De kraamtijd: een nestje bouwen, voeden en liefhebben

Die eerste periode na de bevalling is zo belangrijk voor de nieuwe ouders. Hoe hebben jullie deze periode ervaren?
De kraamtijd: een nestje bouwen, voeden en liefhebben
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 20 april, 2019

De eerste 40 dagen na de geboorte zijn bedoeld voor een paar specifieke dingen: het is een tijd om een nestje te bouwen, om een magische intimiteit met je babytje op te bouwen en lief te hebben met tederheid. Het is een tijd om je kleintje te leren kennen. Tijd om hem zich welkom te laten voelen in de wereld, van hem te houden en hem te knuffelen.

De wereld lijkt even stil te staan. Alles begint en houdt namelijk op hetzelfde moment op. Er is geen magischer moment dan het moment waarop we de baby, die 9 maanden in onze buik heeft gewoond, eindelijk te verwelkomen in deze wereld.

De kraamtijd is een belangrijke tijd om een nestje te bouwen

Een van de meest interessante boeken over de kraamtijd is geschreven door Beatrijs Smulders en heet “Veilig door de kraamtijd.”

Deze auteur is een professionele verloskundige. In haar boek geeft zij ons een volledige schets van de algemene taken, scenario’s en situaties die moeders en vaders tijdens deze periode ervaren. Uiteraard gaat dit veel verder dan de klassieke 40 dagen.

Zoals je al eerder op deze site hebt kunnen lezen, kan de kraamtijd soms zelfs wel een jaar duren. Dit boek loodst ons op een realistische manier door al die ervaringen, die een ware caleidoscoop vormen. Een caleidoscoop van angsten, emoties, fysieke uitputting, uitdagingen, problemen en geluk.

Iets wat heel duidelijk naar voren komt is bijvoorbeeld dat veel moeders moeite hebben om vanuit het puur fysieke en emotionele universum van de bevalling weer in de concrete realiteit te komen. De realiteit waar werk, geld, tijdschema’s en dagelijkse routines ons leven bepalen, terwijl dat prachtige wonder, die lieve kleine baby daar is.

Hoe krijgen we alles in balans? Hoe kunnen we ons afstemmen op elke behoefte en elke verplichting? We hebben een moeilijke, maar ook opwindende weg voor ons liggen.

Of je het gelooft of niet, die eerste 40 dagen na de bevalling zijn echter enorm belangrijk. We verwelkomen onze baby, we passen ons aan en we ontdekken de moeder in ons en de ouder in onze partner.

Die lieve kleine baby betekent alles voor ons

Gedurende die eerste 40 dagen na de bevalling heb je intimiteit nodig

De eerste 40 dagen na de bevalling zijn van jou. Het is het territorium van mama en papa. Samen met de baby vormen jullie namelijk een unieke eenheid, magisch en doordrengt van intense emoties die alleen aan jullie drieën toebehoren.

Het is prima als je een paar dagen het bezoek buiten de deur houdt en je je doelstellingen en werkverplichtingen even vergeet. Er is namelijk nu iemand die veel belangrijker is, iemand die je aandacht, je liefkozingen, eten en liefde nodig heeft… je baby!

Het is de tijd om een nestje te bouwen

Een nestje bouwen betekent concreet een veilige plaats maken om te leven. Er is echter niets mis met deze term die uit het dierenrijk komt. Uiteindelijk zijn het gedrag en de doelen namelijk hetzelfde: onze kleintjes opvoeden en ze bescherming, warmte, liefde en natuurlijk voedsel geven.

  • Papa en mama bouwen samen een nestje om de baby na de bevalling te verwelkomen.
  • We bouwen een nestje omdat we dicht bij elkaar willen zijn.
  • Met ons nestje geven we een voorbeeld aan onze baby.
  • We komen tot rust in ons nestje. Hier zijn we namelijk veilig en stellen we elkaar gerust. In ons nestje zullen we onszelf ontdekken in onze nieuwe rollen met nieuwe behoeften en verplichtingen.
  • We bouwen samen een nestje om voor elkaar te zorgen. Niet alleen de baby heeft ons voor alles nodig. Mama heeft papa nodig omdat ze soms zo moe is, omdat ze pijn heeft. En hebben we niet allemaal liefde, zorg en aandacht nodig?
  • We bouwen een nestje om de baby te voeden, te knuffelen en lief te hebben.
We bouwen een nestje

Het beste wapen in die eerste dagen: je zesde zintuig 

In de eerste 40 dagen zijn er veel uitdagingen waaraan je het hoofd zult moeten bieden: gewenning en aanpassing, borstvoeding, je nachtrust, de navelstreng, de fopspeen, de wieg, krampjes en vooral huilen.

Weten hoe het huilen van de baby moet worden geïnterpreteerd is ongetwijfeld de eerste noodzaak die elke moeder op zich neemt, bijna als een verplichting.

  • Huilt hij van de honger?”
  • “Heeft hij ergens pijn?”
  • “Heeft hij soms een vieze luier?” 

Het is heel normaal om de eerste dagen geobsedeerd te zijn door deze vragen. Maar beetje bij beetje zul je kalmer en wat rationeler worden. Het zogenaamde zesde zintuig gaat nu ook zijn werk doen.

Bijna zonder het te beseffen, komt er langzaam een kalmte in die 40 dagen. We begrijpen dat onze nabijheid hetgeen is wat de baby het meest nodig heeft. We merken dat hij rustig wordt in onze armen. Wanneer hij aan de borst drinkt, wordt hij niet alleen gevoed. Het kalmeert hem ook.

Ons moederinstinct, dat nieuwe vrijgekomen zintuig, is een echte superkracht die ons volledig afstemt op de baby. Die 40 dagen na de bevalling zijn op bepaalde momenten best moeilijk. Toch, als je het goed beschouwt, zal je deze periode ervaren als een van de belangrijkste in je leven.

Wat we in de eerste plaats nodig hebben, is om een plek van intimiteit te creëren, ons nestje te bouwen als liefdevol gezin. En de wereld daarbuiten met zijn haast, stress, werk, vrienden, visites…? Die wereld kan wel even wachten, want dit is óns moment!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.