Organisatie bij kinderen: hoe leer je het hen?

Kinderen hebben motivatie nodig als het aankomt op organisatie. Het helpt dan niet als de ouders hun geduld verliezen.
Organisatie bij kinderen: hoe leer je het hen?
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 26 februari, 2019

Georganiseerd zijn is een eigenschap die invloed heeft op vele aspecten van het leven. Daarom is het reeds vanaf jonge leeftijd belangrijk om organisatie bij kinderen aan te leren. Dit is een grote investering in de toekomst.

Organisatie bij kinderen: het is geen voor de hand liggende combinatie. Ouders hebben een andere mening over een nette en opgeruimde kamer dan kinderen.

Daarom is het belangrijk dat kinderen leren dat ze verantwoordelijk moeten zijn. Hoe kun je dit bereiken? Dat zullen we aan de hand van dit artikel proberen uit te leggen.

Motiveer je kind door door begrip te tonen

Je doel is om je kind te leren om zijn of haar kamer netjes te houden. Zo kan je ervoor zorgen dat dit een gewoonte wordt voor de rest van het leven.

Hun kamer mag er met andere woorden niet altijd als een slagveld uitzien. Bovendien wil je niet dat het hele huis vol ligt met spullen die ze achtergelaten of vergeten zijn op te ruimen.

Je kunt echter niet verwachten dat je dit doel zal bereiken door te straffen. Daarnaast zal het tijd vergen.

Geduld zal jouw belangrijkste hulpmiddel zijn om dit doel te bereiken. Het kan ook helpen om zelf een handje te helpen tijdens het organiseren.

Je kind zal gemotiveerd worden om zelf ook op te ruimen wanneer je hem helpt. Dit geldt ook voor zijn kleding, schoenen, de fiets, boeken, kleurpotloden, enz.

Zo leert het kind beetje bij beetje dat spullen na gebruik terug op hun vaste plaats moeten worden gezet.

Let er echter wel op dat jij niet al het werk doet in plaats van je kind. Je zal het goede voorbeeld moeten tonen als je wilt dat je kind deze gewoonte overneemt. Hij zal in elk geval aandachtig kijken hoe jij het doet.

Organisatie bij kinderen: 6 tips die van pas kunnen komen

Naarmate je kind ouder wordt zal zijn persoonlijkheid zich ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om de gewoonte om spullen onmiddellijk op te pakken en op te bergen aan te moedigen.

Kleine kinderen hebben meer nodig dan motivatie alleen. Ze moeten ook leren door voorbeelden te zien en door middel van bijvoorbeeld spelletjes.

1. Maak er een uitdaging van

Waarom daag je je kind niet uit voor een spelletje? Vraag je kind bijvoorbeeld: “Wie zal er binnen een minuut meer spullen kunnen oprapen?” Een wedstrijd tegen jou zal het kind vast en zeker motiveren om zoveel mogelijk spullen op te rapen.

Organisatie bij kinderen leer je door hen te motiveren

2. Zorg dat alles een specifieke plaats heeft

Probeer de kamer van je kind op een manier te organiseren zodat er veel opbergruimte is. Hiervoor kun je dozen op plaatsen zetten die gemakkelijk bereikbaar zijn voor het kind.

Wanneer de kamer gedeeld wordt dan is het een goede idee om een hoekje te hebben voor de spullen van het kind. Zo kan er bijvoorbeeld een hoekje voor boeken en een hoekje voor speelgoed zijn.

3. Zorg voor een leuke en aantrekkelijk ogende ruimte

Je kunt bijvoorbeeld een kast in de kinderkamer in een bepaalde kleur schilderen om duidelijk te maken waar de spullen opgeborgen moeten worden. Probeer voor alles een specifieke plaats te hebben. Op deze manier leert je kind inzien waar elk stuk speelgoed het best staat.

De spullen waar ze het meest mee spelen moeten binnen bereik staan. Zo hoeven ze niet telkens alles uit de kast te halen wanneer ze met iets willen spelen.

4. Maak het een beetje gemakkelijker voor hen

Als er naast de kinderkamer nog een ruimte is in huis waar het kind graag speelt, zorg dan dat er hier ook iets opgeborgen kan worden. Zo hoeft het kind niet telkens alles op te rapen en naar de andere kamer te brengen.

5. Probeer het aantal spullen dat ze hebben te beperken

Organisatie bij kinderen aanleren houdt ook in dat ze moeten leren om spullen weg te doen die ze niet meer nodig hebben.

Er zijn veel instanties die gebruikte kleren of speelgoed inzamelen. Het is niet nodig om alle gebruikte spullen zomaar weg te gooien.

6. Zorg voor een rustige sfeer

Probeer eens om alles door de ogen van je kind te bekijken. Vergeet niet dat ze voortdurend zaken leren en zich ontwikkelen.

Hun nieuwsgierigheid is altijd zeer groot. Daarom is het normaal dat ze de neiging hebben om met alles te spelen dat ze vinden.

Geef je kind de mogelijkheid om zelf zijn of haar omgeving op te bouwen. Dit kan soms tot wanorde leiden, maar het is belangrijk dat ze hier vrij in worden gelaten. Ze moeten slechts de gewoonte aanleren om mee te helpen opruimen na het spelen.

De voordelen van organisatie bij kinderen aanleren

De voordelen van organisatie bij kinderen aanleren

Ouders hebben de neiging om nogal vlug hun geduld te verliezen wat betreft orde en netheid. Het vergt echter tijd en moeite om organisatie bij kinderen aan te leren. Het is uiteindelijk alle moeite meer dan waard zal zijn vanwege alle voordelen die het oplevert.

  • Het draagt bij aan de organisatie van het kind, zowel van binnen als van buiten.  
  • Het kind zal leren dat alles een vaste pek heeft.
  • Organisatie helpt bij andere gewoonten zoals bijvoorbeeld hygiëne.
  • Het bereidt hen voor op andere levensfasen.

Onthoud ook dat iemand iets leren hand in hand gaat met het goede voorbeeld tonen. Deze les zal meer impact hebben wanneer het kind ziet dat je zelf ook doet wat je hem of haar opdraagt.

Als je het goede voorbeeld toont zal je kind vast en zeker leren hoe hij beter voor zijn spullen kan zorgen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.