De ideale temperatuur van je baby's badje

De ideale temperatuur van je baby's badje

Laatste update: 15 mei, 2018

In dit artikel geven we tips over hoe je baby’s badtijd een speciaal moment kan worden voor jullie beiden. Daarbovenop ervoor zorgend dat de temperatuur van je baby’s badje precies goed is. 

De komst van een pasgeborene brengt vaak kopzorgen mee over de juiste zorg voor de eerste maanden, in het bijzonder voor de kersverse ouders.

Ouders stellen zichzelf veel vragen. Hieronder ook de vraag wat de ideale temperatuur van je baby’s badje is.

De temperatuur van je baby’s badje

Thermoregulatie is een fysiologische functie. Het is het vermogen om een evenwicht te bewaren tussen het produceren en afgeven van warmte. Dit is nodig om de lichaamstemperatuur op peil te houden. 

De gemiddelde lichaamstemperatuur van baby’s ligt tussen de 36,5 en 37,5 graden Celsius

We moeten echter wel opletten. Baby’s zijn namelijk veel gevoeliger voor temperatuurschommelingen dan volwassenen.

Je baby’s badtijd is een essentieel en dagelijks moment. Daarom moet je rekening houden met zowel de temperatuur van je baby’s badje als de omgevingstemperatuur.

Ten eerste is het raadzaam dat de temperatuur in de kamer tussen 20 en 25 graden Celsius ligt. Dit zorgt voor een aangename warme omgeving.

De ideale temperatuur van je baby's badje

Ideaal zou zijn als er geen al te groot verschil is bij het uit het water halen van je kindje. De temperatuur van je baby’s badje zou ongeveer 37 graden Celsius moeten zijn. 

Gebruik je baby’s badtijd om een speciale band te smeden met je baby.

Veelgestelde vragen

We zullen hier enkele basisvragen beantwoorden die zowel vaders als moeders hebben wanneer ze hun pasgeborene willen baden.

Hoe vaak moet ik mijn baby baden?

Belangrijk om te weten is, dat dit afhangt van de baby’s toestand en de gewoontes in een land.  Het wordt echter afgeraden om een bad te geven tijdens de eerste dagen. Het eerste badje kan wachten.

Wat betreft de hygiëne wordt in Spanje een baby van een paar maanden gewoonlijk één tot 2 maal per week in bad gedaan. Dit is omdat baby’s niet erg vuil worden tot het moment waarop ze beginnen kruipen.

Vanaf dan is het van belang om wat meer aandacht te hebben voor hygiëne. Je moet je baby’s gezicht en handjes goed wassen en alle huidplooien. Maak de geslachtsorganen voorzichtig schoon telkens je zijn/haar luier verschoont.

Anderzijds is het in andere landen gebruikelijk om een pasgeborene elke dag te baden. Ouders zien het badje als deel van hun dagelijkse routine.  Ze beschouwen het als ontspannend voor hun baby’s.

Vele kinderartsen raden aan om dagelijks een bad te geven. Niet alleen om het welzijn van je baby te garanderen. Ook omdat het de ouder-kind band versterkt. Bovendien helpt het je baby om beter te slapen.

Er is wel iets waar je rekening mee moet houden als je je baby een bad geeft. Namelijk dat je hem niet volledig onderdompelt in het water. Je kunt beter wachten tot de navelstreng volledig is losgekomen. Tijdens die periode kun je hem wassen met een vochtige spons.

Zoals eerder genoemd, hangt dit allemaal af van de keuze van het gezin. Er is geen enkel probleem om je baby dagelijks te baden. Mits je een speciale baby zeep gebruikt die hun zeer gevoelige huid niet irriteert of beschadigt.

Baby in badje

Wat is de beste manier om mijn baby een badje te geven?

We zullen je hier enkele richtlijnen geven die het badje van je baby vereenvoudigen.

Met een beetje liefde en aandacht, zul je merken dat je baby’s badje één van de rituelen waarvan je het meest zult genieten.

  1. Zorg dat je alle nodige zaken voor het badje bij de hand hebt: een handdoek, een setje schone kleren, een luier en zeep. Controleer de temperatuur van je baby’s badje zodat hij het niet koud heeft.
  2. Vul het badje. De aanbevolen hoeveelheid is ongeveer 5 tot 7 centimeter warm water, niet te heet.
  3. Zorg dat je baby veilig in de buurt van het badje ligt en volledig uitgekleed is.
  4. Dompel de baby voorzichtig in het water. Zorg dat je zijn hoofdje en nek altijd ondersteunt met je handen.  Dit zijn namelijk zeer delicate gebieden. Giet geregeld kleine hoeveelheden water over de borstkas van je baby zodat hij niet afkoelt. Het belangrijkste is om te vermijden dat de baby uitglijdt, water inslikt of gewond raakt.
  5. Gebruik zo weinig mogelijk zeep. Zeep kan de huid beschadigen. Was het haar voorzichtig met een nat washandje. Gebruik een katoenen doekje om de ogen en het gezicht te wassen.  Was regelmatig de geslachtsorganen van je baby. Weliswaar kun je hier anders over denken, maar je hoeft dit gebied niet grondiger te wassen dan de andere lichaamsdeel.
  6. Neem je baby zeer voorzichtig uit het bad. Rol hem in een handdoek, het liefste een met een kap. Droog hem zachtjes af. Als je droge huid opmerkt rond het luiergebied, gebruik dan vochtinbrengende crème of lotion. Dit zal de huid verzachten.

Wanneer je baby opgroeit, wordt badtijd een van de mooiste momenten van de dag.

Hygiëne is essentieel voor baby’s, zeker in de eerste maanden van hun leven. Het garandeert hun gezondheid en is de beste garantie tegen besmetting door bepaalde ziektes.

De badtijd kan ook één van de bijzondere momenten zijn in deze kindertijd: een tijd om te ontspannen en te delen met je baby.

Zoals je ziet, is het gewoon een kwestie van oefening en het volgen van deze eenvoudige stappen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.