Vermijd de volgende medicijnen tijdens de zwangerschap

29 oktober 2018
Het is belangrijk voor zwangere vrouwen om te weten welke medicijnen tijdens de zwangerschap vermeden zouden moeten worden. Dit is noodzakelijk om nadelige effecten voor de baby te voorkomen. 

Veel gebruikte medicijnen zoals ibuprofen en omeprazol kunnen schade aanrichten aan de foetus. Daarom zou je het gebruik van deze medicijnen tijdens de zwangerschap moeten vermijden. Hetzelfde geldt voor de volgende lijst die we hieronder met je delen.

Zwangere vrouwen moeten altijd eerst hun arts raadplegen voordat ze pillen innemen. Dit geldt ook gedurende de borstvoeding.

Vermijd de volgende medicijnen tijdens de zwangerschap

Moeders moeten zich bewust zijn van de verschillende stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de baby gedurende de zwangerschap.

Sommige medicatie gaat direct door naar de placenta en kan geboorteafwijkingen of schade aanrichten. Zeker tijdens het eerste trimester moet hier goed op gelet worden. 

Vermijd daarom de volgende medicijnen tijdens de zwangerschap.

1. Omeprazol

Omeprazol is een maagbeschermer. Hoewel deze niet zo sterk is als sommige andere maagbeschermers, kan het enorme schade aanbrengen aan de foetus. Daarom zou dit medicijnen vermeden moeten worden.

Er zijn andere maagzuurremmers die tijdens de zwangerschap geschikter zijn. Win advies in bij je dokter om uit te zoeken welke voor jou een goede keuze kunnen zijn. 

2. De anticonceptiepil

Deze pillen kunnen het risico op het syndroom van Down vergroten. De anticonceptiepil kan ook afwijkingen veroorzaken aan de genitaliën en de urinewegen.

Bespreek het gebruik hiervan met een deskundige. Normaal gesproken is zwanger zijn een contra-indicatie voor het gebruik hiervan.

Consult bij de dokter

3. Bicarbonaat

Bicarbonaat kan de natuurlijke pH-waarde van het bloed van de moeder en haar kind verhogen. Daarom zouden moeder erg alert moeten zijn bij het gebruik van medicatie die deze stof bevatten.

3. Ontstekingsremmers zonder steroïde

Medicatie zoals ibuprofen, aspirine en naproxen worden tijdens het laatste trimester van de zwangerschap niet aangeraden. Het gebruik wordt ook tijdens het geven van borstvoeding afgeraden.

Deze medicijnen kunnen de bloedtoevoer naar de baby veranderen, door de productie van prostaglandinen af te remmen. Prostaglandinen helpen bij de verwijding en vernauwing de bloedvaten.

4. Diabetes medicatie

Wanneer een vrouw met diabetes medicijnen voorgeschreven kreeg voordat ze zwanger was, moet ze overleggen met haar arts. Mogelijk zal ze andere pillen nodig hebben en wellicht zal ze tijdelijk insuline moeten spuiten.

Een andere stof die je tijdens de zwangerschap zou moeten vermijden is leverolie. Dit kan het op de juiste manier opnemen van vitamines en mineralen bemoeilijken.

5. Medicijnen met vitamine A

Medicijnen die vitamine A bevatten kunnen tijdens de zwangerschap beter vermeden worden. 

Wanneer je dit in hoge dosis slikt kan het misvormingen veroorzaken aan:

  • het hart
  • de hersenen
  • de ruggengraat

6. Onderdrukkers van het immuunsysteem

Sommige behandelingen van kanker kunnen het immuunsysteem aantasten. Het vermijden van deze medicijnen tijdens de zwangerschap wordt daarom aanbevolen. Ook de medicijnen tegen reumatische artritis vallen in deze categorie.

Deze medicatie kan van invloed zijn op de groei en het immuunsysteem van de baby. 

Medicatie tijdens de zwangerschap die je wel kan gebruiken 

Hoewel aankomende moeders altijd hun arts zouden moeten raadplegen, zijn sommige medicijnen wel toegestaan tijdens de zwangerschap. Deze vormen geen risico’s voor de moeder of de foetus.

Medicatie zoals paracetamol en antibiotica kunnen veilig zijn wanneer ze door een dokter worden voorgeschreven.

Medicijnen tijdens de zwangerschap

Neusspray zou je niet langer dan drie tot vier dagen moeten gebruiken. 

Lichte hoofdpijnen komen het meeste voor tijdens de zwangerschap. Men raadt meestal paracetamol aan om dit ongemak weg te nemen. 

Daarnaast willen we graag nogmaals benadrukken dat vrij verkrijgbare medicatie zoals aspirine en ibuprofen tijdens de zwangerschap vermeden moeten worden. Slik alleen medicatie die met je arts is besproken.

Concluderend kunnen we stellen dat het belangrijk is om te weten welke medicatie tijdens de zwangerschap vermeden moet worden. We lopen dan geen risico om de foetus in gevaar te brengen.

Het feit een andere zwangere vrouw bepaalde medicijnen wel slikt, wil niet zeggen dat het veilig voor jou is. Iedere vrouw is immers anders. Daarom is het raadzaam om een arts te raadplegen voordat je pillen neemt.