Hoe lang heeft je lichaam nodig om na de bevalling te herstellen?

De tijd die je lichaam nodig heeft om na de bevalling te herstellen is van verschillende aspecten afhankelijk. Je baarmoeder groeit tijdens de zwangerschap en je lichaam ondergaat andere veranderingen die ook weer normaal moeten worden.
Hoe lang heeft je lichaam nodig om na de bevalling te herstellen?

Laatste update: 15 december, 2019

Er is geen exact antwoord op deze vraag. Sommige artsen zeggen dat het na de bevalling 6 weken duurt om te herstellen. Sommigen zeggen zelfs dat het twee jaar duurt, terwijl anderen zeggen dat het lichaam zijn vermogen om te herstellen na een jaar heeft opgebruikt.

Er zijn veel veranderingen en processen die na de bevalling weer hersteld moeten worden. Bovendien hangt alles ook af van de emotionele toestand van de moeder.

De kraamtijd is het geheel van fasen dat vrouwen fysiek en psychologisch na de bevalling ervaren. De algemene gezondheidstoestand voorafgaand aan de zwangerschap en gedurende de 9 maanden van de zwangerschap zal je kwaliteit van leven tijdens de kraamtijd bepalen. Dit omvat herstel van inscheuren, keizersnede en lichaamsveranderingen in het algemeen.

Lichaamsveranderingen tijdens de zwangerschap

Om te weten hoe lang je lichaam nodig heeft om te herstellen na de bevalling, is het belangrijk om te weten welke veranderingen vrouwen in hun 9 maanden zwangerschap doormaken.

  • Interne organen maken plaats voor de baarmoeder, die elke maand groeit.
  • Bovendien nemen hormonen met duizenden toe om de verschillende zwangerschapsprocessen te activeren. Dit veroorzaakt vervolgens de stemmingswisselingen en slaperigheid die zwangere vrouwen ervaren.
  • Daarnaast beïnvloedt de nieuwe interne indeling de spijsvertering, het urineren en het darmproces in het algemeen.
  • Je longcapaciteit vermindert ook, wat betekent dat je hartslag zich sneller versnelt.
  • Tot slot belemmert de buikgroei beweging, slaap en het dagelijks leven in het algemeen.

De eerste maanden na de bevalling en het herstellen

Sinaasappelhuid na de bevalling

Om de herstelfasen van het lichaam te differentiëren, zullen we het hebben over de kraamtijd en zijn fasen. Deze fasen zijn voor elke vrouw en elk proces verschillend. Dat is de reden dat alle vrouwen verschillende veranderingen ervaren, die op verschillende tijdstippen beginnen en eindigen.

45 dagen voor wonden, ontstekingen en kraamvloed om te verdwijnen

De eerste fase begint onmiddellijk na de bevalling en duurt ongeveer 45 dagen. Dat is wanneer wonden, ontstekingen en de kraamvloed onder controle zijn en beginnen te genezen. Deze periode is echte mentale en fysieke chaos. Zorgvuldig herstel helpt je lichaam echter veel sneller energie op te doen in de volgende fasen van de kraamtijd.

Baarmoedercontracties: maanden 1 tot en met 3

Baarmoedercontracties kunnen gedurende 1 tot 3 maanden voorkomen, evenals interne organen die zich verplaatsen. Dit omvat de bekkenbodem, waar de vagina, anus en plasbuis zich bevinden. In het geval van een keizersnede duurt het ongeveer 1 jaar om te herstellen.

Tijdens deze maanden veroorzaakt borstvoeding zijn eigen veranderingen en vereist andere vormen van zorg. Gehydrateerd blijven is essentieel voor een succesvolle borstvoeding. Bovendien compenseert het volgen van een ijzerrijk dieet alle postpartum bloedingen en helpt het de mogelijke wonden te genezen.

Om te weten hoe lang het lichaam nodig heeft om na de bevalling te herstellen, is het belangrijk om te weten hoe de eerste fase van de kraamtijd is verlopen. Als de baarmoederhals terugkeert naar zijn normale grootte, en als de vaginale afscheidingen normaal zijn, dan wordt de eerste fase als afgerond beschouwd en zou je geen fysieke ongemak meer moeten ervaren.

Hoe lang heeft je lichaam nodig om na de bevalling te herstellen?

Vrouw gaat trainen

Veel vrouwen worden angstig wanneer ze hun slappe buik, striae of zwelling opmerken, zelfs na de bevalling. Anderzijds kunnen verwondingen door een keizersnede die niet goed genezen tot complicaties leiden. Ze kunnen bijvoorbeeld hernia’s of een slechte spijsvertering veroorzaken.

Terugkeren naar normaal gewicht duurt meestal een jaar

Wat betreft het verliezen van gewicht na de bevalling, kost het veel vrouwen een jaar om overtollig vet kwijt te raken. Vrouwen die hun baby via een keizersnede hebben gekregen, moeten minstens een jaar wachten voordat ze buikspieroefeningen kunnen doen. Als de bevalling vaginaal was, train dan niet te veel, tenzij je eerder al een getrainde atleet was.

Het humeur heeft invloed om na de bevalling te herstellen

Tot slot moeten we, naast hoe lang het lichaam nodig heeft om te herstellen na de bevalling, wijzen op emotionele en sociale factoren. In de eerste fase vallen de fysieke en anatomische aspecten op.

Aan de andere kant zijn de andere stadia meer psychologisch. Voor sommige vrouwen kan dit herstel meer dan een jaar duren. Zoals je ziet, zijn er verschillende omstandigheden die de hersteltijd beïnvloeden. Een van de belangrijkste is de specifieke kenmerken van het lichaam van elke vrouw.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Margarita de Miguel Simó. Guía para recuperación tras el parto
  • Providence ORG. Guía de postparto. https://oregon.providence.org/~/media/Files/Providence%20OR%20Migrated%20PDFs/Patients%20Toolkit/Postpartum%20Guide_sp_POST%20134C%20prf3.pdf
  • Gil, C. N., & Mariñelarena, C. G. (2016). Autoestima y autoimagen de las mujeres en el postparto. Medicina naturista, 10(1), 30-35.
  • García C. Entrevista | “Pasado un año tras el parto, el cuerpo ya ha agotado su capacidad de recuperación” [Internet]. EL PAÍS. 2018. https://elpais.com/elpais/2017/02/27/mamas_papas/1488192117_308678.html

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.