Hoe bevorder je de emotionele intelligentie van kinderen

Hoe bevorder je de emotionele intelligentie van kinderen
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 03 augustus, 2018

Emotionele intelligentie is het vermogen om onze emoties en die van anderen te herkennen, waarderen en naar waarde te schatten, zodat onze acties in overeenstemming kunnen zijn met de emoties die we voelen. Maar hoe bevorder je de emotionele intelligentie van kinderen?

In dit artikel leggen we uit hoe je je kinderen kunt helpen om emotioneel intelligenter en bewuster te worden.

Wat is emotionele intelligentie?

Veel wetenschappelijke studies hebben geconcludeerd dat de vaardigheden die nodig zijn voor succes in het leven niet kunnen worden gemeten met intelligentietests.

Een briljant brein en een hoog IQ doen ons niet veel goed als we de emoties van anderen niet begrijpen en niet empathisch zijn.

De meeste ouders zijn zich ervan bewust dat de opvoeding van hun kinderen nauw verbonden is met een goede ontwikkeling van hun emoties. Familierelaties spelen een sleutelrol in het emotionele welzijn van het hele gezin.

Aan de andere kant kunnen relaties ook conflicten en ongemakken veroorzaken, waardoor negatieve emoties ontstaan ​​die het hele gezin raken.

Er is een verband tussen een juiste emotionele ontwikkeling en een professionele academische ontwikkeling.

Een vredig, kalm, harmonieus en gelukkig thuis zal een perfecte omgeving voor je kind zijn om hun emoties te kanaliseren.

Ouders zijn rolmodellen voor hun kinderen. Daarom moeten ouders zich eerst bewust zijn van hun eigen emoties. Wat betekent dat ze zich bewust moeten zijn van de emoties die ze voelen. Evenals van de oorzaken en mogelijke gevolgen.

Hoe bevorder je de emotionele intelligentie van kinderen

Om onze kinderen te helpen hun emoties correct te beheersen, moeten we hen vanaf hun kindertijd leren om hun emoties te verwoorden. Het is goed om hen te leren verbinding met zichzelf te maken, zodat ze beter kunnen begrijpen hoe ze zich voelen en dit vervolgens kunnen verwoorden.

Elke situatie of tijdstip van de dag kan een gelegenheid voor hen zijn om hun eigen emotionele bewustzijn te oefenen en te ontwikkelen.

Verstand en hart in balans

Het is ook belangrijk dat ze aandacht schenken aan hun emoties of ze nu positief zijn, zoals wanneer ze gelukkig zijn of negatief, wanneer ze verdriet of woede voelen. Dan kunnen ze deze emoties identificeren en labelen.

Ze moeten ook proberen te zoeken naar de oorzaak van die emotie, om erachter te komen wat er toe heeft geleid en belangrijker nog, waarom ze zich zo voelen. Kortom, dat ze zich op eigen kracht meer emotioneel bewust worden.

Als het gaat om negatieve emoties, leer je kinderen om naar alternatieven voor deze emoties te zoeken. Als iets hen bijvoorbeeld boos heeft gemaakt, laat hen dan zien dat ze in dezelfde situatie op veel verschillende manieren kunnen reageren en dat we niet altijd de beste beslissing nemen.

In veel gevallen zijn emoties verantwoordelijk voor onze gedachten en acties, dus als we erover leren en erop reageren, dan kunnen we empathisch en flexibeler zijn.

Kenmerken van de emotionele intelligentie van ouders

  • Ze hebben de fysieke en mentale hulpmiddelen voor zelfbeheersing.
  • Ze vertrouwen eerst op de feiten in plaats van op vooroordelen. Eerste indrukken zijn niet alles.
  • Ze hebben het vermogen om de goede kant van dingen te zien. Met andere woorden gezegd: om iets negatiefs in iets positiefs te transformeren.
  • Ze weten hoe ze verantwoordelijkheid moeten nemen voor hun acties en leren van hun fouten.
  • Ook zijn ze in staat om grenzen te stellen en zijn standvastig indien nodig.
  • Ze staan ​​open voor het ontmoeten van nieuwe mensen.

Hoe kun je met je kind aan emotionele educatie werken?

Al op zeer jonge leeftijd worden onze kinderen blootgesteld aan tal van emoties en gevoelens, die ze moeten leren op een positieve manier waar te nemen om zich goed te kunnen gedragen.

Dit is om ervoor te zorgen dat ze over goede sociale vaardigheden beschikken en actief aan de samenleving kunnen deelnemen. Dit komt tot uitdrukking in hun persoonlijke voldoening.

Hier zijn enkele dingen die je met je kind moet doen om de ontwikkeling van emotionele intelligentie te bevorderen.

Jongen laat verschillende emoties zien

Communicatie

  • Creëer de mogelijkheid waar ze open en actief kunnen spreken en luisteren.
  • Vervang gesloten vragen door open vragen.

Krachten herkennen

  • Juich de prestaties van je kinderen en de moeite die ze achter de rug hebben toe.
  • Label geen ongepast gedrag.
  • Moedig genegenheid aan.

Help ze door moeilijke tijden heen

  • Laat ze zich veilig en kalm voelen.

Help hen hun emoties te beheren

  • Help ze een situatie onder ogen te zien en zoek samen naar een oplossing.
  • Benader conflicten op een manier zodat je kind hiervan kan leren.

Bedenk dat het bevorderen van de emotionele intelligentie van je kind niet alleen jou zal helpen om thuis een ​​goede relatie en communicatie te hebben. Het zal hen ook in staat stellen zich in de toekomst op natuurlijke wijze te ontwikkelen. Bovendien zullen ze hun eigen beslissingen kunnen nemen en daar ook naar handelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.