Een veelbelovende uitvinding: sensorische flessen

Een veelbelovende uitvinding: sensorische flessen
Ana Couñago

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Ana Couñago.

Laatste update: 19 april, 2018

Onderwijzeres Maria Montessori heeft een veelbelovende uitvinding gedaan: sensorische flessen. Het is een hulpmiddel om kinderen te helpen ontspannen in tijden van stress. Maar denk niet dat dit wondermiddel alleen kinderen kalmeert. Samen met het kalmeren van de kleintjes kunnen ze ook ons als ouders helpen.

Driftbuien zijn normaal op bepaalde leeftijden. Maar wanneer ze frequenter worden, beginnen we ons zorgen te maken. Misschien verliezen we zelfs de hoop.

Het is meestal erg moeilijk om het huilen of het irritante gedrag van een kind onder controle te krijgen. Daardoor geven we uiteindelijk toe aan veel van hun verzoeken, omdat we niet weten hoe we moeten handelen.

Maar er zijn verschillende theorieën en aanbevelingen over het helpen van ouders om de beruchte driftbuien onder controle te krijgen. Daarbij vallen een paar op die praktisch zijn, een goede reputatie hebben en alom zijn bewezen.

Enerzijds moeten we rekening houden met het feit dat kinderen op grond van hun leeftijd negatief kunnen handelen. Terwijl het in andere gevallen kan komen door een gedragsstoornis.

In ieder geval zijn sensorische flessen bedoeld om voor die tijdelijke situaties, waarvan de oorsprong duidelijk kan worden geïdentificeerd.

Sensorische flessen

Wat je moet weten over sensorische flessen

Maria Montessori is een onderwijzeres die een educatieve methode met meerdere niveaus heeft gecreëerd. Deze methode is geïmplementeerd met verschillende activiteiten en indelingen. Het is de bedoeling om het kind op te voeden zonder de noodzaak van straf geven, maar door te profiteren van hun natuurlijke vaardigheden.

We weten dat er veel dingen zijn die kinderen niet begrijpen. Dat ze ons vermogen om zich aan te passen aan bepaalde omgevingen of om te communiceren nog niet hebben. Dat is de reden waarom kleintjes op een onbegrijpelijke manier kunnen handelen. Daardoor kunnen wij ons gefrustreerd voelen. Het maak het moeilijk om de juiste reactie te geven.

De sensorische fles is één van de uitvindingen die deel uitmaakt van de Montessori-methode. Het is ontworpen voor kinderen tussen de twee en zes jaar oud.

Volgens studies is dit object ideaal om kinderen bezig te houden, wanneer het doel ervan eerder is vastgesteld en bekend is bij het kind.

Hoe maak je er zelf één

Een kenmerk van sensorische flessen is dat je ze thuis kunt maken. Hiervoor heb je de volgende materialen nodig.

 • Een transparante of doorzichtige pot of fles met een deksel. Bij voorkeur gemaakt van plastic om te voorkomen dat het breekt bij een val.
 • 1 of 2 delen klevende kristallijn-lijm die glitter bevat. Dit kunnen eetlepels of de gewenste hoeveelheid zijn.
 • Naast de glitter in de lijm, raden we aan 3 of 4 extra theelepels glitter toe te voegen in opvallende kleuren.
 • Een beetje kleurstof in de favoriete kleur van je kind of misschien de kleur waar je jezelf het meest mee identificeert.
 • Shampoo, bij voorkeur een neutrale variant voor kinderen. Glycerine kan ook worden gebruikt.
 • Heet water.
 • Een lijmpistool.
 • Lijmstiften.
Meisje ontspant in bed met sensorische fles

Het samenbrengen

 • Doe alle materialen in de fles, in de juiste hoeveelheden voor de grootte van de container. Het is noodzakelijk om ruimte over te laten in de bovenkant van de fles zonder vloeistof, maar slechts iets meer dan een centimeter.
 • Je kan er ook klein speelgoed, zoals bootjes, geometrische figuren en hartjes in doen. Zorg ervoor dat je het niet overdrijft, zodat ze nog steeds zichtbaar zijn vanuit de pot.
 • Meng alle materialen en zorg ervoor dat de deksel goed is afgesloten met hete lijm. Dit om te voorkomen dat het kind de pot kan openen.

In een goed gemaakte sensorische fles bewegen de materialen op een zeer interessante manier. De verschillende dichtheden van de shampoo, het water en de lijm zorgen ervoor dat elk van de elementen met verschillende snelheden en op verschillende manieren kan bewegen.

De voordelen van sensorische flessen

Sensorische flessen hebben veel voordelen wat betreft gedrag, omdat ze het kind een kans geven om te rustig te worden. Om ze te gebruiken schudt het kind de pot en observeert de beweging van de componenten die erin zitten. Daardoor worden ze vermaakt en zijn ze gefocust.

De sensorische pot is een geweldige manier om de aandacht van je kind voor een korte tijd vast te houden. Het wordt met name aanbevolen om kinderen te helpen bij het herstellen van hun driftbuien.

De tijd die het kost om de glitter te laten bezinken, kan werken als een soort tijdstraf waarin het kind moet wachten. Pas daarna kan het gesprek voortgezet worden.

Andere voordelen van sensorische flessen zijn:

 • Het vergroot hun aandachtsbereik.
 • Het stabiliseert onder andere hun energieniveaus.
 • Het is ideaal om zowel de geest te ontspannen als om slaapgewoonten op te bouwen.
 • Handig tijdens lange reizen of tijden waarbij je kind geduldig moet wachten.
 • Ze kunnen werken bij rusteloze kinderen, maar ook voor degenen met een verhoogd risico op hyperactiviteit.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.