Mijn kind: mijn grootste meesterwerk

Mijn kind: mijn grootste meesterwerk
Elena Sanz Martín

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 22 december, 2022

“Mijn kind is mijn grootste meesterwerk”. Je hoort deze zin, of iets gelijksoortig, misschien bij een moeder-groep, in de wachtkamer van het ziekenhuis, of buurthuis. Hoe de moeder het ook zegt, het onderliggende sentiment is duidelijk.

En het is niet triviaal. Of je nu gezegend bent met artistiek talent of niet, er is geen groter meesterwerk of creatie dan het wonder van een nieuw leven. 

Dit meesterwerk duurt 9 maanden om te creëren en een leven lang om te ontwikkelen. Viola! Het grootste meesterwerk van ieder koppel.

Mijn kind, mijn grootste meesterwerk

Denk er maar eens over na: een moeder begint zich al te verbinden met haar kind als de baby nog in de baarmoeder is. Ze voelt hoe dit wezentje, nog zo afhankelijk van haar lichaam, een eigen leven begint te krijgen. 

En ze weet dat dit kleintje, dat ooit deel van haar uitmaakte, haar beter begrijpt dan wie dan ook.

Blij meisje

Je kind voelt je pijn, net zoals ze ooit je hartslag voelden kloppen van binnenuit. 

Ze kennen je kracht, want zij hoorden je zuchten van vermoeidheid, en de diepe ademhalingen daarna, je verder aansporend.

Mijn kind, mijn grootste meesterwerk, is in staat om me te ontroeren.

Mijn kind bezit de kracht, de macht, de bovennatuurlijke gave om mij naar het verleden te brengen terwijl ik hier in het heden aan de toekomst aan het denken ben.

Alle drie nemen op hetzelfde moment vorm aan door een enkele liefdesdaad: het moederschap.

Baby’s inspireren ons tot tederheid en onschuld. Hun vermogen om rust te brengen in onze drukke en bedrijvige levens overtreft de macht van ieder kunstwerk. Hun grapjes en uitdrukkingen zijn fascinerender dan de lach van Mona Lisa.
Moeder kust dochter

Mijn kind overtreft ieder kunstwerk

De geur van de huid van mijn kinderen, de ondeugende fratsen en alles wat ze in hun blik uitdrukken: dit is beter dan welk kunstwerk dan ook. 

Een kind op zien groeien is net zo vreemd en fascinerend als een fantasie van Frida Kahlo.

Mijn kind een conflict tegemoet zien gaan, of zich hopeloos en gefrustreerd voelen is verontrustender dan het werk van Van Gogh of Munch. Met alle facetten van zijn gedrag, in het openbaar en thuis, is mijn kind multidimensionaler dan een kunstportret van Picasso.

De komst van een kind kan je ideeën over het sublieme en het meesterlijke verschuiven. Er is geen museum in staat om zoiets magisch te bevatten. En geen kunstwerk valt te vergelijken met mijn meesterwerk. Dit is een kunstwerk dat zo veel uitdrukt, maar nog meer inspireert.

De aantrekkingskracht van de kindertijd is onweerstaanbaar. Mijn kind is mijn grootste meesterwerk – eentje die ik graag in stilte aanschouw. Ik ben een typische moeder, in vervoering van het wezen dat de meester in haar leven is geworden.

Ga helemaal op in dit kunstwerk. Laat jezelf gaan. Een kus, een knuffel of een snelle ‘Ik hou van je, mam” is genoeg om je omver te blazen.

Per slot van rekening is je kind de vrucht van je liefde, de incarnatie van je gezamenlijke dromen.

Neem een momentje om je kind te waarderen. Observeer alle details, neem alles in je op. Voel je gezegend met al hun deugden en accepteer hun kleine gebreken.

Geniet van hun schoonheid en laat je verwonderen door hun natuurlijke charme. Ontdek in jouw kleintje de echte betekenis van de immensiteit van liefde zonder grenzen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.