Vaders verdienen meer erkenning van de samenleving

Niet alleen moeders zijn betrokken bij de opvoeding van hun kinderen. Daarom verdienen vaders meer erkenning en steun vanuit de samenleving.
Vaders verdienen meer erkenning van de samenleving
María José Roldán

Geschreven en geverifieerd door de psychopedagoog María José Roldán.

Laatste update: 22 december, 2022

Gelukkig leven we in een samenleving waar mannen en vaders zich realiseren dat zij ook een zeer belangrijke rol spelen in hun gezin. En we bedoelen niet alleen autoriteit hebben of geld verdienen, dat doen vrouwen ook. We hebben het over vaders die in gelijke mate deelnemen aan de opvoeding van hun kinderen. Vaders verdienen meer sociale erkenning en steun. Vooral degenen die alles doen wat ze zouden moeten doen in hun rol als ouder.

Geen enkele nieuwe ouder heeft het gemakkelijk als hun baby wordt geboren. Daarom is het belangrijk om familie en emotionele steun te hebben om de moeilijkste dagen het hoofd te kunnen bieden. Als vrouwen praten over hun ervaringen met het moederschap, begrijpen ze elkaar en weten ze hoe ingewikkeld het is. Wanneer mannen echter worden gevraagd, denken velen dat degenen die 100 procent betrokken zijn bij het opvoeden van kinderen en het zorgen voor het huishouden, in de minderheid zijn.

Vaders verdienen meer steun en erkenning

Vrouwen hebben steungroepen en begrijpen elkaar. Mannen daarentegen hebben meestal geen steungroepen. Bovendien praten ze niet vaak over hoe slecht hun nachten zijn of hoe moe ze zijn van hun werk, weinig slaap en tijd doorbrengen met hun vrouw, partners en moeders van hun kinderen. Ze kunnen de beste ouders ter wereld zijn, geweldige professionals, enz. Maar ze krijgen vaak heel weinig steun en erkenning als ouders.

Een kind met zijn armen om de schouders van zijn vader terwijl ze naar elkaar glimlachen.

Nu, meer dan ooit, worden we eindelijk omringd door langverwachte empowermentplatforms. Maar vaders, wiens acties onopgemerkt blijven of als minder belangrijk worden beschouwd, moeten ook meer belang krijgen. Hun rol, hoe klein ook, hoe vervelend of repetitief die op sommige dagen ook lijkt, is belangrijk. Vaders verdienen ook erkenning.

Dank aan al die vaders die betrokken zijn bij het ouderschap

Daarom moeten vaders ook de sociale erkenning krijgen die ze verdienen, en om dat te doen, moet de samenleving als geheel deze vaderfiguren gaan waarderen die ook moe zijn en die hun kinderen en familie boven alles stellen. Daarvoor willen we vaders bedanken voor:

  • Zoveel uren ‘s nachts wakker liggen met het ontsmetten van flessen en het maken van een drankje voor de moeder van zijn kinderen die in de kleine uurtjes van de ochtend op moet blijven om borstvoeding te geven.
  • Huishoudelijk werk doen en je ervan bewust zijn dat het net zo goed jouw verantwoordelijkheid is als die van je partner.
  • Lunch, avondeten maken en de kinderen naar school of de dokter brengen voordat je naar je werk gaat.
  • Thuiskomen met een lach op je gezicht, ook al heb je een lange, zware werkdag achter de rug.
  • Wetende dat je vrouw of partner en moeder van je kinderen ook tijd nodig hebben. Dus je wisselt af met dagelijkse verantwoordelijkheden, zodat ook zij kan ontspannen wanneer zij dat nodig heeft.
  • Je kinderen verzorgen en opvoeden als de delicate en wonderbaarlijke wezens die ze zijn, zonder ooit het respect voor hen te verliezen.
Een vader die met zijn kleine kinderen bellen blaast op het strand.
  • Zorgen voor de behoeften van je vrouw of je partner en moeder van je kinderen wanneer zij borstvoeding geeft en een glas water wil en je het zo vaak als nodig naar haar toe brengt met een glimlach op je gezicht.
  • Met je vrouw of partner en je kinderen naar de dokter gaan.
  • Voor de onvoorwaardelijke liefde die je voelt voor je familie. En hoe je elke dag voor ze zorgt en ze beschermt omdat ze het allerbelangrijkste voor je zijn. Vandaag en altijd.

Alle vaders verdienen sociale erkenning

Omdat deze vaders hun vrouw of partner met al hun gebreken zien, maar ze toch als perfect beschouwen. Omdat ze hen de tederheid en emotionele steun geven die ze nodig hebben, zolang als nodig is. Het zijn vaders die zich boven alles inzetten om hun gezin te onderhouden. Ondanks de weinige erkenning die ze misschien hebben, zal niemand hun glimlach of hun verlangen om de dingen goed te doen wegnemen. Door en voor hun gezin.

Hoewel niet alle vaders lof verdienen en veel moeders de rol van moeder en vader op zich nemen, verandert het beeld van het vaderschap ten goede. Laten we in een wereld die moeders een stem en erkenning geeft, samen met langverwachte steun, niet vergeten om ook vaders te empoweren.

De emoties en ervaringen kunnen verschillen, maar het belang is hetzelfde en kinderen zullen er beter van worden. Daarom moeten vaders en moeders in hetzelfde tempo lopen, elkaars hand vasthouden en samen voor hun gezin zorgen. Wellicht ook interessant voor jou

13 beroemde citaten om Vaderdag te vieren
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
13 beroemde citaten om Vaderdag te vieren

Vaderdag wordt gevierd op verschillende data van het jaar, afhankelijk van het land. Hier volgen 13 beroemde citaten om deze geweldige dag te viere...


De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.