Natuurlijke remedies tegen atopische dermatitis bij baby's en kinderen

Atopische dermatitis bij baby's en kinderen is een vrij veel voorkomende aandoening. We leggen een paar natuurlijke remedies uit om de symptomen te verzachten.
Natuurlijke remedies tegen atopische dermatitis bij baby's en kinderen

Laatste update: 01 januari, 2022

Atopische dermatitis bij baby’s en kinderen is een van de meest voorkomende huidziekten bij deze bevolkingsgroep. Het is ook een van de vervelendste omdat het op verschillende plaatsen van het lichaam uitbraken en remissies van zijn jeukende laesies veroorzaakt.

Hieronder delen we daarom enkele natuurlijke remedies die je vandaag nog kunt toepassen. Blijf lezen!

Hoe atopische dermatitis bij baby’s en kinderen te voorkomen

Kenmerkend is dat atopische dermatitis bij baby’s meestal verschijnt rond de tweede levensmaand. Meestal zijn vooral het gezicht (wangen) en de luierstreek aangetast. Bij oudere kinderen daarentegen zijn de meest getroffen gebieden de armen en benen.

Om het ontstaan ervan te helpen voorkomen, is het belangrijk rekening te houden met enkele van de volgende aanbevelingen:

 • Houd de huid schoon.
 • Gebruik neutrale hygiëneproducten.
 • Kies kleding die gemaakt is van natuurlijke stoffen, zoals katoen.
Natuurlijke remedies tegen atopische dermatitis bij baby's en kinderen

Strategieën om jeuk te verhelpen

Hoewel atopische dermatitis bij baby’s en kinderen geen genezing kent, zijn er therapeutische mogelijkheden om de jeuk te verminderen. Jeuk is namelijk een van de meest voorkomende en kenmerkende symptomen. Houd dus rekening met de tips die we hieronder geven!

 • Houd de nagels kort. Krabben kan namelijk schaafwonden op de gewonde huid veroorzaken en het binnendringen van ziektekiemen bevorderen.
 • Vermijd een droge huid. Die verergert anders namelijk de jeuk. Deskundigen raden daarom aan de huid altijd goed gehydrateerd te houden met de juiste producten.
 • Er zijn geen contra-indicaties voor het gebruik van cologne of lichaamsgeurstoffen, maar idealiter breng je ze aan op kleding en niet op de blote huid.
 • Verwijder etiketten van kleding vóór gebruik. Deze irriteren de huid namelijk door wrijven.

Natuurlijke remedies tegen atopische dermatitis bij baby’s en kinderen

Het belangrijkste bij de behandeling van atopische dermatitis is echter de medische aanwijzingen in acht te nemen om uitbraken te verminderen. Maar daarnaast kunnen enkele natuurlijke remedies worden toegepast die als aanvulling dienen op de voorgeschreven therapie.

Colloïdale havermoutbaden

Havermout is beoordeeld (Engelse link) als een goede huidbeschermer dankzij zijn antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het hoge gehalte aan ferulinezuur, vitamine E, en avenanthramiden maakt het daarom een goede optie om de jeuk bij atopische dermatitis te verbeteren.

In het algemeen is colloïdaal havermout veilig voor de meeste mensen, omdat het bij plaatselijk gebruik geen allergische reacties neigt te veroorzaken.

Maar als dit het eerste havermoutbadje voor de baby is, kun je het beste eerst de huid testen.

Daarvoor moet een beetje van het mengsel op een klein deel van de huid worden aangebracht en na 15 minuten moet bevestigd worden of er geen allergische verschijnselen zijn.

Een voordeel van dit natuurlijke product is dat het polysachariden bevat die zich aan water binden en vervolgens een beschermende barrière vormen tegen uitdroging.

Producten met aloëvera

Aloëvera heeft verschillende bewezen antiseptische, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Deze helpen de huid verlichting, kalmte en een verkoelend gevoel te brengen.

Omdat het uit polysachariden bestaat, draagt het bovendien bij tot het stimuleren van de groei en genezing van de huidbarrière.

Dit natuurlijke middel wordt vaak gebruikt voor de behandeling van onder andere de volgende aandoeningen:

 • Acne
 • Brandwonden
 • Uitslag
 • Psoriasis

Teunisbloemolie

Teunisbloemolie is afkomstig van een plant die Oenothera biennis heet en wordt vaak gebruikt om huidirritaties te verlichten. Door het hoge gehalte aan gamma-linoleenzuren en omega-6 voorkomt deze oplossing bij plaatselijk gebruik huidontstekingen.

Verschillende studies die de voordelen van het gebruik ervan bij atopische dermatitis analyseerden, hadden echter tegenstrijdige resultaten.

Calendula-olie

Calendula-olie heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking, waardoor het gunstig is voor het verlichten van eczeem en dermatitis. Bovendien heeft het ook antischimmel eigenschappen en is het een goed antisepticum.

Het gebruik ervan kan de kwaliteit en het uiterlijk van de huid verbeteren, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in de Acta Poloniae Pharmaceutica.

Tea tree olie

Tea tree olie heeft verschillende bestanddelen die helpen de symptomen te verlichten en uitbraken van atopische dermatitis bij baby’s en kinderen te beperken.

Van de vele voordelen vallen de volgende op:

 • Het helpt irritatie te verminderen
 • Verlicht de jeuk
 • Bestrijdt de ziekteverwekkende kiemen van de huid
 • Vermindert de verspreiding van infecties
 • Kalmeert ongemakken van de huid

Volgens een overzicht (Engelse link) in het International Journal of Dermatology heeft het zelfs antivirale en antibacteriële eigenschappen en is het een goed genezend middel.

Een meisje gebruikt een crème tegen jeuk op haar arm

Natuurlijke middelen zijn een aanvulling bij de behandeling van atopische dermatitis bij baby’s en kinderen

Voor de juiste behandeling van atopische dermatitis bij baby’s en kinderen is het altijd het beste naar de kinderarts te gaan. Deze kan de juiste diagnose stellen en de ernst van de ziekte bepalen.

De behandeling van deze aandoening is specifiek en individueel. Er zijn namelijk kinderen die alleen de hydratatie van de huid hoeven te optimaliseren en andere die agressievere maatregelen nodig hebben. Houd daarom deze aanbevelingen in gedachten en pas ze aan de toestand van je kleintje aan. Wellicht ook interessant voor jou

Eczeem bij kinderen: hoe voorkom je uitbraken?
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Eczeem bij kinderen: hoe voorkom je uitbraken?

Eczeem is een huidaandoening die kinderen in hun eerste levensjaren treft. Lees hieronder hoe je uitbraken van eczeem bij kinderen kunt voorkomen. • Kurtz ES, Wallo W. Colloidal oatmeal: history, chemistry and clinical properties. J Drugs Dermatol. 2007 Feb;6(2):167-70. PMID: 17373175. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17373175/
 • CALENDULA EXTRACT: EFFECTS ON MECHANICAL PARAMETERS OF HUMAN SKIN. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research, Vol. 68 No. 5 pp. 693ñ701, 2011  [Internet]. 2011 Disponible en: https://ptfarm.pl/pub/File/Acta_Poloniae/2011/5/693.pdf
 • Pazyar N, Yaghoobi R, Bagherani N, Kazerouni A. A review of applications of tea tree oil in dermatology. Int J Dermatol. 2013 Jul;52(7):784-90. doi: 10.1111/j.1365-4632.2012.05654.x. Epub 2012 Sep 24. PMID: 22998411. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22998411/