De 4 voordelen van fruit voor kinderen

Ben je je bewust van de voordelen van fruit voor kinderen? In het volgende artikel vertellen we je er alles over. Blijf lezen.
De 4 voordelen van fruit voor kinderen

Laatste update: 19 juni, 2022

Ben je je bewust van de voordelen van fruit voor kinderen? Vruchten zijn onmisbare elementen in de voeding van kinderen. Ze bevatten namelijk een grote hoeveelheid kwaliteitsvoedingsstoffen die bepalend zijn voor groei en goede gezondheid. Voedingsgebreken in de vroege levensfase kunnen de werking van het lichaam negatief beïnvloeden en het op middellange en korte termijn vatbaar maken voor ziekte.

Daarom bevelen voedingsdeskundigen de consumptie van minstens 3 porties fruit en groenten per dag aan. Dit om een voldoende inname van vitaminen, mineralen en andere belangrijke stoffen te verzekeren. Bovendien is het altijd het beste te kiezen voor seizoensvruchten, want die hebben betere organoleptische eigenschappen en leveren een grotere hoeveelheid fytochemicaliën.

De voordelen van fruit voor kinderen

Hieronder bespreken we de belangrijkste voordelen die fruit aan kinderen biedt. Er is niet één soort die beter is dan de andere. Maar het is het beste om voor afwisseling te zorgen en het spectrum van dagelijks geconsumeerde groenten te vergroten.

Besteed aandacht aan de voordelen van fruit voor kinderen, zodat je hun fruitinname vandaag nog kunt verhogen. Let dus op!

1. Vruchten optimaliseren de immuniteit

Veel vruchten bevatten een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C, een sleutelelement om de werking van het immuunsysteem of de afweer te verbeteren. De regelmatige consumptie ervan zorgt voor stabiele bloedspiegels, die op hun beurt de aangeboren (in de genen bepaalde) en de adaptieve (door eerdere infecties ontwikkelde) immuniteit bevorderen.

Vitamine C vermindert niet alleen het risico om aan infectieziekten te lijden, maar draagt ook bij tot de beheersing (Engelse link) van de teneur van de symptomen.

Het is echter altijd gunstiger om de behoefte aan de vitamine via de voeding te bereiken, dan met farmacologische supplementen. Daarom moeten kinderen regelmatig citrusvruchten eten. Denk dus aan sinaasappels of grapefruit, en ook aardbeien en kiwi’s.

De 4 voordelen van fruit voor kinderen
Kiwi is een uitstekende bron van vitamine C en vezels. Hij is ook heerlijk en verfrissend tijdens de warmere maanden.

2. Fruit voorkomt het ontstaan van complexe ziekten

Veel complexe ziekten zijn het gevolg van ontstekingsprocessen die verergeren en de verschillende weefsels van het lichaam beschadigen.

Vruchten bevatten stoffen die fytochemicaliën genoemd worden, waarvan de meest opvallende eigenschap antioxidant is. Ze dienen om de door ontstekingen geproduceerde vrije radicalen te neutraliseren en te voorkomen dat ze zich ophopen en de hierboven beschreven schade veroorzaken. Dit mechanisme wordt ook in verband gebracht met een vermindering van het ontstaan van chronische ziekten, volgens een studie (Engelse link) gepubliceerd in het European Journal of Medicinal Chemistry.

3. Verbetert de hydratatie toestand

Het handhaven van een goede hydratatie toestand is essentieel voor de gezondheid, vooral in het geval van kinderen, die vatbaarder zijn voor uitdroging. Om de vochtbalans op peil te houden is het niet alleen voldoende om water te drinken, maar ook om het via voedsel op te nemen. En in die zin kan fruit veel bijdragen.

Behalve water leveren fruit en groenten ook elektrolyten, die essentiële elementen zijn voor communicatie en celuitwisseling. Een tekort aan een van deze stoffen kan de werking van het organisme op korte termijn negatief beïnvloeden.

4. De voordelen van fruit voor kinderen: het draagt bij tot de goede werking van het spijsverteringsstelsel

Tot slot willen we nog opmerken dat vruchten een uitstekende bron van vezels zijn. Een zeer positief element voor de darmtransit dat de peristaltiek stimuleert en constipatie bestrijdt.

Ook fungeren vezels als energiesubstraat voor de bacteriën waaruit de microbiota bestaat. Dat zorgt voor een goede werking van de darmen en een goede opname van voedingsstoffen.

Appels zijn heel gezond
Appels bevatten pectine, een langzaam opneembare koolhydraat, die bijdraagt tot het gezond houden van de microbiota. Het is het ideale fruit voor de eerste herfstkou.

Profiteer van de voordelen van fruit voor de gezondheid van je kinderen!

Nu je de belangrijkste voordelen van fruit voor kinderen kent, neem je het uiteraard meteen op in het dieet van je kinderen. Zo voorkom je tekorten aan vitamines en belangrijke elementen voor het lichaam in een beslissende levensfase, zoals de kindertijd.

Tot slot is het van essentieel belang te benadrukken dat je als geheel een reeks goede gewoonten moet aannemen om de gezondheidstoestand in de loop der jaren op peil te houden. Het is niet voldoende om alleen op de voeding te letten. Het is namelijk ook nodig de beoefening van lichaamsbeweging aan te moedigen en ‘s nachts voldoende te slapen. Wellicht ook interessant voor jou

Ontdek 3 voordelen van appels voor kinderen
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Ontdek 3 voordelen van appels voor kinderen

In het volgende artikel ontdek je de voordelen van appels voor kinderen, zodat je zeker weet dat je ze in hun dieet opneemt.