Trucs voor het verhogen van de productie van moedermelk

Trucs voor het verhogen van de productie van moedermelk

Laatste update: 29 mei, 2018

Veel moeders klagen omdat ze denken hun productie van moedermelk niet voldoende is om aan de behoeften van hun baby te voldoen.

Tijdens de periode van borstvoeding nemen vrouwen vaak hun toevlucht tot huismiddeltjes om te proberen hun melkproductie te vergroten.

Maar deze oplossingen zijn meestal niet effectief en de oplossing is eigenlijk veel eenvoudiger dan velen beseffen.

Als je vanaf de eerste dag van het leven van je baby een overvloedige bron van melk wilt hebben, volgt dan gewoon het onderstaande advies.

De eerste uren na de geboorte van je baby

De productie van moedermelk begint in de eerste uren nadat je baby is geboren.

In deze periode is het uitermate belangrijk dat de moeder de kans krijgt haar kind haar borst te geven. Dit maakt het eerste contact van je baby met borstvoeding veel gemakkelijker. Je baby zal zich in een alerte en kalme toestand bevinden die de nabijheid tussen moeder en kind mogelijk maakt. Dit is een buitengewoon intiem en speciaal moment.

Zodra de eerste uren na de geboorte van je baby zijn verstreken, zal je kind in een diepe slaap vallen om te rusten voor een periode van 6 tot 12 uur. Gedurende deze tijd zal het moeilijk zijn om je baby aan je borst te leggen.

Echter, met geduld en subtiliteit, zal je in staat zijn om je baby te voeden.

Het geheim voor het verhogen van de productie van moedermelk

Voed je baby dag en nacht. Dit is het beste recept om je borsten voldoende melk te laten produceren.

Dus, in de eerste week van het leven van je baby moet je je kind minstens 8-10 keer per 24 uur voeden. Dit betekent 24 uur per dag voeden, zowel overdag als ‘s nachts.

Baby krijgt de borst

Nu een paar trucjes voor de productie van moedermelk

Zorg ervoor dat je je kind goed aanlegt

Het verkeerd aanleggen heeft niet alleen te maken met ontoereikende melkproductie, maar ook met andere problemen zoals het verschijnen van tepelkloven of het  tot stilstand komen van de melkstroom. Het eerste dat je moet doen is je verzekeren dat je je baby goed hebt aangelegd. Daarvoor moet je de juiste positie voor je baby vinden. Maar wat is de juiste positie? De nek van je kind mag niet worden gedraaid en de mond moet zich op hetzelfde niveau bevinden als je tepel.

Plaats je baby op een borstvoedingskussen

Hiermee kan je je baby laten rusten ter hoogte van je tepel en een correcte aanleg tussen de mond en de borst verkrijgen. Je kind moet je hele tepel en het meeste van de tepelhof in haar mond nemen. Haar onderlip moet naar buiten zijn gedraaid en je hoort tijdens het voeden geen ‘klak’ geluiden.

Sta je baby toe om de eerste borst leeg te drinken voordat je haar aan de andere borst legt 

Dit is de enige manier om te verzekeren dat de melkklieren correct leeg zullen raken. Dit is belangrijk om een ​​goede melkproductie te garanderen. Het is ook de manier om er zeker van te zijn dat je kleintje het meest voedzame deel van de melkvoorraad krijgt. Aan het begin van elke voeding zal de melk die je baby drinkt, minder geconcentreerd zijn en de dorst van je baby helpen te lessen. Terwijl je baby van dezelfde borst blijft drinken, zal ze de achtermelk van je borst bereiken. Deze melk is rijk aan vet en vitamines om je baby te voeden.

Geef je baby elke keer dat ze dat wil borstvoeding

Vergeet je horloge en laat je kind je gids zijn. Elk kind volgt haar eigen ritme. Sommige baby’s krijgen om de twee uur honger, terwijl andere met minder regelmatige tussenpozen willen eten. Houd er ook rekening mee dat sommige baby’s elke borst in 5 tot 10 minuten leegmaken terwijl anderen veel meer tijd nodig hebben.

“Borstvoeding biedt de emotionele zekerheid aan het begin van het leven die nodig is voor elk menselijk leven.”

– Anoniem –

Babyvoeding, glucoseoplossing, etc. Ja of nee? 

Als de borstvoeding vanaf het begin correct wordt gegeven, dan produceren je borsten voldoende melk om in de voedingsbehoeften van je baby te voorzien. Elke andere voedingsbron is onnodig tenzij deze wordt voorgeschreven door een arts. Soms bereikt het gebruik van flesvoeding of glucoseoplossingen eigenlijk het tegenovergestelde van wat je zoekt. Je kind drinkt steeds minder moedermelk en je lichaam ziet dit als signaal om minder melk te produceren.

Gebruik geen fopspeen 

Je moet voorkomen dat je baby gedurende de eerste 10 dagen van haar leven een fopspeen krijgt en totdat je borstvoeding goed verloopt. Op die manier vermijd je het dat je baby in de war raakt. De manier waarop je baby op een fopspeen zuigt is anders dan de manier waarop zij op je tepel zuigt. Als je je baby te snel een fopspeen geeft, dan kan ze proberen om je tepel aan te zuigen alsof het een fopspeen is en zal haar drinktechniek niet effectief zijn.

Moeder geeft baby de borst

Het geven van borstvoeding levert grote voordelen op 

Zuigen is onder andere kalmerend voor je baby. Houd er daarom rekening mee dat je baby misschien niet elke keer dat ze om de borst vraagt honger heeft. Een paar minuten huid-op-huid contact kan genoeg zijn om haar een veilig en rustig gevoel te geven.

Rust en eet goed 

Probeer een uitgebalanceerd dieet van ongeveer 2.500 calorieën te gebruiken, afhankelijk van de behoeftes van je lichaam. Pak ook alle rust die je kunt om je energieniveau te herstellen. Tijdens de eerste paar weken van het leven van een nieuwe baby is het normaal dat moeders (en vaders) een groot deel van de nacht wakker zijn. Daarom is het van vitaal belang dat je overdag zoveel mogelijk slaap krijgt. Profiteer van de slaaptijden van je pasgeborene.

Vraag om een ​​massage 

Een massage krijgen is ontspannend en het is ook een goede manier om je melk gemakkelijk te laten stromen. Vraag je partner om je rug met cirkelvormige bewegingen rond je wervelkolom te masseren en de beweging naar boven te herhalen. Je kunt zitten terwijl je deze massage ontvangt.

Als je hulp nodig hebt, vraag het gewoon.

Je moet zeker contact opnemen met je familie, je kinderarts en je vrienden wanneer je het nodig hebt. Zij moeten je ondersteuningssysteem zijn in tijden van twijfel of moeilijkheden over borstvoeding en je productie van moedermelk.

Vraag rond voor borstvoedingsondersteuningsgroepen waar je aan kunt deelnemen als je dit wenst. Laat anderen je helpen en je begeleiden en je zult zien dat productie van moedermelk veel eenvoudiger wordt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Binns C., Lee MK., Low WY., The long term public health benefits of breastfeeding. Asia Pac J Public Healht, 2016. 28 (1): 7-14.
  • Ciampo LA., Ciampo IR., Breastfeeding and the benefits of lactation for women’s health. Rev Bras Ginecol Obstet, 2018. 40 (6): 354-359.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.