10 tips om kinderen te leren hun kamer op te ruimen

17 februari 2019
Hoe vaak heb je je kinderen verteld om hun kamer op te ruimen? Om dit probleem op te lossen, biedt dit artikel enkele tips die essentieel zijn om kinderen te leren om beter op te ruimen.

Als je problemen hebt om je kinderen te leren om hun kamer op te ruimen en deze netjes te houden, dan zijn hier enkele tips.

Kinderkamers zijn meestal klein, worden vaak gedeeld en hebben over het algemeen geen ingebouwde opbergruimte. In deze kamers ligt echter vaak nog kleding voor een ander seizoen en zelfs oud speelgoed.

Kinderen kunnen ook niet opruimen wanneer de kast vol is, de laden vol zijn en het speelgoed het volledige oppervlak van de vloer bedekt. De oplossing is om het te ordenen, op te ruimen en te vereenvoudigen.

10 tips om kinderen te leren hun kamer op te ruimen

Kinderen en rommelige kamers zijn niets nieuws. Hier zijn dus enkele tips om jonge kinderen te helpen om hun kamer op te ruimen.

1. Voor elk item een plek hebben

Als alles een specifieke plek heeft, dan zullen kinderen sneller bereid zijn om de voorwerpen weer op hun plek terug te zetten en tevreden zijn als ze de volgende keer een geliefd stuk speelgoed moeten vinden.

2. Zorg voor veel opbergruimte

Om meer opbergruimte te bieden, raden we dus aan om ingebouwde kasten, laden, opbergeenheden, haken of manden te installeren. Ze moeten allemaal op een hoogte en positie zijn waar kinderen gemakkelijk toegang toe hebben.

Je kunt de schappen en bakken ook labelen om het kind te helpen zodat hij weet waar sommige objecten opgeruimd moeten worden. Als het kind nog niet kan lezen, dan kun je foto’s en symbolen toevoegen.

3. Zorg voor een routine

10 tips om kinderen te leren hun kamer op te ruimen zoals bijvoorbeeld een routine in te voeren

Het instellen van een schoonmaak routine kan voor je kinderen en voor het hele gezin werken door kleine veranderingen toe te passen.

Een aantal ideeën zouden kunnen zijn om bijvoorbeeld:

  • Elke ochtend het bed op te maken.
  • Rugzakken netjes op te hangen wanneer ze terugkomen van de kinderopvang.
  • Speelgoed op te ruimen voordat er iets anders wordt gepakt.

4. Gebruik planken

Planken zijn niet alleen uitstekend voor het opbergen van boeken, maar ook voor het neerzetten van een deel van het speelgoed en kunstwerken die het kind heeft gemaakt.

5. Verleen hulp wanneer zij het nodig hebben

Afhankelijk van de leeftijd van het kind, moet je het kind misschien helpen om hun kamer op te ruimen. Bij jongere kinderen kun je je voordeel doen met het interpreteren van spellen of verhalen die netheid bevorderen, terwijl je ze waarden zoals onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid voor hun spullen leert.

6. Gebruik geen beloningen of omkoping

Om kinderen te helpen om onafhankelijkheid te zijn en hun kamer netjes te houden, moet je dus niet teruggrijpen naar omkoping of beloningen. Natuurlijk werkt het beter als je tijdens het proces wordt begeleid en aangemoedigd.

Als alles een eigen plek heeft, dan zullen ze sneller bereid zijn om de voorwerpen terug op hun plaats te zetten.

7. Laat kinderen zien waar ze hun kleding op moeten ruimen

Begin met een stapel kleren en ruim de kledingstukken op waar ze horen. Als kinderen niet weten hoe ze kleding op moeten hangen, dan is dit een goed moment om het ze te leren. Als een stapel klaar is, dan kun je naar de volgende gaan tot de kamer netjes is.

8. Gebruik bakken

Speelgoeddozen en open planken zijn geen plek om de bezittingen van kinderen op te ruimen. Om speelgoed te ordenen, is de beste oplossing om ze in bakken op te ruimen.

Je kan natuurlijk plastic bakken gebruiken voor kleiner speelgoed, grotere bakken met een deksel voor blokken, vrachtwagens en auto’s of voor knuffelbeesten.

Het voordeel van bakken is namelijk dat het ouders kan helpen om de hoeveelheid speelgoed wat tegelijkertijd in gebruik is onder controle te houden. Zodra ze met een nieuw speeltje willen spelen, dan moeten ze het vorige speeltje in de bijbehorende bak opruimen.

9. Orden van onder naar boven

Afhankelijk van de lengte van je kinderen, raden we je dus aan om vanaf de onderkant van de kamer naar de bovenkant te ordenen.

Het meest gebruikte speelgoed en bezittingen moeten dus:

  • Op de onderste planken.
  • In de onderste laden.
  • Op de vloer worden opgeruimd.

De hoogste niveaus zijn bedoeld voor minder gebruikte bezittingen of zelfs voor bezittingen van de ouders, als je opbergruimte met je kind deelt.

10. Doe mee met het proces

10 tips om kinderen te leren hun kamer op te ruimen waaronder zelf mee helpen

Het laatste advies om kinderen te helpen hun kamer op te ruimen is om betrokken te zijn bij het proces. Samen kun je een opruimmethode bedenken die voor de kinderen logisch is.

Als ze betrokken zijn bij het bedenken, dan kunnen ze de logica van het opruimen beter begrijpen en hun kamer netjes houden.

Deze eenvoudige strategieën zullen kinderen helpen om hun kamer opgeruimd te houden en je ook wat rust bieden. Je huis zal wat minder rommelig zijn.

Onthoud dat een goede organisatie namelijk iets is dat kinderen hun hele leven met zich mee zullen dragen.