10 levenslessen die je kinderen moeten leren voordat ze de pubertijd bereiken

4 april 2019
Vandaag enkele nuttige tips die je je kinderen moet leren voordat ze de puberteit bereiken. Welke adviezen zou jij hier nog aan toe willen voegen?

Kinderen bereiken de pubertijd wanneer ze ongeveer 13 jaar oud worden. Om ervoor te zorgen dat kinderen probleemloos door deze fase van hun leven kunnen gaan, moet je zeker weten dat ze bepaalde levenslessen hebben geleerd.

Als ouder heb je je waarschijnlijk wel eens afgevraagd of je je kinderen wel goed opvoedt en of je hen leert wat ze in de toekomst echt moeten weten. Een hectisch leven betekent vaak dat we hen laten leren van hun leraren of vrienden, in plaats van zelf de tijd ervoor te nemen.

Daarom willen we graag 10 lessen voorstellen die volgens ons belangrijk zijn voor kinderen voordat ze 13 worden en de puberteit bereiken. Je zult zeker meer nodig hebben dan deze 10 lessen, maar deze zullen echt nuttig zijn.

10 levenslessen die kinderen moeten leren voordat ze de pubertijd bereiken

Hier zijn tien onderwerpen die wij belangrijk vinden voor kinderen om van jongs af aan te leren. We raden echter aan deze levenslessen stap voor stap te leren en aan te passen aan de leeftijd van je kinderen.

1. Vriendschap is belangrijk voor pubers

Het concept vriendschap wordt al op jonge leeftijd verworven, maar wordt ook bepaald door de ervaring en informatie die uit de media, films en onze omgeving komt.

Je kind moet weten wat voor soort vriend hij wil zijn voor anderen en welke vrienden hij zelf wil hebben. Hij zou moeten weten hoe hij problemen met vrienden moet oplossen en wat hij moet doen om iemand te helpen.

We moeten ook niet vergeten dat vriendschap tijdens de pubertijd enorm belangrijk zal zijn. Vrienden worden net zo belangrijk als familie voor je kind. Help hem zichzelf beter te leren kennen in dit opzicht.

2. De dood hoort bij het leven

De dood maakt deel uit van wie we zijn. We kunnen ons niet verbergen of verzachten wat dood betekent alleen maar omdat we pijn willen vermijden. Kinderen verdienen het om te weten wat de dood betekent, om de pijn en alle emoties te kunnen beheersen die ze zullen voelen wanneer ze het in hun familie ervaren.

3. Een van de belangrijkste levenslessen: emotionele communicatie

Je moet kinderen ruimte geven om zich uit te drukken en hen helpen hun eigen emoties te beheersen. Het onderdrukken of ontkennen van emoties kan verwarrend en negatief zijn voor kinderen.

Dit is misschien een van de belangrijkste levenslessen die kinderen moeten leren voordat ze de pubertijd bereiken, omdat dit de basis zal zijn van hun emotionele welzijn.

Moeder en dochter communiceren over de verschillende levenslessen

4. Orde en discipline zijn levenslessen die zekerheid bieden

Het is belangrijk dat kinderen weten hoe ze de boel op orde kunnen houden, zowel binnen als buiten het huis. Ze moeten weten wat hun verantwoordelijkheden zijn, welk werk ze moeten doen en wanneer ze dat moeten doen. Discipline moet deel uitmaken van het leven van je kind, omdat het ook zekerheid biedt.

5. Persoonlijke hygiëne wordt nog belangrijker in de pubertijd

Vanaf het moment dat ze naar school gaan, vormt persoonlijke hygiëne een onderdeel van het onderwijs van kinderen. Echter, met de pubertijd vinden er verschillende veranderingen plaats in hun lichaam. Het is belangrijk om te weten hoe je de richtlijnen wat hun hygiëne betreft in overeenstemming kunt houden met de veranderingen die zij ondergaan.

“Onderwijs is niet het antwoord op de vraag. Onderwijs is het middel om het antwoord op alle vragen te vinden”
-Willow Allin-

6. Empathie is een van de levenslessen die het moeilijkst is om te onderwijzen

Weten hoe je jezelf in andermans schoenen kunt verplaatsen is erg belangrijk. Je kind moet leren hoe hij behalve zijn eigen emoties ook die van anderen kan begrijpen en herkennen.

Op deze manier weet hij hoe hij effectiever op zijn omgeving moet reageren. Het is gemakkelijk om mensen te vertellen over empathie, maar ingewikkeld om te onderwijzen.

7. Belang van geld

Sparen en uitgeven zijn basisbegrippen in onze samenleving, maar ze moeten worden aangeleerd. Je kind moet leren waar geld vandaan komt, hoeveel dingen kosten en hoeveel je in verschillende banen kunt verdienen.

Behalve deze feiten te leren, is het ook belangrijk om uit te leggen hoeveel moeite en werk het kost om ervoor te zorgen dat je kind alles heeft wat hij nodig heeft.

8. Seksualiteit is geen taboe

De pubertijd wordt gekenmerkt door het ontwaken van de seksualiteit van een kind. Op een natuurlijke manier praten over seksualiteit zal de band van vertrouwen met je kind versterken. Seksualiteit zou geen taboe moeten zijn, maar een van de levenslessen die je kind moet leren voordat hij de pubertijd bereikt.

9. Eigenwaarde

Dit bestaat uit het jezelf liefhebben en waarderen, evenals het realistisch zijn over je eigen sterke en zwakke punten. Het gaat ook om het eisen van respect van anderen als dat nodig is.

Het zelfbeeld van je kind zal sterk worden beïnvloed door het beeld dat je van hem projecteert en naar hem communiceren. Wees voorzichtig met zowel te veel complimenten als te veel kritiek.

Gelukkige jongen in de puberteit

10. Verantwoordelijkheid

Acties hebben altijd consequenties, goed of slecht. Je kind zal moeten weten dat het overtreden van een regel tot straf zal leiden. Daarnaast zal hij leren dat het bereiken van doelen beloningen kan opleveren. Basisregels en verantwoordelijkheden moeten worden begrepen en voldaan door je kind, afhankelijk van zijn of haar leeftijd.

Ten slotte moet je altijd begrijpen dat je kind voortdurend wordt geconfronteerd met veranderingen en nieuwe uitdagingen. In plaats van een gezaghebbend en gesloten figuur te zijn, probeer het beste van je eigen ervaring te bieden om het pad voor hem gemakkelijker te maken.