Je vindt nieuwe plekken in je hart wanneer je van een kind houdt

Er zijn plekken in je hart die zich alleen door bepaalde ervaringen ontwikkelen. Wanneer we voor het eerst moeders worden groeit er iets in ons en veranderen we. Het verrijkt ons op elke manier.
Je vindt nieuwe plekken in je hart wanneer je van een kind houdt

Laatste update: 01 november, 2018

Houden van een kind is als een psychische pees die ons sterker maakt. Het helpt ons om het leven meer te waarderen door het nieuwe leven van wie je met heel je hart houdt, je kind.

Misschien is meer dan één van de lezers van dit artikel verbaast door de titel. Is het echt nodig om een kind te hebben, om zelf een ouder te zijn om te weten wat liefde betekent? Het antwoord is natuurlijk nee.

Bovendien zijn er veel professionelen die met kinderen werken en dit geschenk gekregen hebben:

 • de wereld kunnen zien door de ogen van kinderen
 • van ze te leren
 • te houden van een kind
 • om ze te begeleiden tot groei en geluk

“Geef een beetje liefde aan een kind en je wint een hart.”
John Ruskin

De waarheid is dat we allemaal al als ‘compleet’ in de wereld komen. We zijn klaar om ons te verbinden met anderen, om lief te hebben en geliefd te zijn en te leren van elke ervaring en band.

Elke levenservaring is een geschenk dat ons sterker en waardevoller maakt. Elke geliefde die we tegenkomen in ons leven geeft ons extra ‘kennis’ voor onze emotionele rugtas.

Door één of meer kinderen aan je zijde te hebben krijg je een kans om te groeien als individu. Ze hebben de beste versie van onszelf nodig. En dit is iets dat ons enorm zal verrijken.

Wat je hart ‘verzamelt’ wanneer je van een kind houdt

Moeder en kind op het strand

We weten het allemaal: er zijn mensen die niet weten hoe ze van een kind moeten houden. Dit is niet alleen verschrikkelijk, maar het zorgt ook voor:

 • trauma’s
 • problemen
 • ongelukkigheid
 • permanente emotionele littekens

Niet alle mensen hebben de vaardigheid om voor kleintjes te zorgen en ze te onderwijzen. We hebben het niet alleen over families, want soms zijn er ook docenten die deze vaardigheid niet hebben – het vermogen om contact te maken met kinderen.

Al deze mensen hebben ongetwijfeld één van de beste geschenken van het leven verloren: het vermogen om van kinderen te leren en te genieten van alles wat ze ons geven.

Laten we eens kijken naar de geschenken die kinderen ons kunnen geven.

Kinderen hebben maar één ding nodig: liefde

Wanneer we een kind onderwijzen, opvoeden en begeleiden op dagelijkse basis ontdekken we de kracht van genegenheid, positieve versterking, overweging en waardering. Lessen aangeboden met geduld, liefde en optimisme…

 • We realiseren ons meteen dat door te reageren met waardering en liefde, we zo veel meer bereiken dan wanneer we ze commanderen door te schreeuwen en ze angstig te maken.
 • We nemen waar hoe affectie de brandstof is dat de ontwikkeling van een kind aanwakkert. Dagelijkse affectie moedigt ze aan om hun eerste woorden te zeggen en hun eerste stappen te zetten…

Je leert om de kleine dingen in het leven te waarderen

Moeder en kind knuffelen

Leven met kinderen heeft de:

 • snelheid van een slak
 • stappen van een schildpad
 • magie van een paardenbloem op een winderige middag

Alles is nieuw voor kinderen. Alles is opwindend, fascinerend en vol met eindeloze mogelijkheden.

De persoon die dit kan waarderen zal ook zijn innerlijke kind weer terugvinden, iets wat we soms verliezen wanneer we volwassen worden. Het kind dat durft te vertrouwen. Het kind dat kan dromen wanneer ze een wolk in de lucht of regen op de ruit ziet.

We leren levenslessen te geven, strategieën van het hart

Je bent misschien niet een expert in kinderpsychologie, neurowetenschappen, een onderwijzer of een levenscoach… maar toch realiseer je dat je dit allemaal en nog veel meer bent voor een kind.

“Kinderen moeten veel tolerantie hebben voor volwassenen.”
– Anotine de Saint-Exupéry –

Niemand heeft je geleerd hoe je een kind opvoedt. Je voelt je echter elke dag steeds zekerder en kan je kind bieden wat hij nodig heeft op elk moment:

 • Je bent een goeroe in het kalmeren van driftbuien.
 • Jouw radar waardoor je weet wanneer je kind kattenkwaad uit gaat halen is goed ontwikkelt.
 • Kinderen gerust stellen wanneer ze bang zijn is geen probleem.
 • Je bent geduldig.
 • Je hebt de hoogste graad in het geven van kusjes en knuffels om de pijn van geschaafde knieën, kleine bultjes en verzwikkingen op te lossen.
Moeder rent met kinderen door de regen

Dankzij dit allemaal ben je gegroeid als persoon. Je hebt je nog nooit zo goed, zo tevreden, zo gelukkig gevoelt en je bent er klaar voor om je kind alles te geven wat jullie beide verdienen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.