Oogcontact tijdens de borstvoeding; een magisch moment

Herinner jij je nog, dat eerste moment waarop je baby je in de ogen keek toen hij in je armen lag? Of moet je dit allemaal nog gaan ervaren? Het is echt waar magisch!
Oogcontact tijdens de borstvoeding; een magisch moment
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 09 december, 2018

Borstvoeding betekent veel meer dan alleen de voeding voor je kind geven om gezond op te groeien. Het schept ook een band met je kind. Tijdens deze verzorgende en liefdevolle daad, wissel je geur, aanraking, emotie en oogcontact uit met je baby. Kortom, oogcontact tijdens de borstvoeding is een ander soort voeding.

We hebben het hier wel over oogcontact tijdens de borstvoeding, maar dat betekent niet dat de voeding met de fles moet worden uitgesloten. Ook dan heb je contact met de baby in je armen. Je kan hem nog steeds sussen met een lage stem. De ogen van je baby zullen zich afstemmen op jouw gezicht.

Geloof het of niet, er zijn weinig momenten zo belangrijk voor de ontwikkeling van een kind, als de momenten in de armen van de moeder of de vader.

Er zijn zelfs verschillende studies die dit uitwijzen. Kinderen beginnen het proces van leren hoe ze moeten communiceren dankzij die interactie met hun moeder tijdens het krijgen van de borstvoeding. 

Hun brein begint met het verwerken van geluiden, gebaren, tonen en individuele woorden. Beetje bij beetje vormt zich hierdoor uiteindelijk de basis van een taal.

Tijdens dit proces zijn gevoelens van plezier en welzijn van fundamenteel belang. Wanneer je je kind borstvoeding geeft, zijn baby’s blij en ontspannen. Daardoor zijn ze ontvankelijker om te leren en contact te leggen met hun omgeving. 

Deze lichamelijke en emotionele sensaties bevorderen de groei van neurale netwerken. Totdat op een dag het moment aanbreekt waarop je baby je recht in de ogen kan kijken.

We zullen nu wat meer vertellen over dit geweldige proces van oogcontact tijdens de borstvoeding.

Het eerste oogcontact tijdens de borstvoeding met je baby in je armen

Het eerste oogcontact tijdens de borstvoeding met je baby in je armen

Zoals er gezegd wordt is er weinig mooier in het leven dan een moeder die haar baby voedt. Maar er zijn veel dingen met betrekking tot borstvoeding waar we ons niet perse bewust van zijn gedurende deze fase.

Een verfijnd biologisch mechanisme

We weten dat de zwangerschap een chaotische wervelwind is van hormonen. Ze activeren vitale processen die er voor zorgen dat je een band met je baby ontwikkelt, zelfs nadat ze zijn geboren.

Oxytocine bijvoorbeeld wordt gestimuleerd wanneer de baby aan de borst zuigt. Dit hormoon werkt in onze hersenen om de productie van melk te stimuleren. Ook versterkt het de diepe emotionele band met je kind.

Iets wat je misschien niet weet is dat de eerste paar maanden van hun leven een baby een zeer gelimiteerd gezichtsveld heeft. Ze kunnen alleen voorwerpen onderscheiden die niet verder dan 50 centimeter bij hen vandaan zijn.

Dit komt door een heel simpel feit. Het enige waarop de baby zich tijdens deze fase hoeft te focussen is namelijk de borst van zijn moeder of zijn flesje.
Gedurende de eerste weken van zijn leven wordt je kind daardoor geleid door slechts een van zijn zintuigen: geur. Maak je dus geen zorgen als je in het begin geen oogcontact kan krijgen met je baby. Het is daarvoor gewoon nog geen tijd.

Het magische moment van oogcontact na ongeveer vier maanden

Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Maar rond de leeftijd van vier maanden is het normaal dat de ogen van een baby zover ontwikkeld zijn dat ze zich kunnen focussen en diepte kunnen waarnemen. Er zijn twee essentiele processen die ervoor zorgen dat een baby zijn aandacht richt op wat het meest belangrijk voor hem is: jij.

Het magische moment van oogcontact tijdens de borstvoeding na ongeveer vier maanden

Deze langdurige momenten die je met je kind deelt terwijl je borstvoeding geeft zijn onvergetelijk. Deze tijden van subtiele intimiteit, zullen geleidelijk aan de horizon van je baby verbreden, totdat zijn ogen jou kunnen vinden. Rond deze leeftijd zal je kind ook beginnen te spelen met jouw haar en kleding.

Elk kind heeft zijn eigen manier van voeden. Sommige zijn rustig, anderen zijn bang. Dit gedrag zal elke week veranderen en beter worden. Jouw kind groeit voor je ogen op en dat is goed.

Je baby is op zoek naar iets meer dan alleen oogcontact tijdens de borstvoeding

Dit is belangrijk. Wanneer je baby jouw blik beantwoordt, praat dan met hem. Non-verbale taal is belangrijk. Die paar seconden dat jullie ogen elkaar vinden is echter het perfecte moment om hem meer te stimuleren.

Wanneer je praat, reageert je baby misschien met een glimlach. Later kan het een fluitje, een giechel of een gebaar van nieuwsgierigheid zijn. Of wellicht is het een uitlokking om te zorgen dat je blijft communiceren.

Vergeet niet dat de ogen van een baby net als deuren zijn. We moeten leren hoe we ze moeten openen. Hierachter ligt een hele wereld, die je elke dag kan stimuleren door de magische band met je kind.

Je baby is op zoek naar iets meer dan alleen oogcontact tijdens de borstvoeding

Wat iedereen ook zegt, voeding en verzorging zijn niet de enige dingen die belangrijk zijn gedurende de eerste maanden in het leven van je baby. Tijdens deze periode opent je baby zich voor het leven. Met elk gebaar, elke aanraking en elk woord, verlicht je zijn geest. Met je ogen begeleid je hem om hun weg te vinden in deze wereld.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.