Hoe weet ik of mijn kind genoeg slaap krijgt?

Op de leeftijd van 6 maanden beginnen baby's overdag minder te slapen, waardoor hun nachtrust toeneemt. Uitstekend nieuws voor ouders!
Hoe weet ik of mijn kind genoeg slaap krijgt?
Nelton Ramos

Geschreven en geverifieerd door de arts Nelton Ramos.

Laatste update: 27 maart, 2019

Tijdens de eerste paar weken van het leven van je baby zal hij vaak wakker worden. Dit komt doordat zijn maag zo klein is dat hij om de 2 of 3 uur moet worden gevoed. Natuurlijk kunnen ouders die dit niet weten zich afvragen of hun kind genoeg slaap krijgt.

Het goede nieuws is dat naarmate de tijd verstrijkt en baby’s groeien, hun slaaptijden steeds langer zullen worden. We spelen echter een belangrijke rol en we moeten een aangename omgeving creëren voor onze baby om voldoende te kunnen slapen.

Een comfortabele wieg of bed, een kamer met weinig licht en een aangename temperatuur zijn de sleutels om kinderen goed te laten slapen als het bedtijd is. Het is ook een goed idee om ervoor te zorgen dat het huis rustig is voordat ze naar bed gaan en spelletjes te vermijden die hen te veel stimuleren.

Aanbevolen uren slaap volgens leeftijd

Het is belangrijk dat we weten of ons kind het juiste aantal uren slaapt voor zijn leeftijd. Dit hoeft niet allemaal in één keer te zijn. De baby of het kind kan meerdere keren per dag slapen.

  • Pasgeborenen: minimaal 16 uur per dag.
  • 3 tot 12 maanden: 15 uur.
  • 1 tot 2 jaar oud: ongeveer 14 uur.
  • 2 tot 5 jaar oud: 13 uur.
  • 5 tot 9 jaar oud: 10 uur.
  • 14 tot 18 jaar oud: minstens 9 uur.

We moeten er echter rekening mee houden dat alle kinderen anders zijn, en dat geldt ook voor hun slaapbehoeften. Sommigen zullen meer slapen en anderen zullen minder slapen.

Als je nog steeds denkt dat je kind niet genoeg slaap krijgt, moet je proberen de mogelijke oorzaken te achterhalen en zo snel mogelijk een oplossing te vinden.

Familie met te weinig slaap

Let op de aanwijzingen of je kind genoeg slaap krijgt

Je moet altijd alert zijn op tekenen van vermoeidheid die baby’s laten zien. Als ze moe zijn:

Dus, zodra je deze symptomen ziet, probeer je baby dan zo snel mogelijk naar bed te brengen.

Een ding dat je moet doen, is om hem niet in je armen te nemen om hem in slaap te krijgen. Hoewel dit ongetwijfeld wordt gedaan met alle goede bedoelingen, zal het je baby eigenlijk alleen maar moeilijker maken om zelf terug in slaap te vallen als hij wakker wordt. Hij zal afhankelijk worden van zijn moeder die hem oppakt.

Als je denkt dat je kind niet genoeg slaap krijgt, moet je proberen de mogelijke oorzaken te achterhalen en zo snel mogelijk een oplossing te vinden.

Wat moet ik doen als mijn baby vaak wakker wordt?

Misschien heb je gemerkt dat je baby vaak wakker wordt tijdens dutjes, of rusteloos is of veel huilt. Dit kan betekenen dat hij problemen heeft om van de ene slaapcyclus naar de andere te gaan, maar hij wordt niet echt helemaal wakker.

Wat je in dit geval moet doen is proberen hem niet wakker te maken door hem uit de wieg te halen en hem zijn fles niet te geven. Ga rustig naar zijn kamer en controleer of alles in orde is, raak hem zachtjes aan om hem te kalmeren.

Door dit te doen, vermijd je dat hij volledig ontwaakt. Als je hem wakker maakt, zal het heel moeilijk zijn om hem weer in slaap te krijgen. Als je deze richtlijnen niet volgt, kan het kind slaapstoornissen beginnen te ervaren.

Aanbevolen uren slaap volgens leeftijd

Goede gewoonten om ervoor te zorgen dat je kind genoeg slaap krijgt

Kinderen elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed brengen en op laten staan ​​en hen aanmoedigen om alleen te slapen, zullen hen helpen meer zelfvertrouwen te krijgen. Het is ook een geweldige eerste stap om slaapstoornissen te voorkomen.

We moeten ons realiseren dat kinderen worden geboren als een leeg boek. Wij zijn grotendeels verantwoordelijk voor het invullen van hun pagina’s, afhankelijk van het gedrag en de ervaringen die ze opdoen.

Als een moeder merkt dat er iets mis is en dat haar kind niet genoeg slaap krijgt, moet ze analyseren welke routines ze de baby heeft geleerd. Zijn ze adequaat en op de juiste manier uitgevoerd?

Ouders zijn verantwoordelijk voor het lichamelijk en geestelijk welzijn van hun kind. Daarom moeten ze voorzichtig zijn met alles dat de goede ontwikkeling van hun kind kan beïnvloeden. Een goede nachtrust hebben, zal niet alleen de gezondheid van het kind ten goede komen, maar ook de ouders.

Als we merken dat na al onze inspanningen ons kind nog steeds niet genoeg slaap krijgt, dan moeten we naar een specialist gaan die de beste behandeling kan aanbevelen.

Onthoud altijd dat slaap een fundamenteel onderdeel is van de groei en ontwikkeling van kinderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.