Waarom ervaren moeders meer stress dan vaders

Moeder zijn maakt ons niet ongelukkig. Het is de manier waarop we het moederschap uitvoeren - door de eisen die op onze schouders gelegd worden.
Waarom ervaren moeders meer stress dan vaders
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 21 augustus, 2022

Natuurlijk zijn alle ouders en huishoudens anders en de manier waarop sommige partners omgaan met stress is anders dan de andere. Onderzoek toont echter aan dat de vaders over het algemeen niet lijden aan dezelfde soort stress als moeders als het gaat om de zorg voor hun kinderen. 

Wetenschappelijke resultaten wijzen erop dat vrouwen ongelukkiger zijn met de verantwoordelijkheid die ouderschap met zich mee brengt dan mannen. Waarom is dit zo? Ben je het ermee eens?

Ouderschap impliceert een aantal uitputtende verplichtingen. De routines, verplichtingen en gebrek aan tijd voor zichzelf kunnen overweldigend worden. Dit lijkt voor vrouwen veel gecompliceerder dan voor mannen.

Wij geloven dat dit te maken heeft met de behoefte die vrouwen hebben aan perfectie en het gebrek aan hulp van hun partners.

Wat gebeurt er als twee mensen met dezelfde routine niet op dezelfde golflengte zitten? In deze situatie zal waarschijnlijk één persoon het grootste deel van het werk doen. Wanneer een moeder merkt dat haar partner haar niet helpt of de dingen niet goed doet kan dit stressvol worden.

Als het gaat om ouderschap hoeven de meeste vaders meestal niet lang achter elkaar voor hun kinderen te zorgen. Het is meestal meer tijdelijk en dit leidt niet tot stress.

Ze weten dat wanneer mama arriveert hij zijn dienst over kan dragen. Dit werkt echter niet andersom. Als moeder druk is met de kinderen en papa komt eraan is ze niet ontheven van haar taken.

Moeders ervaren meer stress dan vaders

Wat zeggen de gegevens over moeders met stress?

De Amerikaanse Universiteit van Cornell voerde een onderzoek uit via het Minnesota Bevolkingscentrum. De studie begon met het analyseren van de hoeveelheid tijd die zowel mannen als vrouwen besteden aan de zorg voor hun kinderen. Deze studie was genoeg om de enorme verschillen aan te tonen.

Volgens de onderzoeksresultaten brengen vrouwen niet alleen meer tijd door met de zorg voor de kinderen maar is dit ook een uitputtend proces. Als het proces eenvoudig en volledig bevredigend was dan zou de tijd die we eraan besteden niet echt een negatief effect op onze zenuwen hebben.

In deze gevallen echter bleken vrouwen kennelijk meer gestrest en minder gelukkig dan mannen.

De onderzoekers onderzochten 12.000 gevallen. De gevoelens van de ouders werden bestudeerd in overeenstemming met het gebruik van hun tijd. Het onderzoek werd uitgevoerd over een periode van drie jaar.

De indicatoren die ze bestudeerden waren de hoeveelheid tijd en de verschillende soorten activiteiten die door moeders en vaders werden uitgevoerd. Ze hielden ook rekening met de omgeving waarin de ouders voor de kinderen zorgden.

Omdat de meeste verantwoordelijkheden die bij het ouderschap horen bij de moeder worden neergelegd is de tijd die ze hebben om met hun kinderen te genieten verminderd. Moeders kregen ook geen tijd voor zichzelf. Vaders lijken zich vaker aan hun vrijetijdsbesteding vast te houden dan  moeders.

Moeders genieten minder van de tijd met hun kinderen

Laten we de volgend situatie analyseren: een vader komt thuis na een dag hard werken. Ondertussen bereidt de moeder het avondeten en kijken de kinderen televisie.

Wat doet de vader? Meestal kiest hij de optie om te rusten of om een tijdje bij de kinderen te zitten.

De moeder heeft daar echter geen tijd voor. Ze moet doorgaan met koken, vervolgens het eten opdienen en daarna de keuken opruimen. Tegen de tijd dat ze klaar zijn heeft de stress zich al opgehoopt door alle huishoudelijke taken, de taken van de kinderen en misschien ook haar eigen werk.

Helaas kunnen ze na dit alles niet profiteren van “quality time”, noch met hun kinderen, noch met hun partner.

Dit soort situaties kunnen op verschillende niveaus worden herhaald. Als een vader bijvoorbeeld voor zijn kind moet zorgen neemt hij hem waarschijnlijk mee naar de bioscoop of ze gaan een ijsje eten of ze gaan gewoon spelen in de speeltuin.

Moeders kunnen dit niet doen omdat ze moeten blijven werken om de andere familieleden tevreden te stellen.

Moeders hebben altijd andere taken naast de opvoeding

Waarom beleven moeders meer stress?

“Als moeders bij de kinderen zijn, zijn ze meestal alleen. Wanneer vaders bij de kinderen zijn, zijn er meestal andere volwassenen in de buurt om eventueel te helpen. Dit helpt ons te begrijpen waarom vaders minder gestrest raken door hun kinderen.”

– Ann Meier – Socioloog

Het is ook gebruikelijk dat moeders hun partners vragen om de kinderen naar het park te brengen terwijl zij de was gaat doen of het huis op gaat ruimen. Net als altijd offeren we onszelf op voor ons gezin en worden we uiteindelijk ongelukkig door iets dat ons echt veel plezier geeft.

Moeder zijn maakt ons niet ongelukkig. Het is de manier waarop we het moederschap uitvoeren – door de eisen die op onze schouders gelegd worden.

De behoefte die we hebben om ervoor te zorgen dat het gezin niets tekort komt is precies dat wat tijd voor onszelf wegneemt. Tijd waarin we van hen kunnen genieten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.