Hoe een alleenstaande moeder haar kinderen een goede start in het leven kan geven

Een kind opvoeden is niet makkelijk, laat staan voor een alleenstaande moeder. Er is echter niemand beter dan jij om je kinderen te helpen hun angsten te overwinnen en op te groeien als verantwoordelijke volwassenen.
Hoe een alleenstaande moeder haar kinderen een goede start in het leven kan geven

Laatste update: 24 mei, 2018

In dit artikel vind je tips voor een alleenstaande moeder om je kinderen een goede start in het leven te kunnen geven.

Iedere vrouw is in staat om haar kind op te voeden. Om hem te leren omgaan met anderen en hem een goede start te geven voor een succesvol leven, zowel persoonlijk als professioneel.

Alleenstaande moeder zijn is moeilijker, maar zeker niet onmogelijk.

Leren begint thuis

Zelfs wanneer je kind bijna klaar is om naar school te gaan, kun je hem een voorsprong geven door hem thuis dingen aan te leren. 

Leer je kleine schat hoe hij zijn tanden poetst en zichzelf wast. Hoe hij zijn haar moet kammen, zich moet aankleden en zijn veters moet strikken. Hoewel dit misschien kleine dingen lijken, vormen ze de sleutel van onze gemeenschap.

Er is echter geen enkele reden om je te beperken tot basishygiëne en persoonlijke zorg.  

Andere dingen om je kinderen aan te leren voor ze naar school gaan zijn onder andere goede tafelmanieren. Als ouder kun je jouw kinderen aanleren om zichzelf uit te drukken zonder het gebruik van slechte woorden en gebaren.

Kleuters moeten ook leren hoe ze zich moeten gedragen in het bijzijn van anderen. Gewoontes zoals het zeggen van “alsjeblieft” en “dank je wel” kunnen makkelijk thuis worden aangeleerd.

Hier zijn enkele tips, in het bijzonder voor een alleenstaande moeder, om kinderen een goede start in het leven te geven.

1. Help je kind groeien

Groeien is niet alleen groter worden of een groeispurt krijgen. Het betekent ook wijsheid vergaren, goede ideeën omzetten in de praktijk en leren om voor jezelf te denken. 

Je kunt je kind helpen om een emotioneel evenwicht te bereiken dat hem kracht zal schenken gedurende zijn leven. Groeien als persoon betekent het elke dag beter doen, zowel voor jezelf als voor anderen in je omgeving. 

Een alleenstaande moeder knuffelt haar baby

2. Leer je kind discipline

Wees niet bang om hoge verwachtingen te hebben voor je kinderen. Ze moeten immers leren dat discipline hen zal helpen om hun doelen te bereiken.

Toon hen hoe deze eigenschap jou, als alleenstaande moeder, heeft geholpen om hen een goede start te geven in het leven. Zonder de hulp van iemand anders.

Leer je kinderen dat discipline samenhangt met moeite doen en opoffering.

Geen enkele van deze dingen zijn dingen om bang voor te zijn. Integendeel, deze eigenschappen geven ons kracht en tonen ons hoe we elk van onze eigen doelen kunnen bereiken. 

 3. Bouw zelfvertrouwen op

Zekerheid en zelfvertrouwen zal je kind helpen bij zijn ontwikkeling als individu zonder faalangst die hem tegenhoudt. Als je kind weet dat hij je altijd kan vertrouwen, zal hij zich beter kunnen concentreren op het leren.

Zekerheid betekent een dak hebben boven je hoofd. We hebben het hier niet over luxe, maar een thuis waar we ons veilig voelen.

Je kind zekerheid geven betekent evenals je kind voorzien van de benodigde kleding, schoeisel, schoolmateriaal, speelgoed, medicijnen, medische zorg en entertainment.

Het betekent advies geven, luisteren naar zijn zorgen. Maar ook zijn vragen beantwoorden en hem laten voelen dat hij belangrijk is. 

Om je kind succesvol op te voeden als alleenstaande moeder, moet je hem helpen om zich zeker te voelen. 

Nog 3 tips voor een alleenstaande moeder om je kinderen een goede start te geven

Om kinderen een goede start te geven in het leven, vergeet niet om:

  • hen liefde te geven. Liefde staat altijd aan onze kant en is de sterkste band die ons verenigd. 
  • een rolmodel te zijn. Vergeet niet om zelf te doen wat je anderen opdraagt. Er is niemand beter dan jij zelf, met al je ervaringen en ideeën, om je kinderen te leren wat ze moeten weten.
  • vergelijkingen te vermijden. Vergelijken leidt tot afgunst. In het bijzonder wanneer kinderen erg jong zijn en nog geen emotionele intelligentie hebben ontwikkeld om hun gevoelens te beheersen. 
    Een alleenstaande moeder met haar kind

Een alleenstaande moeder: een bron van kennis

Of een alleenstaande moeder zijn nu jouw beslissing was of een beslissing gemaakt door het lot of door omstandigheden, zet alle middelen in die je tot je beschikking hebt. Geef je kinderen een goede start in het leven.

Vind een manier om dat wat sommigen beschouwen als een zwakte, te veranderen in je familie’s grootste kracht. 

We leren meer door te zien en te doen dan van theorie. Er is geen enkele school of universiteit die ons leert om een perfecte moeder te zijn. 

Jij weet welke opofferingen je hebt gedaan. De moeite die je hebt gedaan bij het opvoeden van je kinderen.

Jij weet dat je in staat bent om flexibeler te zijn dan ieder ander en dat jij de meest geschikte persoon bent om je kinderen een goede start te geven in het leven.  Wellicht ook interessant voor jou

Brief aan de vader van mijn kinderen: dit is wat je mist
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Brief aan de vader van mijn kinderen: dit is wat je mist

Je mist het vaderschap en alle mooie dingen die daarbij horen. De momenten die het leven van een vader de moeite waard maken gaan aan je voorbij.  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.