Groei bij kinderen: wanneer stoppen ze met groeien?

Weinig dingen zijn meer bevredigend voor ouders dan te zien dat hun kinderen groeien, zich ontwikkelen en verschillende levensfasen doorlopen. Weet je wanneer kinderen stoppen met groeien?
Groei bij kinderen: wanneer stoppen ze met groeien?

Laatste update: 04 december, 2018

Vanaf de geboorte tot het einde van de puberteit groeit een kind bijna non-stop. Er zijn veel factoren die hun groei en ontwikkeling kunnen beïnvloeden. Verschillende aspecten in hun leven bepalen op welke leeftijd ze uiteindelijk stoppen met groeien.

Ten eerste moeten we duidelijk maken dat hoewel lengte deel uit maakt van de groei van een kind, het niet het enige is. Je kunt ook denken aan hoe ze aankomen, hun spiermassa toeneemt en meer fysieke veranderingen die zich voordoen tijdens de puberteit.

Met dit in gedachten zullen we in detail uitleggen waarom kinderen zo lang groeien als ze doen. Daarnaast zullen we elke fase van hun groei beter bekijken.

Factoren die de groei van een kind bepalen

Zoals we al zeiden zijn er veel aangeboren en externe factoren die de groei van een kind of tiener zullen beïnvloeden. Deze kunnen zowel positief als juist negatief zijn.

We laten je nu de belangrijkste aspecten zien die van invloed zijn op dit proces:

Geslacht

Jongens groeien niet op dezelfde manier als meisjes. Dit heeft te maken met bepaalde genetische factoren: hormonen bij meisjes zijn anders dan bij jongens en dit betekent dat een aantal fasen, zoals de puberteit, eerder zullen plaatsvinden dan andere.

Gemiddeld worden jongens vaak groter dan meisjes. Vrouwen halen hun definitieve lengte echter eerder dan jongens.

Genen

Genen spelen een grote rol in dit proces. Daarom hebben bepaalde etnische groepen of mensen uit een bepaalde geografische regio, zoals bijvoorbeeld op grote hoogte, aangeboren kenmerken die hun groei stimuleren of juist niet.

Factoren die het groeien van een kind bepalen

Voeding

Ook is een gezonde en gebalanceerde voeding cruciaal voor de groei van een kind. Kinderen die opgroeien onder slechte omstandigheden kunnen ondervoed zijn. Dit kan hun fysieke ontwikkeling ernstig in gevaar brengen.

Rust

Wist je dat het groeihormoon somatotropine wordt gemaakt terwijl je slaapt? Daarom is slapen zo belangrijk. Het is ook de reden waarom kleintjes meer slaap nodig hebben dan volwassenen.

Slaap is noodzakelijk voor het lichaam van een kind om hun basisprocessen uit te voeren terwijl ze nog groeien. Daarom is het een goed idee om te zorgen dat je kind genoeg slaapt.

Activiteit en gezondheid

Lichamelijke activiteit, of het nu om spelen of sporten gaat, helpt de botten groeien en stimuleert de spieren om sterker te worden en te groeien.

Daarbij hebben een aantal ziektes, die chronisch kunnen zijn – zoals een hartaandoening, coeliakie of groeihormoondeficiëntie – het tegenovergestelde effect. Dus, als je kind aan een van deze ziekten lijdt, zal dit invloed op hun lengte hebben.

Jongens groeien niet op dezelfde manier als meisjes. Dit heeft te maken met bepaalde genetische factoren.

Op welke leeftijd stoppen kinderen met groeien?

Zolang je kind geen van de negatieve aandoeningen heeft die we hierboven al noemden, is er een ‘normale’ leeftijd waarop hij stopt met. Dit groeiproces eindigt meestal als ze ongeveer 18 of 21 jaar oud zijn. Op deze leeftijd heeft de puber deze fysieke veranderingen doorgemaakt:

  • De stem is veranderd
  • Toename in gewicht
  • Grotere en sterkere spieren
  • Uiterlijk van lichaams-, gezichts- en schaamhaar
  • Ontwikkeling van geslachtsorganen, gepaard met hun eerste seksuele verlangens

Groeifasen bij kinderen

Kinderen ontwikkelen zich fysiek heel geleidelijk. In de eerste paar jaren van hun leven zullen vooral hun motoriek en cognitieve vaardigheden toenemen. Kinderen leren zich te verplaatsen, zich uit te drukken en met de wereld om te gaan.

Tijdens de jeugd lijken ze een tijdje te stoppen met groeien en groeien daarna weer heel snel. Dit kan sommige ouders bang maken. Dit is echter allemaal heel normaal.

Op welke leeftijd stoppen kinderen met groeien

De meest opvallende veranderingen gebeuren tijdens de puberteit, wat bij jongens tussen de 11 en de 17 jaar is. Bij meisjes begint het meestal wat eerder. Dit is het moment waarop een aantal van de fysieke veranderingen die we eerder noemden beginnen plaats te vinden. De overgang naar volwassenheid begint dan al.

Tegen het einde van de puberteit zal hun groei eindelijk vertragen. Als ze 20 of 21 zijn, zijn ze klaar met groeien. Natuurlijk kan deze leeftijd per persoon verschillen omdat niet iedereen even snel groeit.

Ten slotte moet je de psychologische en emotionele kant van dit proces niet negeren. Het groeiproces kan kinderen bezorgd maken.

Het is belangrijk dat je als ouder je kennis gebruikt om je kind zich rustig en zelfverzekerd te laten voelen over zijn of haar transformaties en onzekerheden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.