Alleen slapen zonder tranen kan makkelijk zijn

Sommige kinderen vinden het meteen leuk om alleen te slapen, bij anderen vloeien er heel wat tranen. Hoe kun je deze fase makkelijker maken?
Alleen slapen zonder tranen kan makkelijk zijn
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 30 december, 2018

Van wieg naar bed gaan zonder tranen of driftbuien is makkelijk – als je kind in jouw bed gaat slapen. Echter het alleen slapen van je kind in zijn eigen kamer voor de nacht is veel moeilijker.

In het begin ben je vast bezorgd.

  • Wat als je kind uit bed valt?
  • Is hij bang in het donker?
  • Misschien houdt je kind niet van alleen slapen?
  • Of hij is nog te jong.
  • Je kind is misschien eenzaam…

Ten eerste moeten we in gedachten houden dat het merendeel van deze angsten ongegrond zijn. Doorgaans zijn het de ouders die zich zorgen maken over het alleen slapen van hun kind.  Jammer genoeg geven ze deze bezorgdheid en angsten door aan hun kind.

Wanneer omschakelen van wieg naar een bed op eigen kamer

Er is geen juist moment of leeftijd om deze omschakeling te maken. Toch is het een goed idee voor je kind om het alleen slapen onder de knie te hebben tegen zijn tweede verjaardag. Anders zal je slaapkamer delen een gewoonte worden die moeilijk te breken valt.

Ouders moeten luisteren naar hun instinct, maar mogen niet toegeven aan onredelijke angsten. Onthoud dat kinderen vaak zelfstandiger zijn dan wij denken.

De meeste ouders maken meestal gebruik van het moment waarop hun kind niet langer in zijn wieg past om een nieuw bed aan te schaffen. Dit is een uitstekend excuus om het proces van alleen slapen voor je kind te starten.

Voor je eigen gemoedsrust kun je een beschermende reling plaatsen opdat je kind niet uit zijn nieuwe bed valt. Deze reling is evenals bruikbaar voor je kind om zich aan vast te grijpen bij het in bed kruipen. Ook is het handig om uit bed te stappen bij het plassen ‘s nachts.

Wanneer kan mijn baby alleen slapen?

Wanneer is het geen goed idee om de omschakeling te maken

Het is geen goed idee om deze overgang te maken indien er net een nieuwe baby geboren is. Als dit gebeurt, kan je kind het gevoel hebben dat hij vervangen wordt. Dit kan leiden tot driftbuien, jaloezie maar ook eenvoudigweg verdriet.

In deze gevallen is het beter om je kleuter te laten wennen aan het alleen slapen een paar maanden voor de geboorte. Zo legt je oudere kind niet het verband tussen het alleen slapen en de nieuwe baby.

Indien dit niet je eerste kind is, kan hij echter de leiding nemen. Hij vraagt je zelfs misschien om een eigen bed. Het jongere broertje of zusje wil zich vaak als een groot kind voelen en zijn oudere broer of zus nabootsen.

De aanpassing naar alleen slapen

Ieder kind op de wereld is uniek. Er zijn kinderen die alleen slapen beschouwen als een grote prestatie. Daarentegen zijn er andere kinderen die dit bekijken als een straf. Toch kun jij je kind helpen om zich positief te voelen tegenover het slapen in zijn eigen bed.

Hieronder volgen enkele tips om de overgang van wieg naar bed zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Vertel ze dat ze te groot zijn geworden voor hun wieg

“Wat ben jij een grote meid!” “Je bent een grote jongen nu!” Kinderen willen zo snel mogelijk opgroeien en houden ervan om als groot of volwassene te worden beschouwd. Het beste wat je kunt doen om hen te helpen bij het alleen slapen in hun eigen bed, is hen vertellen dat ze te groot zijn om in hun wieg te slapen.

Als we hen doen geloven dat alleen slapen een hele prestatie is, zullen ze genieten van de nieuwe ervaring.

Bijvoorbeeld als je kind al zijn speelgoed heeft opgeruimd of zich uitzonderlijk goed gedragen heeft, kun je zeggen: “aangezien je zo flink bent geweest vandaag, mag je heel de nacht in jouw bed slapen.” Op die manier zal je kind het slapen in zijn eigen bed als een beloning zien.

De aanpassing naar alleen slapen

Associeer hun bed met leuke activiteiten

Een andere techniek is om het nieuwe bed te associëren met een activiteit die je kind leuk vindt.

  • Lees een verhaaltje voor voordat hij gaat slapen,
  • zing een liedje waar hij van houdt.
  • Je kunt ook even spelen met de knuffelbeesten waarmee hij slaapt.
  • Vertel een mopje.

Daardoor zal je kind zijn bed gaan zien als iets vertrouwds en leuks.

Betrek je kind bij de inrichting

Laat je kind wennen aan zijn nieuwe bed en slaapkamer door hem hierbij te betrekken.

Hij kan bijvoorbeeld zelf de lakens, de kussens, de fopspeen, gordijnen en knuffelbeesten kiezen. Laat je kind mee de kamer inrichten. Zodoende zal hij zijn kamer gaan beschouwen als een leuke plek om te vertoeven.

Je kind zijn kamer zelf laten inrichten naar zijn voorkeur, zal verhelpen dat hij bang wordt ‘s nachts.  Immers hij weet dat hij omringd is door zijn favoriete speelgoed.

Zoals je hebt gemerkt, zijn kinderen op deze leeftijd makkelijk te overtuigen. Laat hen weten hoe trots je bent dat ze in hun eigen bed slapen. Daardoor zullen ze dit zien als iets dat ze willen doen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.