5 tips voor baby's gezondheid en hygiëne

Baby's hebben speciale hygiënische zorg nodig om ze zo gezond mogelijk te houden. Als je wilt weten hoe je op de juiste manier voor hen moet zorgen, mis dan de tips in dit artikel niet.
5 tips voor baby's gezondheid en hygiëne
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Voor de gezondheid en hygiëne van baby’s zorgen en hen van goede voeding voorzien, zijn essentieel voor hun welzijn. Ouders moeten daarom heel alert zijn, goed geïnformeerd en professioneel advies volgen.

Hoewel kinderartsen een uitgebreide lijst met informatie over de gezondheid en hygiëne van de baby geven, kun je je een beetje verward of angstig voelen over hoe kwetsbaar je baby eigenlijk is als je alles in praktijk moet gaan brengen.

Om deze taken een beetje gemakkelijker te maken voor ouders is daarom hier een lijst van eenvoudige verzorgingstips die gemakkelijk toe te passen zijn.

5 tips voor baby’s gezondheid en hygiëne

Het eerste advies over de gezondheid en hygiëne van baby’s is in feite gericht op de hygiëne van de ouders. Het is essentieel dat ouders schone handen hebben voordat ze de baby aanraken, voeden of verschonen.

Dit komt omdat pasgeborenen en baby’s tijdens hun eerste levensjaar namelijk een zwak afweersysteem hebben. Dus als we niet de nodige voorzorgsmaatregelen nemen, kunnen wij degenen zijn die hun gezondheid schaden.

Het is belangrijk om te weten dat elk lichaamsdeel van het kind speciale aandacht vereist. We zullen hieronder dan ook specifiek over elk deel praten.

1. Voor de baby’s huid zorgen

De huid van je baby is erg gevoelig. Gebruik daarom altijd speciale babyproducten. Veel van deze producten bevatten geen zeep om schuren te voorkomen. Je moet de plooien van zijn huid, borst, armen, benen en billen zorgvuldig reinigen.

Om zijn hoofdje te wassen, moet je een heel klein beetje babyshampoo gebruiken, waarbij je extra voorzichtig bent dat het niet in zijn ogen komt. Het is erg belangrijk dat je alle overgebleven zeep en shampoo grondig van zijn lichaam spoelt.

5 tips voor baby's gezondheid en hygiëne

Wanneer je hem uit het badje haalt, moet je hem goed afdrogen, een moisturizer aanbrengen en eau de cologne of parfums op zijn huid vermijden.

Dit kan irritaties of zelfs reukproblemen veroorzaken. Als je het toch wilt doen, verspreid dan de eau de cologne op hun kleding, maar niet op de huid.

2. Luier verschonen

Het goed schoonmaken van de billen van de baby garandeert zijn of haar welzijn. Dit gebied wordt blootgesteld aan irritatie door de vochtigheid die optreedt bij luiergebruik en door ontlasting.

Een van de belangrijkste tips om irritatie te voorkomen is om te proberen het gebruik van natte handdoeken zo veel mogelijk te vervangen door sponsen met warm water. Als er geen irritatie is, was dan dit gedeelte gewoon.

Bij meisjes moet je altijd van voren naar achteren vegen zodat je voorkomt dat je ontlasting in haar vagina veegt. Het is ook erg belangrijk om het vaginale gebied altijd goed schoon te maken.

3. Hun oren schoonmaken

In tegenstelling tot wat veel ouders denken, is het belangrijkste in verband met oorhygiëne het vermijden van wattenstaafjes.

Het is belangrijk om het vocht te drogen na een bad, altijd aan de buitenkant van hun oor. Het inbrengen van een wattenstaafje kan ertoe leiden dat oorsmeer dieper komt te zitten. Op deze manier worden verstoppingen en infecties gecreëerd.

Het is essentieel dat ouders schone handen hebben voordat ze baby’s aanraken, voeden of verschonen.

4. Nagelverzorging

Het is duidelijk dat de handjes van baby’s erg fragiel zijn. Daarom kan het knippen van hun nageltjes je zenuwachtig maken.

Als dit het geval is, wordt het aangeraden een vijl te gebruiken dat niet erg schurend is en de lengte van de nagel met grote zorg vermindert. Geef het een rechte vorm en vijl het niet te kort.

5. Navel schoonmaken

De overblijfselen van de navelstreng die aan de navel vastzitten vallen meestal vóór de eerste maand van het leven van de baby af. Voor een goede genezing wordt echter aanbevolen om het gebied twee keer per dag schoon te maken met een gaasje of, als alternatief, watten die gedrenkt zijn in een laag percentage alcohol.

De belangrijkste tips voor dit gebied zijn: wees extra voorzichtig bij het verschonen van hun luier. Laat ook de dode huid er vanzelf af vallen zonder deze te forceren of proberen te verwijderen.

Ook al lijken deze basistips voor de gezondheid en hygiëne van baby’s in het begin veeleisend of uitdagend, zullen ze een routine worden die na een aantal maanden weinig inspanning kosten


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.