Een verkoudheid voorkomen: 6 tips die je moet weten

Grote veranderingen in het weer zijn vaak verantwoordelijk voor de spreiding van de welbekende verkoudheid. In dit artikel zullen we vertellen wat je moet weten over het voorkomen van verkoudheden.
Een verkoudheid voorkomen: 6 tips die je moet weten

Laatste update: 21 mei, 2019

Veranderingen in het weer kunnen leiden tot de verspreiding van virussen, waarvan sommige erg makkelijk te krijgen zijn. Om deze reden is het een goed idee om altijd één stap voor te zijn en voorzorgsmaatregelen te nemen. Een verkoudheid voorkomen is mogelijk als je de juiste natuurlijke middelen gebruikt en een paar handige tips opvolgt.

Het menselijke lichaam is erg vatbaar voor ziektes die in de lucht hangen. Kinderen hebben het vaakst last van de welbekende verkoudheid, omdat deze virus vaak op school te vinden is.

Goede voeding is de sleutel tot het behouden van een gezond lichaam. Het consumeren van voedsel dat vitamine C bevat zal helpen om het lichaam te beschermen.

Als resultaat is het erg nuttig als je een verkoudheid, maar ook andere ziektes, wilt voorkomen. Drie keer per dag vitamine C binnenkrijgen staat gelijk aan een goed welzijn.

Een verkoudheid voorkomen: wat je moet weten

Een verkoudheid wordt vooral overgebracht door direct contact. Daarom is het erg moeilijk om jezelf er compleet tegen te beschermen.

We kunnen echter een aantal simpele gewoontes aan ons dagelijkse leven toevoegen om te voorkomen dat we slachtoffer worden van deze virus. Dit is bijvoorbeeld:

Je handen wassen

Deze gewoonte kan je kans op een verkoudheid verminderen met 60%, omdat je het virus via contact kan krijgen. We raden aan om je handen vaak met water en zeep te wassen.

Om nog meer zekerheid te hebben is het een goed idee om antibacteriële gel bij je te hebben. Dit zal helpen om microben te elimineren waarmee je in aanraking komt wanneer je contact hebt met mensen en objecten.

Was je handen regelmatig

Zorg ervoor dat je kind altijd antibacteriële gel in zijn of haar rugtas heeft. Op jonge leeftijd kan je ze nog de gewoonte aanleren om een kleine hoeveelheid te gebruiken om regelmatig hun handen te wassen, bijvoorbeeld na het buitenspelen of sporten.

Drink genoeg om een verkoudheid te voorkomen

De meeste verkoudheden tasten als eerste de keel aan. Ongemak, prikken of irritatie in de keel is een symptoom dat voorkomt wanneer je verkouden wordt.

Hierna komt koorts, een verstopte neus en hoofdpijn. Daarom is het belangrijk om genoeg te drinken het slijmvlies en de stembanden te beschermen.

Vermijd afgesloten ruimtes met veel mensen

Vaak zitten afgesloten ruimtes zoals ziekenhuizen, bussen en vliegvelden vol met mensen die een virus bij zich dragen. Probeer deze ruimtes zo veel mogelijk te vermijden, vooral als het erg koud is of regent.

Rook niet als je last hebt van een verkoudheid

Het is essentieel om geen sigaretten of tabak te roken de kans op een verkoudheid groot is. Rokers hebben meer kans om besmet te raken door dit virus, omdat hun luchtwegen constant blootgesteld worden aan schadelijke stoffen.

“Het consumeren van voedsel dat vitamine C bevat zal helpen om het lichaam te beschermen.”

Houd je aan een gezond dieet

Goede voeding kan je lichaam beter beschermen. Fruit en groenten die rijk zijn aan vitaminen, vooral vitamine C, en mineralen die het immuunsysteem versterken zijn essentieel om het lichaam te beschermen tegen virussen. Daarom is het belangrijk om je aan een gezond dieet te houden.

Bescherm jezelf tegen het koude weer

Draag warme kleding en een sjaal om je nek warm te houden wanneer je naar buiten gaat. Doe dit vooral op regenachtige of erg koude dagen. Veranderingen in de temperatuur in de herfst en winter brengen vaak harde winden en neerslag met zich mee.

Draag warme kleding

Zoals je kan zien is het voorkomen van een verkoudheid niet moeilijk, hoewel we niet kunnen garanderen hoe effectief deze voorzorgsmaatregelen zijn. Als je verkouden wordt terwijl je alle genoemde maatregelen hebt genomen, kan je het beste even rusten in een koele, stille kamer. 

Als je genoeg rust kunnen de medicijnen beter zijn werk doen. Op deze manier kan je met zekerheid de verkoudheid behandelen.

Als laatste, consumeer natuurlijke remedies zoals hete kruidenthee en andere infusies. Neem daarnaast de populaire medicijnen die gemaakt zijn om een verkoudheid te behandelen.

Als het een normale verkoudheid is en weggaat zonder problemen kan je het genoemde advies volgen. Als je echter andere abnormale symptomen hebt kan je het beste naar een dokter gaan en moet je zelf-medicatie vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Giesbrecht, G. (2001). Exercise in a cold environment. Deutsche Zeitschrift Fur Sportmedizin.
  • Van Straten, M., & Josling, P. (2002). Preventing the common cold with a vitamin C supplement: A double-blind, placebo-controlled survey. Advances in Therapy. https://doi.org/10.1007/BF02850271
  • Hemilä, H., & Chalker, E. (2013). Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD000980.pub4

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.