Welterusten mama: waarom bedtijd het beste moment van de dag is

Welterusten mama: waarom bedtijd het beste moment van de dag is
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 11 juni, 2018

Soms verdwijnen al onze problemen in een oogopslag. Bijvoorbeeld wanneer het bedtijd is. We zeggen onze kinderen welterusten en kijken naar hen als ze slapen. 

Je had een stressvolle dag en je denkt aan wat je allemaal nog moet doen morgen. Hoe moe je ook bent, je kind is veilig en alles is oké. Zo eenvoudig is het.

Het is onnodig om nogmaals te zeggen dat het moederschap en kinderen opvoeden een ingewikkelde en uitdagende opgave is. Dit weet je immers al.

Niettemin, het hebben van een kind maakt het leven eenvoudiger. Eigenlijk is dit iets wat je waarschijnlijk al had gemerkt.

Jouw kind maakt elke strijd de moeite waard. Hij geeft je een reden om iedere dag te blijven doorzetten. Je kind is je alles.

Het mag dan verrassend lijken maar deze aanpak kan in werkelijkheid je gezondheid en welzijn verbeteren. Dit is iets waar  je niet lichtvaardig mag mee omgaan.

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Finland bestaat er een kans dat ouders die niet met stress kunnen omgaan, deze patronen van angst doorgeven aan hun kinderen. 

Niet weten hoe je de kleine dingen in het leven moet waarderen, is iets dat hier aan bijdraagt.

Met dit in gedachten is er nooit een slecht moment om je iets eenvoudig te herinneren, iets dat je jezelf al meerdere keren zult verteld hebben. Namelijk problemen, de druk van alledag en angst moet buitenshuis gelaten worden en buiten bereik van kinderen.

Wanneer we bij onze kleine schatten zijn, moeten ze merken dat ze onze topprioriteit zijn. Onze kinderen zijn de oorsprong van ons geluk.

Ik wil niet naar bed mama!

Specialisten in gezinsdynamica en relatietherapie geven vaak een eenvoudig advies: ga nooit naar bed als je nog kwaad bent op je partner. 

Dit is iets dat we ook zouden moeten toepassen op onze kinderen.

  • Bij veel gezinnen kan bedtijd veranderen in een strijd. Bovendien is het vaak de bron van driftbuien.
  • Onze kleintjes laten vaak met tegenzin hun speelgoed en spelletjes voor wat ze zijn. Ze hebben geen zin om naar bed te gaan. Soms is het enige wat mama’s en papa’s kunnen doen, is hun kinderen naar hun kamer slepen. Indien dit gebeurt, eindigt de dag negatief en met iedereen in een slecht humeur.

Eindig nooit je dag zonder ‘ik hou van je’ tegen je kinderen te zeggen. Doe het licht in de kamer niet uit voordat je hen met een glimlach welterusten wenst. Laat hen weten dat alles in orde is en dat ze geliefd zijn.

Als deze situatie zich dagelijks voortzet, met daarbij de stress van je baan en andere druk, kan bedtijd in iets behoorlijk traumatisch veranderen.

Eigenlijk zou bedtijd de meest magische moment van dag moeten zijn.

Ik zeg zachtjes welterusten en blijf bij je tot je slaapt

Illustratie van bedtijd

We weten allemaal dat het tijdstip voor bedtijd per gezin veel verschilt, net zoals gezinsroutines.

Sommige mama’s en papa’s werken laat en willen daarnaast geen tijd met hun kinderen missen. 

Ook zulke ouders moeten tijd doorbrengen met hun kinderen. Ze willen hen knuffelen, hen vragen hoe hun dag was. Zij willen hun kinderen vertellen hoeveel ze hen gemist hebben.

Ieder gezin heeft zijn normen. Zijn interne dynamica, met zijn eigen eigenschappen en behoeften. Toch zijn er enkele basisrichtlijnen die we niet kunnen negeren.

Zoals hierboven genoemd, zullen deze tips ervoor zorgen dat bedtijd een betere indruk nalaat bij je kinderen.

Een ontspannen bedtijd

Indien je schema dit toelaat, kun je het beste een routine invoeren voor bedtijd. Een uur voor bedtijd zet je de tv uit of elk ander elektronisch apparaat en ontspan je.

  • Een bad voor bedtijd is altijd een goed idee.
  • Breng je kinderen naar bed en wacht nog even voordat je welterusten zegt. Klets wat over dingen waar ze mee zitten, lach samen, of lees en simpelweg een verhaaltje voor.

Dit gebeuren zou zonder strijd of protesten moeten verlopen. Indien kinderen van jongs af aan gewend raken aan deze routine, zullen ze dit als volledig natuurlijk beschouwen.

Liefde is onze kinderen zien slapen en bij jezelf denken: dit is geluk. Er is niets bevredigender dan thuiskomen en hen gelukkig zien slapen. Zoete dromen aan het dromen zijn terwijl wij kijken en ons afvragen hoe ze zo mooi en perfect kunnen zijn… 

Bedtijd is er om te praten over gevoelens, niet over zorgen

Er zijn ouders die snel welterusten zeggen en dan weghollen. Als hun kind wil praten, zeggen ze: “Het is bedtijd nu” of  “Mama is moe nu”.

Natuurlijk ben je moe op dat uur van de dag. Maar zelfs een klein moment kan zich diep in het emotionele geheugen van je kind nestelen. Zit op de rand van zijn bed en lees een verhaaltje voor. Wens hem welterusten of zit gewoon stilletjes bij je kind tot hij in slaap valt. Waak over zijn dromen, geniet van het gezelschap van je kind na een stressvolle dag.

Bedtijd is een speciaal moment

Vergeet niet te genieten van deze vluchtige momenten. Je kinderen blijven niet eeuwig kinderen. Het is belangrijk om aanwezig te zijn, en te genieten van het hier en nu. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.