Gemengde voeding: alles wat je moet weten

Als borstvoeding niet lukt of als de baby niet voldoende melk binnenkrijgt kun je kiezen voor gemengde voeding.
Gemengde voeding: alles wat je moet weten
Leticia María Fernández Gutiérrez

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog Leticia María Fernández Gutiérrez.

Laatste update: 22 december, 2022

Wanneer een baby zowel moedermelk als flesvoeding krijgt, wordt dit gemengde voeding genoemd. Dit is het soort voeding voor pasgeborenen waar veel moeders voor kiezen.

Hoewel het meestal niet de eerste keus is van een moeder, vormt gemengde voeding de perfecte mix voor veel vrouwen. De reden om te kiezen voor gemengde voeding heeft soms te maken met de moeilijkheden die inherent zijn aan exclusieve borstvoeding.

Als je niets afweet van dit onderwerp, vraag je je natuurlijk af: “Wat is gemengde voeding? Heeft dit invloed op de ontwikkeling van de baby? Wanneer wordt het aanbevolen?”

We zullen deze vragen hieronder beantwoorden.

Redenen om voor gemengde voeding te kiezen

Meestal kiest een moeder voor exclusieve borstvoeding of exclusieve flesvoeding. Een combinatie van de twee is meestal het resultaat van problemen met exclusieve borstvoeding, hetzij van de baby of van de moeder.

Redenen om voor gemengde voeding te kiezen

Er zijn veel redenen waarom een moeder gemengde voeding kiest als de beste methode voor haar baby. Ze kunnen als volgt worden samengevat:

  • Persoonlijke keuze. Veel vrouwen hebben een slechte ervaring met borstvoeding gehad en kiezen om die reden voor de combinatie met flesvoeding.
  • Voor de baby. Om diverse redenen kan het gebeuren dat de baby onvoldoende voedingsstoffen uit de moedermelk krijgt. In dat geval heeft hij dus extra voeding nodig.

Borstvoeding en gemengde voeding

Een beslissend moment voor een vrouw die net is bevallen, is wanneer zij haar kind voor de eerste keer aan haar borst legt. Dit is een uniek en exclusief moment voor elke moeder.

Vaak zorgt de frustratie van een slecht “vastklikken” ervoor dat de moeder borstvoeding als een bron van stress beschouwt. Het probleem is dat hoe meer de moeder strest, hoe moeilijker het is om borstvoeding te geven.

In deze situatie wordt vaak besloten dat het toevoegen van kunstmatige melk beter is dan volledig te stoppen met borstvoeding.

Het is echter misschien een goed idee om naar je verloskundige te gaan met vragen over borstvoeding. Veelal kunnen de problemen worden opgelost.

Borstvoeding is in de regel voldoende om je baby te voeden. Maar gemengde of  volledig kunstmatige voeding kan je baby ook op adequate wijze voeden.

Wanneer borstvoeding niet genoeg is

De productie van moedermelk verschilt van vrouw tot vrouw. Gedurende het laatste trimester van de zwangerschap bereidt het lichaam zich al voor op de borstvoeding.

Na de geboorte van je baby en van de placenta is je lichaam klaar om borstvoeding te kunnen geven.

Maar de vraag naar melk kan echter groter zijn dan de productiecapaciteit van de moeder. Het kan ook zijn dat de baby problemen heeft met het zich stevig vastklikken aan de tepel. Dit soort problemen kan er toe leiden dat de baby niet voldoende wordt gevoed.

Gemengde voeding wanneer borstvoeding niet genoeg is

Het is normaal dat een pasgeborene meteen na de geboorte wat gewicht verliest en dat na de eerste paar dagen er zonder problemen weer bij krijgt. Als dit echter niet gebeurt, kies dan voor gemengde voeding na overleg met je arts.

“Moeder zijn is het belangrijkste beroep van alle beroepen. Het vereist meer kennis dan enige andere activiteit waarbij met mensen wordt gewerkt”.

-Elizabeth Cady Stanton-

Kan gemengde voeding mislukken?

Uiteindelijk zal je baby de methode kiezen die hij het fijnst vindt. Zo niet, dan zullen de ouders zelf besluiten wat het prettigst en handigst is voor iedereen.

Er is geen enkel probleem als je je baby wilt voeden met zowel moedermelk als kunstmelk. Stress niet over een keuze van alleen het één of alleen het ander.

Uiteindelijk zul je echter niet in staat zijn om beide methodes vol te houden en jij of je baby zal er uiteindelijk één kiezen.

Als je merkt dat je baby geen fles, maar in plaats daarvan je borst wil, vindt hij dat dus het fijnst. De verbinding van de baby met de moeder is een heel speciale band die versterkt wordt middels borstvoeding.

Als hij daarentegen voor een fles kiest, doet hij dit waarschijnlijk omdat hij het fijner vindt om aan een fles te zuigen dan aan een tepel.

Het voeden van een pasgeborene lijkt nu misschien iets dat zoveel verantwoordelijkheid met zich meebrengt, dat je er haast bang van wordt.

Wees gerust, je baby zal je aanwijzingen geven over wat je moet doen. En bovenal, praat met deskundigen die tot je beschikking staan om eventuele vragen te beantwoorden. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.