ben je waarschijnlijk zwanger.

Tijdens de latere fases van de zwangerschap kan een overvloedigere afscheiding een teken zijn dat de bevalling eraan komt.

Onder de vele veranderingen die tijdens een zwangerschap voorkomen, is toename van de hoeveelheid vaginale afscheiding heel gewoon. Dit komt door extra productie van oestrogeen en een verminderde bloedstroom naar de vagina.

Aan het begin van de zwangerschap vormen deze secreties een slijmprop in de baarmoederhals, een barrière   dat de baarmoeder beschermd tijdens de zwangerschap. Dit slijm kan voor de bevalling loskomen, samen met wat bloed. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barald, D. Secreción vaginal. Manual MSD- Versión para público general. [En línea].
  • Barald, D. Prurito y secreción vaginal. Manual MSD- Versión para profesionales. [En línea].
  • Morris M, Nicoll A, Simms I, Wilson J, Catchpole M. Bacterial vaginosis: a public health review. Br J Obstet Gynaecol 2001;108-439-50.
  • Rivera, Antonio. (2016). Características del flujo vaginal en infecciones cervico-vaginales. Enfermedades Infecciosas y Microbiologia. 36. 43-46.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.