10 voordelen van etherische oliën voor baby's en kinderen

Etherische oliën hebben veel heilzame eigenschappen. In dit artikel zullen we het hebben over enkele van deze eigenschappen en je vertellen welke het nuttigst zijn voor baby's en kinderen.
10 voordelen van etherische oliën voor baby's en kinderen

Laatste update: 15 juni, 2021

Etherische oliën voor baby’s en kinderen zijn natuurlijke producten gemaakt van aromatische planten. Mensen gebruiken ze wereldwijd voor desinfectie, om te ontspannen, als ontstekingsremmers, als stimulerende middelen en zelfs in de klinische geneeskunde.

Vanwege de diverse biologische eigenschappen en medicinale toepassingen ervan worden ze steeds populairder. Mensen gebruiken ze tegenwoordig op veel verschillende manieren. Hier zijn daarom 10 voordelen van etherische oliën voor baby’s en kinderen.

Voordelen van etherische oliën voor baby’s en kinderen

Etherische oliën zijn een van de meest effectieve opties voor veel behandelingen en crèmes. Tegelijkertijd laten ze ons soms meer gebruiksvarianten toe. Ze kunnen bijvoorbeeld plaatselijk worden aangebracht, aan voedsel worden toegevoegd, in de vorm van smaakstoffen worden gebruikt en gedronken worden.

1. Genezende kracht

Er zijn bepaalde etherische oliën die nuttig kunnen zijn in de laatste stadia van genezing. Momenteel is rozenbottelolie de meest gebruikte olie voor dit doel. Experts raden het bijvoorbeeld aan voor dagelijkse toepassing op littekens en striae. Het kan zelfs goed zijn voor het voorkomen van acne-laesies.

Lavendelolie helpt om te ontspannen

2. Ontspannende werking van etherische oliën

Sint-janskruidolie (Engelse link) is een van de meest bruikbare oliën, dankzij de ontspannende effecten. Het is verkrijgbaar in tablet- en capsulevorm, en ook als thee-of vloeibaar extract. Het heeft de neiging om de serum-adrenalinespiegels te verlagen, en helpt zo onder andere stress, euforie of opwinding te beheersen. Dit type olie wordt ook aanbevolen voor gebruik bij emotionele en gedragscomplicaties bij kinderen.

3. Antibacteriële functie

Verschillende oliën hebben antibacteriële eigenschappen, maar kokosolie is in dit opzicht het meest aantrekkelijk. Etherische tea tree olie is ook gunstig vanwege zijn antiseptische, antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen.

4. Hydraterende werking

Avocado-olie is een van de etherische oliën met de beste hydraterende effecten en is degene waar de meeste mensen voor kiezen om een droge huid te behandelen. Daarnaast bevat het een grote hoeveelheid vitamine A, vitamine E en heilzame vetzuren voor een goede voeding van de huid.

Een andere olie die aanzienlijke hydraterende voordelen heeft, is bijvoorbeeld lavendelolie. Deze olie speelt ook een effectieve rol bij de regeneratie van de huid.

5. De behandeling van kneuzingen en blauwe plekken

Een van de meest effectieve etherische oliën voor de behandeling van kneuzingen of blauwe plekken is arnica-olie. Een paar druppels van deze olie die je in het getroffen gebied wrijft zullen al goede resultaten opleveren. Het helpt ervoor te zorgen dat bloed zich niet concentreert in het gebied van de stoot of klap en vermindert het risico op hematoomvorming. Het verbetert ook de bloedsomloop en werkt pijnstillend.

6. Hulp bij het slapen

Je kunt ook verschillende oliën gebruiken om kinderen te helpen in slaap te vallen. Slechts 2 of 3 druppels etherische lavendelolie in een dampverspreider heeft vervolgens al een krachtig ontspannend effect.

Gebruik een difusor voor je etherische oliën

Sint-janskruidolie is in dit opzicht ook nuttig. Daarnaast is Romeinse kamille geïndiceerd voor kinderen die ‘s nachts bang worden. Ook kan marjolein angst kalmeren, hyperactiviteit en stress verminderen. De geur is ook zeer aangenaam.

7. Hoofpijn verlichten

Er zijn verschillende etherische oliën die de pijn veroorzaakt door migraine aanzienlijk kunnen verminderen. Studies uitgevoerd door European Neurology concluderen bijvoorbeeld dat het inademen van lavendelolie een effectieve en veilige therapeutische optie kan zijn bij de behandeling van migraine.

8. Behandeling van berg met etherische oliën

Bij huidaandoeningen die worden gekenmerkt door de aanwezigheid van afschilfering van de huid, is het gebruik van amandelolie geïndiceerd om de schilfers te verwijderen. Men beveelt het aan in gevallen van berg, psoriasis op de hoofdhuid en seborroïsche dermatitis.

9.Darmkrampen of gas

Verschillende etherische oliën hebben krampstillende eigenschappen. Dat wil zeggen, ze kalmeren maagkrampen en het ongemak dat ze veroorzaken. Enkele van deze oliën zijn gember, kamille en lavendel. Pepermuntolie helpt ook bij een goede maag- en darmfunctie en dus bij een goede spijsvertering.

10. Griep of verkoudheden

Het gebruik van etherische oliën in hun aromatische vorm biedt verlichting bij kinderen die nachtelijke symptomen van een verkoudheid hebben. Effectieve opties zijn kamfer-, menthol- en eucalyptusoliën. Sommige oliën met antivirale eigenschappen zijn kamille-olie en melaleuca-olie of theeboomolie.

Het gebruik van etherische oliën in hun aromatische vorm biedt verlichting bij kinderen die nachtelijke symptomen van een verkoudheid hebben

De keuze van etherische oliën voor baby’s en kinderen

Experts raden het gebruik van deze oliën bij baby’s en kinderen aan zolang ze biologisch en niet synthetisch zijn. Het is echter van vitaal belang om ze niet te gebruiken bij baby’s jonger dan 3 maanden.

Wat betreft de keuze van etherische oliën, deze moeten dus biologisch gecertificeerd zijn en die met irriterende stoffen voor baby’s, zoals menthol, fenol en eucalyptus moeten worden vermeden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Greeson JM, Sanford B, Monti DA. St. John’s wort (Hypericum perforatum): a review of the current pharmacological, toxicological, and clinical literature. Psychopharmacology (Berl). 2001 Feb;153(4):402-14. doi: 10.1007/s002130000625. PMID: 11243487.
  • Sasannejad P, Saeedi M, Shoeibi A, Gorji A, Abbasi M, Foroughipour M. Lavender essential oil in the treatment of migraine headache: a placebo-controlled clinical trial. Eur Neurol. 2012;67(5):288-91. doi: 10.1159/000335249. Epub 2012 Apr 17. PMID: 22517298.
  • Lee MS, Choi J, Posadzki P, Ernst E. Aromatherapy for health care: an overview of systematic reviews. Maturitas. 2012 Mar;71(3):257-60. doi: 10.1016/j.maturitas.2011.12.018. Epub 2012 Jan 27. PMID: 22285469.
  • Carson CF, Hammer KA, Riley TV. Melaleuca alternifolia (Tea Tree) oil: a review of antimicrobial and other medicinal properties. Clin Microbiol Rev. 2006 Jan;19(1):50-62. doi: 10.1128/CMR.19.1.50-62.2006. PMID: 16418522; PMCID: PMC1360273.
  • Bachir RG, Benali M. Antibacterial activity of the essential oils from the leaves of Eucalyptus globulus against Escherichia coli and Staphylococcus aureus. Asian Pac J Trop Biomed. 2012 Sep;2(9):739-42. doi: 10.1016/S2221-1691(12)60220-2. PMID: 23570005; PMCID: PMC3609378.
  • Saharkhiz MJ, Motamedi M, Zomorodian K, Pakshir K, Miri R, Hemyari K. Chemical Composition, Antifungal and Antibiofilm Activities of the Essential Oil of Mentha piperita L. ISRN Pharm. 2012;2012:718645. doi: 10.5402/2012/718645. Epub 2012 Dec 13. PMID: 23304561; PMCID: PMC3532871.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.