Wat is de juiste bedtijd voor mijn kind?

Wat is de juiste bedtijd voor mijn kind?
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 23 april, 2024

Alle ouders weten dat het elke dag moeilijk is om hun kinderen elke avond op de juiste bedtijd in te stoppen. Dus lees verder terwijl we vandaag over dit belangrijke onderwerp praten.

Elke ouder wil weten wat een geschikte bedtijd zou moeten zijn voor hun kinderen.

Ze weten dat voldoende slaap de sleutel is tot een goede gezondheid en groei. Voldoende slaap hebben, is ook van vitaal belang voor je kind om de hele dag een goed humeur te hebben en op school goed te presteren.

Het goede nieuws voor ouders is dat ze niet moeten wanhopen. Met het volgende advies kunnen ze beslissen wat de beste tijd is voor hun kinderen om naar bed te gaan, afhankelijk van de leeftijd van elk van hun kinderen.

We zullen ook enkele praktische tips geven om afleiding te voorkomen. En ervoor te zorgen dat hun kind gemakkelijk in slaap valt.

Wat is de juiste bedtijd voor kinderen?

Het eerste dat ouders moeten weten, is dat het belangrijker is om te weten hoeveel uur het kind zou moeten slapen in plaats van de exacte tijd dat ze naar bed zouden moeten gaan.

Ongetwijfeld zijn we nooit van plan om ze om 23.00 uur nog steeds wakker te hebben, maar we moeten ons geen zorgen maken als ze van tijd tot tijd een late avond hebben. Het belangrijkste is dat ze genieten van meerdere kwalitatief goede uren van ononderbroken slaap.

Volgens de Vereniging van Kinderartsen in de Verenigde Staten is een acceptabel bereik voor kinderen tussen 5 en 9 om tussen 19:00 en 21:00 naar bed te gaan. En als ze tussen de 10 en 12 jaar oud zijn rond 22:30.

Hun bedtijd zal ook afhangen van hoe laat ze moeten opstaan ​​voor school. Daarom is het praktischer om de leeftijden een beetje meer te verdelen.

Jongen slaapt met beer

Aanbevolen bedtijd volgens de leeftijd van het kind

Afhankelijk van de leeftijd variëren de fysiologische behoeften van een kind aan slaap. De volgende informatie is een geschatte richtlijn voor de slaap vereisten van een gemiddeld kind.

Baby’s van een paar maanden tot een jaar

De kinderen in deze groep moeten 16 uur per dag slapen, inclusief hun dutjes. Natuurlijk moeten kinderen wanneer ze maar willen slapen, afhankelijk van de behoeften van hun lichaam.

Kinderen tussen 1 en 5

Kinderen van deze leeftijd moeten naar schatting 14 uur per dag slapen. Een paar van deze uren moeten als dutjes worden doorgebracht. Een juiste bedtijd is tussen 18.00 uur en 19.00 uur.

“Het is belangrijker om te weten hoeveel uur het kind zou moeten slapen in plaats van de exacte tijd dat ze naar bed zouden moeten gaan”

Kinderen tussen 6 en 10 jaar oud

Deze kinderen moeten ongeveer tussen 19:30 uur en 21:00 uur naar bed gaan. Ideaal gezien zouden ze ongeveer 12 uur moeten slapen.

Kinderen van 11 tot hun tienerjaren

Als ze de puberteit naderen, dan kunnen ze opblijven tot 22.30 uur, en ze moeten tussen 8 en 10 uur per dag slapen.

Hoe ze te laten slapen op de juiste bedtijd

We weten nu hoeveel uur ze moeten slapen. En hoe laat ze naar bed moeten gaan, maar hoe kunnen we het laten gebeuren?

Hier zijn enkele aanbevelingen die zeer nuttig zouden moeten zijn voor het creëren van de juiste bedtijd gewoonten.

  • Baby’s blijven niet langer dan drie uur per keer wakker. De tekenen dat ze willen slapen zijn vaak huilen, samen met in hun ogen wrijven.
  • Als ze ouder zijn dan 4 of 5 maanden en je wilt dat ze ‘s nachts meer uren gaan slapen. Probeer dan hun omgeving overdag licht te houden, met muziek en matig geluid. Houd ‘s nachts altijd het licht uit, ook als ze wakker worden en je ze moet voeden. Probeer altijd zo stil mogelijk te zijn.
  • Voor kinderen tussen 3 en 4 jaar, raden we aan om ze een ontspannend bad te geven voordat ze naar bed gaan. Vertel ze een verhaal en probeer elke avond zoveel mogelijk dezelfde bedtijd en dezelfde routine aan te houden.
  • Vermijd vanaf de leeftijd van 7 jaar afleiding, zoals de tv aanzetten of een mobiele telefoon of tablet bij de hand hebben of een andere visuele stimulans die kan voorkomen dat ze in slaap vallen. Een glas warme melk voordat ze naar bed gaan kan hen helpen om een ​​aangename nachtrust te hebben.
Baby met paars wit gestreept mutsje
Het belangrijkste is om op de hoogte te zijn van de slaaproutines van je kind.

Als je denkt dat ze te veel slapen of juist het tegenovergestelde dat ze problemen hebben met slapen, raadpleeg dan altijd je arts voor advies. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.