Wat is luieruitslag bij baby's en hoe behandel je het?

Wat is luieruitslag bij baby's en hoe behandel je het?

Laatste update: 02 juli, 2018

In dit artikel zullen we alles vertellen over luieruitslag bij baby’s. We zullen het hebben over de oorzaken, symptomen en behandeling, maar ook de beste luieropties voor baby’s.

Luieruitslag bij baby’s is een irritatie die voorkomt bij de liesstreek en het genitale gebied door vochtigheid of gebrek aan hygiëne. Onthoud dat het gebied rond de lies veel apocriene zweetklieren bevat.

Hoewel luieruitslag geclassificeerd wordt als een mild huidletsel, kan het echter ernstiger worden als het niet goed wordt behandeld. In ernstige gevallen kan het zweren en wonden veroorzaken.

Oorzaken van luieruitslag bij baby’s

 • Hitte.
 • Vochtigheid (door zweet, urine of ontlasting).
 • Gebrek aan ventilatie.

Deze problemen kunnen een gevolg zijn van de volgende handelingen:

 • Slechte plaatsing van de luier.
 • Slechte hygiëne van het genitale gebied van de baby.
 • Het lange tijd omhouden van dezelfde luier .

Symptomen en behandeling van luieruitslag bij baby’s

Symptomen komen vaak voor in het gebied waar de luier zit en ze zijn erg zichtbaar. Eerst wordt het gebied rood en begint het pijn te doen, op te zwellen en te jeuken. 

De baby kan ook een duidelijk reflex tonen wanneer de huid aangeraakt wordt. Als deze aandoening vordert kan het leiden tot loslating van de huid.

Baby’s met luieruitslag hebben de neiging om constant te huilen en luiers af te wijzen. Ouders moeten geduldig zijn wanneer de baby huilt.

We moeten niet wanhopig worden (wat de natuurlijke reactie is,) we moeten juist luiers uitproberen die de symptomen van de uitslag vermindert.

De juiste manier van luiers omdoen tegen luieruitslag bij baby's

De behandeling van luieruitslag moet voorzichtig gedaan worden om verdere ongemak van de baby te vermijden.

De eerste stap die gezet moet worden is het wassen van het gehele genitale gebied (de genitaliën, het achterste en de lies) met schoon water en neutrale of antibacteriële zeep.

Het laatste moet alleen gedaan worden op advies van de kinderarts.

Maak de huid van de baby voorzichtig droog met een zachte katoenen handdoek. Onthoud dat de huid van een baby veel gevoeliger is dan die van volwassenen, dus is het belangrijk dat je een zachte handdoek gebruikt.

Het is erg belangrijk dat ouders de luier van hun baby vaak verschonen om ophoping van bacteriën en schimmels te voorkomen.

Wat je NIET moet doen als je baby luieruitslag heeft

 • Trek geen synthetische kledingstukken aan bij je baby als hij last heeft van luieruitslag.
 • Talkpoeder aanbrengen op de huid.
 • De huid parfumeren met parfum of geurende oliën.
 • Het gebruiken van willekeurige crèmes.
 • Je moet nooit gebruik maken van huismiddeltjes die azijn, aloëvera of andere medische planten bevatten.

Zaken om te overwegen bij het kopen van luiers

Het is erg belangrijk om wat basisaspecten te overwegen bij het kopen van luiers. Als eerste moet je rekening houden met de grootte van je baby. 

Luiers van onjuist formaat kunnen oncomfortabel zijn en verscheidene problemen veroorzaken van eenvoudig wrijven tot blauwe plekken.

Als tweede moeten ouders denken aan het materiaal waar de luiers van gemaakt zijn. Vooral omdat veel wegwerpluiers gemaakt zijn met geuren die kunnen leiden tot allergieën.

Ouders moeten ook zeker weten dat het product dioxinevrij is. Dit is een chemische substantie die schadelijk is voor de gezondheid. Het leidt ook tot vervuiling.

Er zijn veel veilige luiers beschikbaar. Maar ze voldoen niet allemaal aan de nodige eisen op dermatologisch gebied. 

Door hier rekening mee te houden en te zoeken naar milieuvriendelijke producten zijn er een paar nieuwe alternatieven naar voren gekomen die alles hebben wat we nodig hebben:

 • Comfort
 • Hygiëne
 • Veiligheid

Milieuvriendelijke oplossingen

Veel moeders hebben gekozen om milieuvriendelijke luiers een kans te geven. Vooral omdat ze niet gemaakt zijn met chemische stoffen die schadelijk zijn voor de huid van hun baby.

Ze vinden deze luiers ook een goede investering omdat ze wasbaar en herbruikbaar zijn. 

Milieuvriendelijke luiers hebben ook een groot voordeel: ze komen in standaard maten en passen zich aan aan de grootte van het lichaam van een baby. Moeders hoeven dus geen nieuwe maten te kopen wanneer de baby gegroeid is.

Luiers tegen luieruitslag bij baby's

Bambino Mio is een van de merken die gekozen heeft om luiers te maken van organische stoffen in plaats van traditionele chemische stoffen. 

De stoffen die gebruikt zijn zijn zacht en hebben een uitstekende absorptiecapaciteit. In deze luiers kan de huid van de baby ook goed ademen.

Dat is hoe deze luiers de kans op luieruitslag bij baby’s verminderen.

Als het gaat om de zorg voor onze baby’s maken we ons altijd zorgen. We moeten altijd letten op kleine details zoals het materiaal waar hun producten van gemaakt zijn.

Door deze stappen te nemen hoeven we ons geen zorgen te maken omdat we weten dat ze niet schadelijk zijn voor hun gezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Azcona, L. Dermatitis del pañal. Farmacia Salud. Farmacia profesional. 2010; 24 (1): 60-62.
 • Boiko, S. Treatment of diaper dermatitis. Dermatologic clinics 1999; 17 (1): 235- 239.
 • Rueda López, J.; Guerrero Palmero, A.; Segovia Gómez, T.; Muñoz Bueno, A. M.; Bermejo Martínez, M.; Rosell Moreno, C. Dermatitis Irritativa del pañal. Tratamiento local con productos barrera y calidad de vida.
 • Šikić Pogačar M, Maver U, Marčun Varda N, Mičetić-Turk D. Diagnosis and managment of diaper dermatitis in infants with emphasis on skin microbiota in the diaper area. Int J Dermatol. 2018 Mar;57(3):265-275. doi: 10.1111/ijd.13748. Epub 2017 Oct 6.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.