Ontdek wat je baby aan het doen is in de baarmoeder

Baby's zijn buitengewone wezens en gedragen zich ook als zodanig, zelfs in de baarmoeder.
Ontdek wat je baby aan het doen is in de baarmoeder
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 07 mei, 2024

Wat je baby in de baarmoeder doet is net zo fascinerend als zijn gedrag wanneer je hem in je armen hebt. Hoewel hij zich nog niet bewust is van hoe mensen zich gedragen of welke avonturen ze binnenkort zullen beleven blijven ze constant actief. Als je wilt weten wat je kleine pinda nu aan het doen is, nodigen we je uit om te blijven lezen.

Dit artikel is speciaal geschreven om de nieuwsgierigheid van moeders die graag de ontwikkeling van hun baby volgen te stillen. Van maand tot maand, van week tot week en van minuut tot minuut.

Je baby luistert naar je

Je baby kan je hartslag horen. Dat zal een van de geluiden zijn die hem zal kalmeren en gelukkig zal maken als hij eenmaal uit je baarmoeder is.

Naast je hartslag kan je baby jouw stem horen en ook die van degenen die in jouw buurt praten.

Behalve het feit dat in het vruchtwater de trillingen van interne geluiden niet worden onderbroken, kunnen ze ook restanten van de muziek die je afspeelt en alle geluiden van de wereld om je heen horen.

Dit gebeurt nadat je baby zich gedurende 20 weken heeft ontwikkeld.

 Je baby zuigt op zijn duim

Zwangere vrouw aan het zonnebaden

Slechts een paar uur nadat hij is geboren, begint je baby al met het drinken wanneer je borstvoeding geeft. 

In het begin zul je het moeilijk vinden. Je bent misschien niet eens geïnteresseerd in het geven van borstvoeding; maar in een zeer korte tijd zal je zo gemakkelijk borstvoeding kunnen geven dat het echt lijkt alsof je baby getraind heeft om het te doen.

Nou, bij Je Bent Mama kunnen we je vertellen dat veel baby’s echt zijn “getraind” om aan de borst van hun moeder te zuigen. Dit komt door het duim zuigen terwijl ze nog in de baarmoeder zaten.

Je baby krijgt de hik

Je baby krijgt vaker de hik dan je waarschijnlijk denkt. Het komt vrij vaak voor, vooral tijdens het laatste trimester van de zwangerschap.

Sommige specialisten suggereren dat dergelijke spasmen een andere manier kunnen zijn om hun organen voor te bereiden op het leven buiten de baarmoeder.

De samentrekking van het diafragma en het inademen van het vruchtwater in hun longen dienen om deze spieren te versterken.

Je baby heeft gezichtsuitdrukkingen

Na de zesde maand kan je baby meestal met zijn ogen knipperen.

Alsof hij de emoties van volwassenen al bezit, lacht je baby, fronst hij en maakt hij andere gezichtsuitdrukkingen in je baarmoeder.

Je baby volgt een routine

Hoewel het misschien grappig klinkt, volgt je baby een routine terwijl hij in je buik groeit.

Tegen de zevende maand heeft hij al een vastgesteld schema waarin hij regelmatig verschillende ‘taken’ voltooit.

Hij wordt wakker, beweegt, gaat slapen… allemaal volgens zijn eigen schema.

Ontdek wat jouw baby in de baarmoeder doet

Ontdek wat je baby aan het doen is in de baarmoeder

Naast alle wonderen waar we je al over hebben verteld, willen we dat je weet dat je baby ook bezig blijft terwijl je tv kijkt, doucht, uitrust of praat.

Hij is vooral bezig met eten en zoveel mogelijk groeien voordat hij de wereld in komt. Bovendien doet hij dingen die je niet eens zou kunnen raden.

In de baarmoeder zal je baby:

 • Zijn vuisten openen en sluiten
 • Zijn gezicht aanraken
 • Dromen
 • Spelen met de navelstreng
 • Schoppen
 • In zijn ogen wrijven
 • Slapen
 • Bewegen en draaien
 • Meer vruchtwater binnenkrijgen wanneer hij een hogere suikerconcentratie heeft
 • Plassen
 • Met je spelen (als je op je buik tikt, zal je baby antwoorden met draaien en trappen)
 • Zijn voeten aanraken
 • Zijn tong uitsteken
 • En ten slotte zichzelf ondersteboven positioneren wanneer het tijd is om geboren te worden.

Zoals je kunt zien, houdt de ontwikkeling van je baby in je baarmoeder veel meer in dan alleen gevoed worden via de navelstreng.

Uiteindelijk bereiden zijn hersenen en lichaam zich voor op het leven buiten de baarmoeder en ontwikkelt hij zich nu, aangezien hij alle tijd heeft. Ook ontwikkelt hij alle functies die hem in staat zal stellen om een ​​volledig competente jongen of een competent meisje te worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gabriel, F. (1999). Musicoterapia y embarazo. II jornadas de conceptualización de la2.
 • Zaragozano, J. F. El hipo,¿ un signo inane en pediatría?. PediatríaIntegral, 361.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.