Wat neem je mee in je ziekenhuistas?

Wat neem je mee naar het ziekenhuis?
Wat neem je mee in je ziekenhuistas?
Marisol Rendón Manrique

Geschreven en geverifieerd door de leerkracht voorschoolse opvang Marisol Rendón Manrique.

Laatste update: 19 oktober, 2022

Vanaf het moment dat je de mijlpaal van  32 weken in je zwangerschap hebt bereikt en alles verloopt normaal, wordt het tijd om je voor te bereiden op de komst van je baby. Dit houdt niet alleen in dat de babykamer thuis klaar is.  Het belangrijkste dat je moet klaarmaken is je ziekenhuistas. Daarin moet je alles doen wat nodig is voor de geboorte en je verblijf in het ziekenhuis. 

Wat neem je mee in je ziekenhuistas? Hier komt een lijst met de dingen waar geen toekomstige moeder zonder kan zijn wanneer het moment van de bevalling daar is. Let op en vergeet niets hiervan:

Checklist voor je ziekenhuistas

  • Een identiteitsbewijs met je foto. Dit kan je identiteitskaartkaart of rijbewijs zijn. Zorg ervoor dat je alle papieren hebt die  voor opname in het ziekenhuis nodig zijn.
  • Een duster of ochtendjas, slippers en sokken. In de meeste ziekenhuizen krijg je een soort hes om te dragen na de bevalling maar het is beter om je eigen kleren bij je te hebben. Daarmee voel je je waarschijnlijk prettiger en meer op je gemak en je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over vlekken. Alles wat je meebrengt, moet ruim en comfortabel zijn voor het geval je bloeddruk moet worden gemeten, er bloed moet worden geprikt of andere routinetesten nodig zijn.
  • Iets om je te helpen ontspannen. Dit kan muziek zijn of een boek of iets anders dat je afleidt en de stress kan verlichten op het moment dat je baby zich aanmeldt.
  • Toiletartikelen. Je zult waarschijnlijk een handdoek, zeep en andere persoonlijke spullen nodig hebben als je wat langere tijd in het ziekenhuis doorbrengt. Vergeet niet je tandenborstel en tandpasta, deodorant, gezichtscrème, shampoo en al het andere dat je nodig hebt mee te nemen.
  • Een lekkere warme, zachte trui of vest. Ziekenhuizen zijn niet de warmste plekken! Het is een goed idee om iets warms bij je te hebben, ook om je tegen de wind te beschermen wanneer je het ziekenhuis verlaat.
  • Zwangerschapsondergoed. Vergeet vooral niet om een voedingsbeha in je ziekenhuistas te doen. Deze beha’s zijn speciaal ontworpen voor borstvoeding met speciale voering en vulling. Met een gewone bh zou je melk op je shirt kunnen lekken en dat voelt echt heel onprettig.
Bevallen in het ziekenhuis

Nog meer voor je checklist voor je ziekenhuistas

  • Iets om je haar vast te zetten of bij elkaar te binden. Het beste is een elastiek omdat speldjes ongemakkelijk kunnen zijn en je kunnen bezeren.
  • Een mobiele telefoon, met opgeladen batterij en alle contacten en telefoonnummers die je nodig hebt. Je weet immers maar nooit wanneer je dringend contact met iemand moet opnemen. Het is handig om alle telefoonnummers die je misschien nodig zult hebben in je telefoon op te slaan.
  • Voldoende ondergoed. Na de geboorte is het waarschijnlijk dat je je slipje vaak moet verwisselen. Ga goed voorbereid met 2 of 3  setjes schoon ondergoed om ongelukken te voorkomen.
  • Kleren voor als je uit het ziekenhuis komt. Neemt extra kleren mee in je ziekenhuistas voor wanneer je weer naar thuis gaat. Zwangerschapskleding gemaakt voor rond de 6e maand van de zwangerschap is het beste, voor het geval je buik nog steeds een beetje opgezet is.
  • Kleertjes voor de baby. Naast je eigen dingen, moet je natuurlijk je ziekenhuistas ook alles wat je baby nodig heeft bevatten.  Denk dan aan een rompertje, sokjes, een dekentje, luiers, een mutsje en baby-toiletartikelen.
Bevallen in het ziekenhuis

Ook misschien handig om mee te nemen:

Afhankelijk van de omstandigheden van je zwangerschap, wil je misschien enkele van de volgende artikelen in je ziekenhuistas meenemen:

  • Een extra hoofdkussen. Veel vrouwen hebben moeite met slapen zonder voldoende kussens. Als je weet dat je bij  deze groep hoort neem dan je eigen kussen mee, zodat je goed kunt rusten.
  • Extra kleding voor je partner. Veel vrouwen zullen na hun bevalling een paar nachten in het ziekenhuis moeten doorbrengen. Als iemand ‘s nachts bij je blijft is het een goed idee om voor hen wat schone kleren bij de hand te hebben. Op die manier hoeven ze er niet op het allerlaatste moment naar op zoek te gaan.
  • Een fototoestel of camera. Als je je geboorte wilt vastleggen op foto of film zorg dan dat je een goede camera met opgeladen batterijen meeneemt in je ziekenhuistas. Zo zul je de benodigde apparatuur bij de hand hebben om die momenten die eenmalig zijn (ook al heb je misschien al een kind) te vereeuwigen als een prachtige herinnering.

Een belangrijk ding om te onthouden bij het inpakken van je ziekenhuistas is om niet  je favoriete outfit mee te nemen. Er kan van alles gebeuren en kleding kan gemakkelijk worden bedorven.

Neem dingen mee waarvan je het niet erg vindt als je het verliest en onthoud dat er vlekken op kunnen komen als er iets mis gaat. Als je een bril draagt, zorg er dan voor dat je die bij je hebt: misschien heb je hem nodig.

Houd ook rekening met het weer rond de tijd dat je zult bevallen. Als je uitgerekende datum in de winter is, zorg er dan voor dat zowel jijzelf als je baby goed zijn ingepakt tegen de kou.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.