Tot welke leeftijd moeten kinderen naar de kinderarts?

Een kinderarts heeft een band van vertrouwen met een kind en zijn/haar familie. Maar vanaf welke leeftijd moet een kind naar een gewone dokter?
Tot welke leeftijd moeten kinderen naar de kinderarts?
Nelton Ramos

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Ramos.

Geschreven door Naí Botello

Laatste update: 22 december, 2022

Wanneer ouders zien dat hun kind in de puberteit komt, of wanneer ze al een tiener hebben, is het normaal dat ze zich afvragen of ze nog naar de kinderarts moeten gaan of naar een andere dokter.

Hoewel er wordt gedacht dat kinderartsen exclusief voor kinderen zijn, komen er toch nog patiënten van 14 tot 17 jaar oud.

Dus, weet je niet zeker of je nog naar de kinderarts moet gaan of naar een andere dokter na een bepaalde leeftijd? We zullen je helpen met de volgende vragen.

De rol van een kinderarts

Al sinds de eerste dagen van zijn leven, bouwt een kind een band op met de kinderarts. Vanaf dat moment kijkt de kinderarts of alles goed gaat met de gezondheid van je kind.

Tijdens de eerste maanden en jaren van hun leven gaan kinderen vier tot vijf keer per jaar naar de kinderarts. Wanneer ze in de puberteit komen gaan ze nog maar een keer per jaar, tenzij er een ongeluk is gebeurt.

Kinderartsen bekleden niet alleen de rol van dokter, maar helpen de ouders ook op het gebied van voeding, het voorkomen van ziektes en beantwoorden vragen over de groeifasen van het kind. Kindergeneeskunde is daarom een van de meest complete specialiteiten van de geneeskunde.

Keel gecheckt door dokter

Hoe vaak zouden kinderen naar de kinderarts moeten gaan?

Bezoeken aan de kinderarts worden ingepland op basis van de leeftijd en gezondheid van het kind. Dit gaat op deze manier:

  • Bij pasgeborenen zonder ziekteverschijnselen is het eerste bezoek op de vijfde of tiende dag van zijn leven.
  • Tot een kind 6 maanden is moet hij één keer per maand voor een check-up om te kijken naar alle veranderingen in zijn groei in deze periode.
  • Tussen de 6 en 12 maanden moet je elke twee maanden naar de kinderarts gaan. Dit geldt natuurlijk alleen als er geen sprake van ziekte is.
  • Na het eerste jaar van je baby’s leven hoef je maar één keer per 3 maanden te gaan.
  • Tussen het tweede en vijfde jaar, moet het kind elke zes maanden naar de kinderarts.
  • Van 6 tot minimaal 12 of 14 jaar hoef je de kinderarts maar één keer per jaar te bezoeken.

Verschil in landen

Kinderartsen zijn degene die een kind examineren wanneer ze ziek zijn. Zij hebben de meeste informatie aangezien ze veel weten over het privéleven en de geschiedenis van de familie.

Ook weten ze veel over het voorschrijven van de juiste dosis van de medicatie die een kind moet nemen, gebaseerd op de ziekte. Ze kunnen het kind ook doorverwijzen naar een andere deskundige wanneer dit nodig is.

In meerdere landen, waaronder bijvoorbeeld Spanje, gaan 17-jarigen nog naar een kinderarts. Het heeft hier meer te maken met politieke en sociale redenen dan geneeskundige.

Als je kind ouder dan 15 jaar is kan hij daarom gewoon worden behandeld door de huisarts. Deze keuze moet gemaakt worden door zowel de familie als de patiënt zelf.

Kind met ademproblemen

In Spanje behandelen kinderartsen kinderen tot hun 17e. In landen als Venezuela kan dit zelfs tot hun twintigste.

Waarom brengen sommige ouders hun tiener naar de kinderarts?

Vanaf 15 jarige leeftijd hoeven tieners niet meer naar de kinderarts te gaan. Ze kunnen nu een afspraak maken met een normale dokter, of een deskundige als er sprake is van een ziekte.

Maar waarom brengen sommige ouders hun tieners toch nog naar de kinderarts?

Het vertrouwen van de ouders in de kinderarts en de band die ze hebben maakt het erg moeilijk voor hen om andere medische meningen van andere specialisten te accepteren. Deze mensen weten namelijk niks over de geschiedenis van het kind.

Ouders hebben niet alleen de neiging om alleen naar de kinderarts te luisteren, maar het valt ook op dat er in veel gevallen een band van vertrouwen is opgebouwd tussen het kind en de dokter.

Dit is een zeer positieve relatie. Het staat kinderen toe om te praten en open vragen te stellen die ze misschien hebben over hun groeiende lichaam en wanneer ze in de puberteit komen.

Onthoud dat wereldwijd de geaccepteerde leeftijd om naar de kinderarts te gaan 14 is. In landen als Spanje kan deze leeftijd oplopen tot de leeftijd waarop het kind niet langers als een minderjarige wordt beschouwd. Dit gebeurt bijvoorbeeld als het kind een ziekte heeft waardoor hij in het ziekenhuis moet blijven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.