Blootvoetse baby's: gelukkiger en slimmer?

Als baby's zich comfortabel en gelukkig voelen, op onderzoek uit kunnen en zich goed kunnen ontwikkelen, waarom laat je dan hun voeten niet bloot?
Blootvoetse baby's: gelukkiger en slimmer?

Laatste update: 22 december, 2022

Je kindje deed zijn schoenen uit en daar ga je weer. Je staat niet toe wat een van hun meest voorkomende fixaties is en tegelijkertijd de ergernis van moeders. Toch beweert de wetenschap dat jouw schrikbeeld de groei van kinderen onderdrukt. Maar wat zegt onderzoek precies over blootvoetse baby’s?

We praten meestal over drie basisprincipes: vrijheid, geluk en intelligentie. In deze zin gaat deze controversiële studie die de hele wereld overgaat in tegen de tendens om vanaf jonge leeftijd de voeten van kinderen te bedekken. Het ontkracht ook mythes over verkoudheden, etiquette en fysieke kwesties.

De titel van de studie is: “Preventieve Podologie: Blootvoetse baby’s resulteren in slimmere kinderen”. De Complutense Universiteit van Madrid in Spanje voerde deze studie uit. Als baby’s zich comfortabel en gelukkig voelen, op onderzoek uit kunnen en zich goed kunnen ontwikkelen, waarom laat je dan hun voeten niet bloot?

Wat zegt de wetenschap over blootvoetse baby’s?

Voor baby’s is fysieke beweging en zintuiglijke stimulatie door hun blote voeten een versnellende factor voor de proprioceptieve en intellectuele ontplooiing en ontwikkeling van het kind.

Tijdens de hele studie wordt dan ook de reclame en verkoop van schoenen aan ‘kruipers’ bekritiseerd. Zo wordt ook de overdreven pediatrische aanbeveling om schoenen aan de van baby’s aan te houden uitgedaagd. Dit zou alleen goed zijn om de voeten warm te houden.

Gentil García waarschuwt dat het bedekken van de voeten van het kind hen berooft van alle tastbare informatie en de perceptie van de positie en beweging van hun lichaam in relatie tot de ruimte. Volgens de deskundige rijpen de motorische vaardigheden van blootvoetse baby’s sneller, naast hun visuele en handmatige coördinatie.

Dus door middel van een interdisciplinaire benadering benadrukken ze het belang van het blootsvoets laten van de baby’s. Ze houden vast aan het feit dat de voeten een pad voorstellen dat de baby informatie verschaft over de buitenwereld. Hierdoor raken ze vertrouwd met verschillende oppervlakten en texturen.

Blootvoetse baby´s

De rol van de voet voor deze blootvoetse baby´s

Op het gebied van de neurologie wordt aangenomen dat babyvoeten gevoeliger zijn voor aanrakingen dan hun handen. Dit blijft zo tot ze tien maanden oud zijn. Tijdens die eerste maanden van hun leven voeren de voeten dus een essentiële functie uit: het experimenteren en leren van de baby via voelbaar contact.

Om deze reden pleit het artikel van de Universiteit van Madrid er sterk voor om baby’s blootvoets te laten. Wanneer ze schoenen aan krijgen, worden ze beroofd van waarneembare informatie die een belangrijke rol kan spelen in hun centrale zenuwstelsel.

Volgens de ontwikkelingsstadia van intelligentie van Piaget zijn in de sensomotorische fase manipulatie, beweging en de organisatie van sensorische informatie allemaal belangrijk. Dit verschaft het kind namelijk de eerste conceptualisatie van zichzelf, ruimte, tijd en causaliteit.

Om deze reden worden voeten beschouwd als voorkeursreceptoren die bijdragen aan de ontwikkeling van de intelligentie van de baby. Het is het resultaat van een complexe interactie tussen hun lichaam en hun omgeving. Omdat een van de meest betrokken omgevingsfactoren hun kennis van hun eigen lichaam is.

Bovendien hebben blootvoetse baby’s die hun voeten op alle soorten oppervlakken plaatsen – zelfs als deze onregelmatig zijn – een betere spierontwikkeling. Ze dragen geen extra gewicht op hun lichaam en ze kunnen zich vrij bewegen. Dit zorgt voor meer controle over hun lichaam.

Voordelen van blootsvoets zijn

Alle kinderen houden ervan om blootsvoets rond te lopen. Net als om naakt te zijn. Ongeacht de gevolgen die dit voor hun gezondheid kan hebben, wat de belangrijkste zorg voor hun ouders is. Dit gebruik draagt echter niet alleen bij aan het comfort van het kind. Het biedt ook veel voordelen:

  • Het vergroot hun zelfkennis als ze de bewegingen van hun tenen kunnen zien en ze kunnen voelen en ruiken.
  • Het helpt bij de ontwikkeling van de voetholten en voorkomt platvoeten.
  • Het vergemakkelijkt en stimuleert het lopen van kinderen.
  • Het biedt sensorische ervaringen aan de kleine.
  • Het voorkomt bacteriën en zweet, wat schimmel, eelt en vieze luchtjes op de voeten kan veroorzaken.
Blootvoetse baby´s kunnen hun teentjes voelen

Blootvoetse baby’s: vrijere, slimmere en gelukkigere kinderen

Volwassenen worden vaak nerveus als ze blootvoetse baby’s zien. Maar kinderen zijn juist het liefst zonder kleding. Deze studie kalmeert die bezorgdheid door te laten zien dat deze kinderen gelukkiger zijn op blote voeten.

Onderzoek beweert dat blootvoetse baby’s een diepere verbinding met hun omgeving hebben en de wereld op een andere manier beleven. Tegelijkertijd leren deze kinderen hoe meer ze het gebruiken om hun omgeving waar te nemen hun lichaam op een andere manier kennen .

“In het beginpunt van de ontwikkeling van de intelligentie van een kind zien ze geen verschil tussen henzelf en de buitenwereld. Het is allemaal opgeslagen als één brok” zeggen de specialisten. Maar als onderdeel van dat “brok” moet de kruipende baby op ontdekking uit. Ze moeten direct texturen kunnen voelen als onderdeel van hun leerproces.

En hoe zit het met jou? Wist jij hoe belangrijk het was om je kind blootvoets te laten? Zul je nu die mooie schoenen, die je van plan was om ze al op deze jonge leeftijd te laten dragen, opzij zetten? Wat is jouw mening over deze wetenschappelijke studie?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.