Groeicurves van kinderen per leeftijd

Wat zijn de groeicurves van kinderen? Deze curves tonen de gemiddelde lengte en gewicht van baby's per leeftijdsgroep. 
Groeicurves van kinderen per leeftijd

Laatste update: 31 mei, 2018

Het is belangrijk voor ouders om zich bewust te zijn van de groeicurves van kinderen per leeftijdsgroep.

Vanaf het begin van de zwangerschap en gedurende de kindertijd gebruiken gezondheidsmedewerkers standaard groeicurves van kinderen. Deze curves vergelijken het gewicht en de lengte van een kind met de gemiddelden van kinderen overal op aarde.  Zo wordt gecontroleerd dat de groei van een kind naar behoren verloopt.

Het belang van groeicurves van kinderen

De groeicurves van kinderen zijn meettabellen die het gemiddelde gewicht en de lengte van een foetus of baby aangeven, al naargelang hun leeftijd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft standaard groeicurves van kinderen opgesteld. Deze curves tonen hoe de groei en ontwikkeling van kinderen zou moeten verlopen.

Mits baby’s in een gezonde omgeving leven en goede voeding krijgen, zijn ze geneigd om te voldoen aan de waarden van hun leeftijdsgroep qua gewicht en lengte.

Maar waarom zijn de groeicurves van kinderen zo belangrijk? Artsen gebruiken ze namelijk al voordat de baby geboren wordt.

Dit is omdat deze groeitabellen er voor zorgen dat gezondheidsmedewerkers kunnen vaststellen of de groei of ontwikkeling van een kind binnen de normale waarden ligt.

Deze standaard parameters helpen artsen ook om de zwangerschapsduur vast te stellen. Bovendien wordt ook de ontwikkeling van de foetus in de baarmoeder gevolgd.

Groeicurves zijn er om mogelijke problemen op te sporen in de gezondheidszorg. 

Snelle toename van gewicht of gewichtsverlies kan een signaal zijn voor ziekte. Wanneer een kind plots stopt met groeien, kan dit zorgwekkend zijn.

Houd wel in gedachten dat minieme afwijkingen van de waardes van de groeicurve niets is om bezorgd over te zijn.

Echter wanneer de groeicurve van je baby snel verandert, is het belangrijk om uit te zoeken waarom dit gebeurt. 

Groeicurves van kinderen

Wat zijn de groeicurves van kinderen per leeftijdsgroep?

Tijdens de zwangerschap

Een van de meest belangrijke dingen die artsen tijdens de zwangerschap in de gaten houden is het percentiel qua lengte en gewicht van de foetus.

Het is in dit geval niet mogelijk om het gewicht van de baby rechtstreeks te meten. Er zijn daarentegen wel metingen die gebruikt kunnen worden zoals de Bipariëtale Diameter (BPD, de breedte van de schedel) en de buikomtrek.

Over het algemeen, wanneer een baby volgroeid is, d.w.z. tijdens week 38 van de zwangerschap, zou hij tussen de 45,50 en 53,50 cm moeten meten.  Het ideale gewicht schommelt tussen de 2,5 en 4 kg.

Zaken zoals de zwangerschapsduur en de gezondheid en voeding van de moeder zijn de sleutel tot de ontwikkeling van een baby.

Anders gezegd, moeders die roken of andere schadelijke dingen consumeren of niet genoeg calorieën innemen, zijn blootgesteld aan bijkomende risico’s. 

Deze zaken kunnen de groei van de foetus beïnvloeden. 

Groeicurves worden in de gezondheidszorg gebruikt om mogelijke problemen op te sporen. 

Groeicurves van kinderen tijdens de kindertijd

Medische specialisten zullen de ouders op de hoogte houden of hun kind voldoet aan de normale waarden van de groeicurves van kinderen.

Echter als algemene richtlijn worden waarden tussen 3 en 97 als normaal beschouwd.

Volgens deze parameters zal een kind dat lijdt aan overgewicht of erg groot is voor zijn leeftijd in percentiel 97 of hoger liggen.

Daar staat tegenover dat een kind dat lijdt aan ondergewicht in het 3de percentiel of lager ligt.

Ideaal is dat zowel het kind ligt binnen de normale groeiwaarden en dat de groei constant en stabiel verloopt.

Groeicurves van kinderen

Een kind dat zich in het 50ste percentiel van de groeicurve bevindt, is volledig gemiddeld. Maar is er een eenvoudigere manier om te begrijpen wat een percentiel is?

Bijvoorbeeld als je kind in het 80ste percentiel ligt voor lengte, betekent dit, dat als er 100 baby’s zijn, jouw kind groter zal zijn dan 79 van hen. Daaruit volgt dat ze dus kleiner zijn dan 20 kinderen in de hogere percentielen. 

Wanneer is de groeicurve van een baby een reden tot bezorgdheid?

Het is belangrijk om te weten voor ouders dat kleine variaties doorgaans niets zijn om je zorgen over te maken.  Ondanks dat de groeicurves van kinderen gestandaardiseerd zijn op de groei van alle kleine wereldburgers, onthoud dat elk kind anders is

Factoren zoals de lengte van de ouders, de omgeving en de voeding kunnen de groei van een kind beïnvloeden.

Snelle schommelingen in gewicht van de ene medische controle op de andere kunnen wel een alarmbelletje doen rinkelen. 

Als deze schommelingen niet stabiliseren, zal jouw arts een reeks onderzoeken aanraden om vast te stellen wat de groei van je kind beïnvloedt.

Een ander aspect waar gezondheidsmedewerkers op letten is een plotselinge verandering of vertraging van de groeiwaarden van een kind. 

Net zoals bij de voorgaande situatie is het dus noodzakelijk om uit te zoeken wat deze ontwikkeling tegenhoudt.

Ouders zouden bekend moeten zijn met het concept van groeicurves van kinderen. 

Deze kennis kan mama’s en papa’s helpen om meer betrokken te zijn met de gezondheid van hun kind.  Bovendien zien ze toe op veranderingen die kunnen wijzen op mogelijke ontwikkelingsproblemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.