9 fouten om te vermijden wanneer je kind leert lopen

Aangenomen wordt dat de meest voorkomende fouten bij stimulatie optreden wanneer een kind leert lopen.
9 fouten om te vermijden wanneer je kind leert lopen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 06 mei, 2018

De stimulatie die een kind nodig heeft voor zijn ontwikkeling varieert van fase tot fase. Sommige stadia vereisen minder stimulatie dan andere, maar ze zijn allemaal belangrijk.  Prenatale stimulatie kan bijvoorbeeld soms helemaal weggelaten worden als ons kind leert lopen.

Tijdens andere stadia van de kindertijd blijft stimulatie onopgemerkt. Soms is het echter beter om stimulatie over het hoofd te zien dan om het op de verkeerde manier te doen.

Tijdens zijn ontwikkeling is een kind in staat om veel dingen zelfstandig te leren. Ze kunnen bepaalde taken doen of doelen bereiken met weinig of geen hulp van buitenaf.

Toch is het altijd belangrijk voor een kind om de steun en aanmoediging van zijn ouders te hebben. Tijdens elke fase van het leren moet de aanwezigheid van mama en papa begripvol en vol geduld zijn.

Stimulatie is belangrijk om kinderen zich adequaat te laten ontwikkelen. Dit betekent ook dat je je kind de hulpmiddelen  moet geven die nodig zijn om zich aan hun omgeving aan te kunnen passen.

Maar er zijn enkele dingen die ouders moeten vermijden. Soms hebben ouders de neiging het ietwat te overdrijven. Overstimulering is niet goed voor kinderen. En er zijn ook bepaalde specifieke stimulatiemethoden die je beter niet kunt gebruiken.

Fouten die je moet vermijden wanneer je kind leert lopen

Alle ouders mogen zelf kiezen hoe ze hun kinderen opvoeden. Deskundigen hebben echter vastgesteld dat we soms fouten maken die echt moeten worden vermeden.

Aangenomen wordt dat de meest voorkomende fouten bij stimulatie optreden wanneer een kind leert lopen. Om er zeker van te zijn dat onze kleintjes niet worden beïnvloed door onze slechte gewoonten, moeten we even de tijd nemen om de volgende aanbevelingen te bestuderen en te overdenken.

Forceer het niet

Vermijd het om je kind bij de hand te nemen om hem te “helpen” lopen. Het is beter om het kind aan te moedigen om alleen te lopen. Dit zal in de toekomst leiden tot zelfstandigheid. Je moet je kind nooit dwingen om te lopen als hij dat niet wil of er nog niet klaar voor is. Het is van vitaal belang dat je kind zich verplaatst zoals hij dat verkiest.

Probeer niet overal bang voor te zijn

Het is belangrijk dat je kind zijn nieuwe vaardigheid onder de knie krijgt. We moeten onze kinderen begeleiden zonder ze onder druk te zetten. Je kind moet zich nooit overweldigd voelen door buitensporige verwachtingen of angsten.

Het gebruik van een looprekje

Het gebruik van een looprek

Wanneer je kind leert lopen, kan het gebruik van een looprekje het punt vertragen waarop hij zich veilig genoeg voelt om zonder enige steun te lopen. Het gebruik van een looprekje kan ook consequenties op de lange termijn hebben. We hebben het dan over structurele veranderingen in de beentjes en voetjes van je kind. Looprekjes staan ook bekend als één van de belangrijkste oorzaken van ongelukken in huis.

Schoenen om te lopen

Babyyoetjes hebben geen ondersteuning nodig van harde schoenen. Integendeel zelfs, baby’s zouden zoveel mogelijk tijd doorbrengen zonder schoentjes aan te hebben. Volgens deskundigen zijn de voetzolen van een kind nog volop in ontwikkeling op het moment dat hij begint te leren lopen. In plaats van te helpen, kunnen we daadwerkelijk schade toebrengen door schoentjes aan de voetjes van de baby te doen.

Als je echt wilt dat je baby schoentjes draagt, trek ze dan in elk geval uit wanneer je kind loopt. De schoentjes die je kind gebruikt moeten flexibele zolen hebben. Hun enige functie is te voorkomen dat je kind gaat glijden en hem te beschermen tegen mogelijk letsel. Schoenen die de vorming van de voetboog belemmeren, kunnen ervoor zorgen dat je kind tijdens het lopen zijn evenwicht en stabiliteit verliest.

Overstimulatie

Het komt vaak voor dat ouders speelgoed gebruiken om hun baby aan te sporen om te lopen. Je moet er echter wel voor zorgen dat je baby zich op zijn taak kan concentreren. Het speelgoed dat je kiest voor je kind moet iets zijn waarmee hij kan spelen en niets meer.

Dit kan een speeltje zijn of een ander object dat geen enkel gevaar oplevert en als een enkel aandachtspunt kan worden gebruikt. Je moet oppassen dat je je baby niet overvoert met verschillende voorwerpen tegelijkertijd. Kies ook niet voor speelgoed met flikkerende lichten of harde geluiden. Deze voorwerpen kunnen een beetje te heftig zijn voor de zintuigen van je kleintje.

Het ophangen van mobiles kan nutteloos zijn

Bij het aankleden van de babykamer hebben sommige ouders de gewoonte om mobiles op de verkeerde plaats op te hangen. Als je een mobile naast de wieg of het ledikantje hangt of als je hem te hoog hangt heeft hij geen enkel nut.

De juiste plaats om een mobile op te hangen is boven het midden van de wieg. Hij moet op een hoogte hangen waar je kind bij kan komen als hij zijn best doet. Dit zal je baby motiveren om te bewegen en zal voorkomen dat hij zijn nekje in een rare draai moet houden.

Je baby zonder steun laten zitten

Je baby zonder steun laten zitten

Als je kind nog niet alleen kan zitten, moet hij de juiste ondersteuning hebben wanneer hij zit. Het is heel gewoon dat ouders hun kinderen vóór 5 maanden zo neerzetten dat ze tegen kussens leunen.

Dit kan heel gevaarlijk zijn omdat hun lichaampje nog niet in staat is om in deze houding te blijven zitten. Je kunt je kind zelfs de ontwikkeling van zijn spieren tegenwerken door hem in houdingen te zetten die niet geschikt zijn voor zijn ontwikkelingsfase.

Voor je kind uit rennen

Veel ouders proberen hun kinderen te motiveren om te lopen door hen achterna te jagen. Of ze plaatsen zich voor het kind met een speeltje en lopen naar achteren wanneer het kind naar hen toe komt. Naarmate het kind verder komt, beweegt de ouder steeds verder weg, zodat het kind moet blijven lopen. Dit is natuurlijk niet verkeerd, maar je moet niet verder naar achteren gaan net op het moment dat je kind je bereikt heeft.

Met andere woorden, als je kind leert lopen en op het punt staat jou te bereiken, moet je hem zijn doel laten bereiken. Dit voorkomt dat je kind gefrustreerd raakt. Als je blijft naar achteren blijft gaan terwijl hij probeert bij je te komen, zal hij niet meer willen spelen.

Lopen met de handen hoog in de lucht

De juiste manier om je baby te ondersteunen tijdens het lopen, is door je handen net onder zijn oksels of op bij het bekken te plaatsen. Deskundigen bevelen dit aan om zo je kind op een natuurlijke manier te laten lopen. Niemand loopt met de handen hoog in de lucht. Je kunt dan ook beter wanneer je je kind leert lopen niet in vreemde houdingen lopen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cabrera, M.C. y Sánchez C. (1982). La estimulación precoz; un enfoque práctico. Editorial Siglo XXI: España.
  • Dorance, S. y Matter, P. (2001). Juegos de estimulación para los más pequeños. Madrid: AKAL.
  • Gallahue, D. (1982). Understanding motor development in children. New York: John Wiley and sons.
  • Guerrero, A. M., & Primaria, I. Y. (n.d.). La estimulación temprana. https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_14/AMALIA_MORENO_1.pdf
  • Moreno, J. A. (1999). Motricidad infantil. Aprendizaje y desarrollo a través del juego. Murcia: Diego Marín.
  • Moreno, J. A., & De Paula, L. (2006). Estimulación de los reflejos en el medio acuático. Revista Iberoamericana de Psicomotricidad y técnicas corporales, 6(2), 193-206. https://www.um.es/univefd/reflejos.pdf
  • Ordoñez, M. y Tinajero, L. (2012). La importancia de la estimulación temprana en la etapa infantil. Madrid, 208-240.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.