Mijn vader is ook erg belangrijk voor mijn opvoeding

Niet alleen de moeder, maar ook de vader heeft een zeer belangrijke rol bij de opvoeding van een kind. Zorg ervoor dat de vader zijn rol altijd in kan vullen, wat de omstandigheden ook zijn.
Mijn vader is ook erg belangrijk voor mijn opvoeding
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 22 december, 2022

Mijn vader is ook zo belangrijk voor mijn opvoeding. Deze jeugdheld begeleidt me door mijn leven. Hij wordt naast mijn geliefde moeder een rolmodel, die ik zal volgen terwijl ik opgroei.

Mijn vader staat synoniem aan plezier, kracht en zachtaardigheid. Hij is die sterke man die me vastpakte ondanks zijn angst om me pijn te doen, zo klein, hulpeloos en breekbaar als ik was. Mijn vader is de persoon die zichzelf opnieuw uitvond om mij met de grootste zorg te dragen. Tot op de dag van vandaag heeft hij nog steeds de sleutel naar mijn hart.

Mijn vader is geluk op volle kracht

Mijn vader heeft een paar sterke armen, die me de meest helende en troostende knuffels geven. Hij leert me daardoor om liefde te uiten. Ook laat hij mij geliefd voelen en hij troost me wanneer ik me verslagen voel door een obstakel in mijn leven.

Mijn vader is in mijn leven altijd als een soort kompas geweest. Wanneer ik in de war ben, ga ik naar hem voor zijn wijze raad en zijn meest nauwkeurig en toepasselijk gekozen woorden. Hij is een beschermengel die me de weg wijst.

Mijn vader is geluk op volle kracht

Mijn vader is die blijk van pure liefde, die altijd komt op die momenten dat ik het het meest nodig heb. Hij laat me zien hoe ik me geliefd, verzorgd en gerespecteerd wil voelen door een toekomstige partner. Hij laat zelfs met zijn blik van genegenheid zien hoe je een vrouw hoort te behandelen en haar elke dag verliefd kan laten worden.

Mijn vader is een krijger

Mijn vader is sterker en dapperder dan een Romeinse gladiator. Hij is zo sterk als een eik wanneer het hem tegenzit. Zijn woorden en liefkozingen bieden genezing.

Dit is een krijger die mij, samen met zijn liefde voor het leven, heeft geleerd om het leven met vastberadenheid te omhelzen. Om de moeite te doen voor de mensen van wie we houden. Hij zet zichzelf op de tweede plaats. Zijn gezin is zijn prioriteit, zijn trots en zijn vreugde.

Mijn vader staat er om bekend zijn uiterste best te doen om mij gelukkig te maken. Met de meest kleine en onbelangrijke gebaren kleurt hij zo mijn gelukkige en onschuldige wereld. En daarom zal ik zowel mama als papa altijd dankbaar zijn dat ze mij in al mijn behoeften voorzien.

Voor dit en nog veel meer zal ik altijd volhouden dat deze innemende persoon vol zit met magie, met pure en onvoorwaardelijke liefde. Hij uit dit door middel van de liefste gebaren, blikken of glimlachen. Deze overstijgen de schoonheid van woorden.

Mijn vader is een krijger

Mijn vader heeft de gave om me te leren spelen

Deze anonieme held wordt wakker op onmogelijke uren. Hij komt na een dag hard werken vermoeid thuis en ondanks dat neemt hij de tijd voor me. Hij vraagt me hoe mijn dag was, wat ik geleerd heb op school of hij speelt zelfs een spelletje met me.

Daarom is mijn vader niet alleen leuk, maar hij heeft ook de gave om me te leren spelen. Het is leuker om de kleuren, de nummers en de letters zingend te leren. Of op een speelse manier die alleen hij kan bedenken.

Mijn vader is ook de beste doelverdediger en mijn beste oorlogspaard in het park. Hij is de haai die me het meeste laat schrikken en die me aan het lachen maakt wanneer we in het water spelen. Mijn vader is een geweldige vriend op die avonden dat ik bang ben dat er geesten zullen verschijnen.

Om al deze redenen en nog veel meer, is mijn vader ook fundamenteel tijdens mijn opvoeding. Laat hem, ongeacht de omstandigheden, zijn rechtmatige plaats innemen. Je moet het namelijk met z’n tweeën doen. Mijn liefde voor beide ouders zal altijd voor eeuwig en onvoorwaardelijk zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.