Een bult op het hoofd: wat moeten we doen?

Een bult op het hoofd: wat moeten we doen?

Laatste update: 25 september, 2018

Vanaf het moment dat kinderen beginnen te lopen, kunnen ze vallen en een bult op het hoofd krijgen.

Het is een van de meest voorkomende ongelukken en hoewel we niet al te ongerust moeten zijn, moeten we daar goed op letten.

Afhankelijk van de ernst van het ongeval, moeten we snel handelen.

Om ernstigere problemen te voorkomen en op de juiste manier te reageren op een ongeluk thuis, is het van vitaal belang dat ouders op de juiste manier worden geïnformeerd en weten hoe te handelen wanneer hun kind valt en een bult op zijn hoofd krijgt.

Een bult op het hoofd: een veel voorkomend probleem

Een bult op het hoofd komt vaak voor vanaf het moment dat een kind begint te lopen. Ongelukken kunnen gebeuren en zowel jongere als oudere kinderen kunnen gemakkelijk struikelen of zelfs van een hoogte vallen en hun hoofd bezeren.

Van alle kinderongevallen komen vallen en een bult op het hoofd het meest voor. In feite hebben specialisten ontdekt dat ongeveer 50% van de stoten tegen het hoofd optreden bij kinderen jonger dan 15 jaar.

De gevaarlijkste delen van het huis voor de kleintjes zijn onder andere aankleedkussens, loopstoeltjes, tafels, stapelbedden en stoelen.

Wanneer het kind ouder is, treden deze ongelukken meestal op als ze aan het sporten zijn of aan een andere fysieke activiteit deelnemen.

Hoe te reageren op stoten tegen het hoofd

Het is van essentieel belang dat de ouders en familieleden van een kind goed geïnformeerd zijn over wat te doen in het geval van een ongeluk met een bult op het hoofd.

Ze moeten het kind kunnen behandelen en weten wanneer het nodig is om het kind naar de dokter te brengen.

Observatie

Observatie is een van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden wanneer een kind zijn hoofd stoot.

Ouders moeten hun kind 72 uur na het ongeval in de gaten houden. En hem met spoed naar het ziekenhuis brengen in het geval van vreemde symptomen.

Meisje ligt op de grond onder fiets

Wanneer moet je naar het ziekenhuis gaan?

Er zijn bepaalde symptomen die duidelijk aangeven dat een kind dringend naar het ziekenhuis moet worden gebracht. Deze symptomen zijn:

 • Verlies van bewustzijn (zelfs tijdelijk)
 • Braken
 • Spraakproblemen
 • Coördinatieverlies
 • Geheugenverlies

 “De gevaarlijkste delen van het huis voor de kleintjes zijn onder andere aankleedkussens, loopstoeltjes, tafels, stapelbedden en stoelen”

Bulten en blauwe plekken

In de meeste gevallen zijn stoten tegen het hoofd meestal niet meer dan een beetje schrik.

Als het kind een bult, een blauwe plek of een kleine snee heeft, is het heel normaal dat hij zich ongemakkelijk voelt en hoofdpijn krijgt. In deze gevallen moeten de ouders de wonden schoonmaken en behandelen en ijs aanbrengen gewikkeld in een doek.

Hoewel de klap misschien niet al te serieus lijkt, moeten de ouders ook in deze gevallen oplettend zijn. Als de bult of bobbel groter wordt, dan is het raadzaam zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan.

Schedelbreuk

Wanneer een schedelbreuk optreedt of het kind een van de volgende symptomen heeft, dan moet je de hulpdiensten bellen of het kind zo snel mogelijk naar het ziekenhuis brengen.

Wat zijn de symptomen van een schedelbreuk?

 • Bloeddoorlopen ogen
 • Bloedverlies uit ogen of neus
 • Verlies van geheugen en coördinatie
 • De botten van het hoofd lijken te bewegen bij aanraking
 • Problemen met spreken
 • Stuiptrekkingen
 • Slaperigheid
Baby valt van bed

Zorgen voor baby’s

In het geval van kleine baby’s moeten ouders extra voorzichtig zijn, omdat de botten van de schedel nog steeds erg zacht zijn. De baby moet gedurende enkele uren na de val worden gecontroleerd. En in de volgende situaties naar een arts worden gebracht:

 • Als de bult groeit en zacht wordt
 • Als ze moeite hebben met ademhalen
 • Slaperigheid
 • Prikkelbaarheid
 • Braken, naast andere symptomen

Het meest genruikelijke dat na een bult gebeurt is echter dat het kind last zal hebben van hoofdpijn. In de meeste gevallen wordt dit probleem opgelost met een beetje ijs, een rustige omgeving en een pijnstiller die geschikt is voor de leeftijd van het kind.

Zoals we hebben gezien, moeten ouders of volwassen familieleden in het geval van baby’s of oudere kinderen alert zijn op mogelijke symptomen. Symptomen die erop kunnen wijzen dat het kind professionele hulp nodig heeft.

Hoewel een bult op het hoofd waarschijnlijk de meestvoorkomende kinderongeval is, moeten we ons er ook heel goed van bewust zijn dat het hoofd een van de gevoeligste delen van het lichaam is.

Daarom moeten we in deze situaties waakzamer zijn. Observatie is de sleutel voor ouders om te bepalen of het nodig is om medische hulp te zoeken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.