De montessorimethode voor de inrichting van de kinderkamer

Leer de methode van het montessorionderwijssysteem voor de inrichting van de kinderkamer kennen, om de creativiteit van je kind te helpen ontwikkelen in een unieke en veilige omgeving.
De montessorimethode voor de inrichting van de kinderkamer
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 18 oktober, 2018

Als het gaat om de inrichting van de kinderkamer kunnen we beginnen met het kopen van een groot aantal accessoires waarvan we denken dat ze zich er comfortabel mee zullen voelen in hun nieuwe omgeving.

Maar wat ouders als comfortabel beschouwen is soms niet echt comfortabel voor een kind.

Wat is de montessorimethode voor de inrichting van de kinderkamer?

De montessorimethode is een kindgerichte aanpak van het onderwijs met optimale resultaten bij het leren.

Ieder kind heeft andere vaardigheden. Daarom is de basis van de montessorimethode het toestaan van elk kind om met deze vaardigheden te kunnen experimenteren.

Een van de belangrijkste kenmerken van het systeem is dat kleintjes een aangeboren verlangen hebben om van hun omgeving te leren en ermee te communiceren.

Daarom is een omgeving vereist die is ontworpen voor een kind, in plaats van ze aan te moedigen om het comfort van een volwassene te zoeken.

Op ontdekking gaan is een van de hoofddoelen van het montessorionderwijs. Wat is daarvoor een betere plek dan in de eigen kamer van het kind.

De kinderkamer kan een plek worden om te ontdekken en te leren. Met de montessorimethode kunnen al deze doelstellingen namelijk worden bereikt door middel van specifieke decoratie.

De inrichting van de kinderkamer

Hoe kun je de montessorimethode toepassen in de kinderkamer?

Het is heel gewoon om kinderkamers te zien die aangepast worden aan de behoeften van de ouders. De inrichting van de kinderkamer geïnspireerd door de montessorimethode houdt echter het volgende in:

  • Ruimte. Het concept richt zich op een grote, schone en goed verlichte ruimte met goede ventilatie.
  • Bed. Het wordt aanbevolen om de gebruikelijke latten en dichte wiegjes na de leeftijd van 18 maanden te vermijden. De montessorimethode voor de inrichting van de kinderkamer moedigt het hebben van een laag bed op de grond aan. Op deze manier bescherm je namelijk de veiligheid van je kind en kan hij op verkenning uit zonder vast te komen zitten op of naast het bed.
  • Muren. Kies kleuren die voor rust zorgen, zoals warme tinten. Onthoud dat dit de persoonlijke ruimte van je kind zal zijn. Warme kleuren nodigen uit tot ontspanning en aangename rust.
  • Vloer. De vloer moet vrij zijn van obstakels zodat het kind gemakkelijk door de kamer kan bewegen. Kies indien mogelijk voor tapijten waardoor het kind verschillende texturen kan verkennen.

Waar moet je nog meer aan denken?

Het gaat natuurlijk niet alleen om de vormgeving, maar ook om de inrichting. Lees daarom snel verder om te ontdekken wat je nog meer moet weten.

  • Meubilair. Meubilair zoals laden, stoelen, foto’s en planken moeten zich op de hoogte van het kind bevinden. niet ter hoogte van een volwassene. Op deze manier zal je kind zich in deze omgeving prettig voelen, omdat alles binnen handbereik is.
  • Speelgoed. Speelgoed moet gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals stof of hout, in plaats van plastic. Houd er rekening mee dat zeer uitgebreid speelgoed met licht en geluid de creativiteit beperkt.
  • Accessoires. Met spiegels kunnen kinderen hun lichaam observeren en ontdekken. Je kunt ook posters van de natuur, dieren of landschappen ophangen. Kapstokken moeten worden neergezet zodat kinderen zelf hun kleren kunnen ophangen.
  • Opgeruimd. Opruimen moet worden aangemoedigd en gehandhaafd. Er moet voor alles ruimte genoeg zijn. Er mogen nooit teveel dingen in de kamer zijn waardoor het onmogelijk wordt het netjes te houden.
De inrichting van de kinderkamer met de montessorimethode

7 voordelen van de inrichting van de kinderkamer volgens de montessorimethode

Een kinderkamer inrichten volgens de montessorimethode heeft onder andere de volgende voordelen:

  • Het kind wordt zelfstandiger en onafhankelijker.
  • Het geeft het kind de vrijheid om zijn creativiteit te ontwikkelen.
  • Leren gaat sneller en hij past zich gemakkelijk aan verschillende omgevingen aan.
  • Het draagt bij aan de algemene ontwikkeling van het kind.
  • Het kind staat centraal bij zijn eigen leren.
  • Het leren van het kind gebeurt in zijn eigen tempo.
  • De montessorimethode beschouwt het kind eerder als een bekwaam wezen dan als hulpeloos.

Ga je gang en geef je kind een kamer in de montessoristijl.

Afgezien van alle bovengenoemde voordelen zijn deze ideeën ook zuiniger en functioneler dan traditionele kamers.

Je kunt ook aanvullende decoratie ideeën vinden door bijvoorbeeld online te zoeken. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.