7 tips om je kinderen te leren gelukkig te zijn door positieve psychologie

Hoe kun je er als ouder voor zorgen dat je kind gelukkig zal zijn? Want zeg nou eerlijk, dat willen we toch allemaal?
7 tips om je kinderen te leren gelukkig te zijn door positieve psychologie
María Alejandra Castro Arbeláez

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Geschreven door Zuleyvic Adriana Cuicas

Laatste update: 22 december, 2022

Waarschijnlijk is de grootste wens van iedere moeder dat haar kinderen vooral gelukkig zijn, en dat ze weten hoe ze over obstakels in het leven heen kunnen komen. Dat ze, ongeacht de omstandigheden, altijd de positieve kant van een situatie zien.

Doe er je voordeel mee en bereid ze in hun voordeel voor, in plaats van ze tegen de stroom in te laten zwemmen.

Alle moeders willen dat hun kinderen gelukkig zijn. Maar behalve het wensen, is het belangrijk dat we bewust worden van wat we kunnen doen om hen alle dingen in een positief daglicht te leren zien. Dit toekomstbeeld kan worden bereikt door de implementatie van positieve psychologische technieken.

Je kunt bijdragen aan het trainen van de hersenen, het lichaam en het hart van je kinderen zodat hun aandacht gericht zal zijn op hun eigen krachten en die om hen heen. Dit is een van de doelstellingen van een denkrichting die positieve psychologie genoemd wordt.

Positieve psychologie kan ons helpen om onze kinderen te leren dat ze waardevol en sterk zijn. En ook dat ze veilig en makkelijk verder kunnen gaan met leren. Daarbij wordt het leerproces ook een prettige activiteit waar ze zelf mee verder willen gaan.

Pas deze tips toe om je kind te leren gelukkig te zijn

Pas deze tips toe om je kind te leren gelukkig te zijn

Geluk leren betekent een aantal gemakkelijke oefeningen in de praktijk brengen om ons op onze positieve emoties te richten. Dit heeft op zijn beurt weer een positief effect op onze kinderen. Het uitgangspunt van positieve psychologie is dat het zich richt op ons optimisme, zodat we gelukkige kinderen kunnen opvoeden.

Moedig positieve emoties aan

Onze hersenen, ons lichaam en ons bewustzijn voeden ook onze emoties. Negatieve ervaringen en emoties lijken echter een sterkere invloed te hebben dan positieve.

Soms lijkt het ons makkelijker om mee te gaan met slechte gedachten en negatieve gevoelens. Daarom is het belangrijk om deze negatieve emoties te balanceren met een grote dosis positiviteit.

Iedere keer dat je kind een negatief gevoel ervaart, probeer je het te evenaren met een even grote dosis positieve gevoelens.

Het kan misschien op een spelletje lijken, maar het blijkt dat positieve psychologie veel voordelen heeft laten zien. Vooral voor kinderen kan het hen helpen om te leren zich bewust te worden van hun emoties;

 • om ze te beheersen
 • ze te accepteren
 • van ze te genieten
 • te leven met deze emoties in het huidige moment
 • om ze te onthouden om zo hun positieve neurologische banen te versterken

Het effect van positieve emoties op het menselijk lichaam is zodanig dat wetenschappers nu onderzoek doen naar de invloed van positieve emoties zoals plezier, gevoel voor humor, liefde en enthousiasme op fysieke en psychologische gezondheid, en zelfs op mentaal niveau.

Daarom is het zo belangrijk om je kind te helpen om te leren altijd het goede van een situatie te zien.

Leef in het moment en leer dit tegelijkertijd ook aan je kinderen

“In het moment leven” en “in het hier en nu zijn” zijn zinnen die tegenwoordig behoorlijk vaak herhaald worden, daar oosterse filosofieën zich zo wijd verspreid hebben.

We moeten ervoor zorgen deze niet te bagatelliseren, maar ze juist toe te passen. We kunnen de dingen als positief ervaren door echt op het hier en nu te focussen. Je kind zal je er dankbaar voor zijn, want als je naar hem luistert, gefocust op het huidige moment, dan hoor je pas echt wat hij zegt. Hetzelfde geldt als je ze in bad doet, eten geeft, enz.

Om te oefenen om in het moment te leven, moet je jezelf afvragen “Waar zijn mijn gedachten nu? Wat lees ik nu? Welke muziek ben ik aan het luisteren? In welke Facebook chat zit ik nu?”

Je kind zal de voordelen leren van het op één ding tegelijk te focussen aan de hand van jouw voorbeeld. Iedere taak die je begint rond je namelijk ook met succes af.

Leef in het moment en leer dit tegelijkertijd ook aan je kinderen om gelukkig te zijn

Luister zonder te verwijten

Probeer actief te luisteren naar je kind, zonder het te ontkrachten of te minimaliseren wat ze voelen of hen iets te verwijten. In plaats daarvan probeer je deze ervaring te gebruiken om hem de problemen vanuit een ander perspectief te laten zien en oplossingen te vinden.

Je zult onderhand wel gerealiseerd hebben dat het proces van kinderen opvoeden een proces van bijscholing inhoudt voor ons als ouders. We moeten daarbij respectvolle opvoedingsmodellen aannemen.

Een aantal tips kunnen uit dit model afgeleid worden, die je kunnen helpen om je kinderen te leren gelukkig te zijn:

Help je kind te ontwikkelen en hun doelen bereiken 

Je kind moet je vanaf jongs af aan kennis laten maken met wat het betekent om doelen te stellen en ze te bereiken. Dit is een ervaring die veel voldoening zal geven. Deze activiteit helpt hen ook om met frustratie om te gaan en hun doelen aan te passen, zodat ze leren om hun mislukkingen op hun eigen manier te overwinnen.

Moedig je kind aan om vrijuit te spelen

Probeer je kind niet te storen als hij heel gefocust is op een activiteit. Ze zijn namelijk vrijuit aan het spelen. Het gevoel dat ze doen waar ze op dat moment zin in hebben, helpt hen om:

 • zich voldaan te voelen
 • hun talenten te ontwikkelen
 • te leren focussen
 • hun fantasie de vrije loop te laten gaan
 • gelukkig te zijn.

Het gevoel ergens bij te horen is essentieel om gelukkig te zijn

Samen met het gezin of de familie dingen delen helpt het kind om te voelen en begrijpen dat ze deel uit maken van iets groters dan zichzelf. En vanuit dat gevoel zullen ze ook langzaam leren dat ze deel uit maken van een gemeenschap, een stad, een deel van de wereld…

Hun gevoel van saamhorigheid is hierop gebaseerd. Ze moeten zich realiseren dat ze niet alleen zijn. Er zijn veel mensen hetzelfde of juist anders dan hen.

Delen als een gezin

Delen als een gezin kan hen veel verschillende dingen leren. Behalve het gevoel van saamhorigheid zoals hierboven is beschreven leren ze ook om met veel andere mensen om te gaan. Dit zal bijdragen aan hun emotionele ontwikkeling. Wellicht ook interessant voor jou

Kinderen die opgroeien met hun grootouders zijn gelukkiger en veiliger
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
Kinderen die opgroeien met hun grootouders zijn gelukkiger en veiliger

Kinderen die opgroeien met hun grootouders hebben geluk. Dankzij deze band krijgen ze meer affectie, meer emotionele bekrachtiging en ook een uitzo... • Bermeo Córdova, F. M. (2004). Autoestima, factor esencial de éxito en el área escolar en niños de 10 a 11 años (Bachelor’s thesis). https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/2758
 • Campbell, K. (2018). Niños Seguros de Sí Mismos. Babelcube Inc.
 • Taylor, J. (2004). Motiva y estimula a tus hijos: cómo educar a tu hijo para que tenga éxito y sea feliz (Vol. 20). Edaf.
 • Hogg, T. (2005). El secreto de educar niños felices y seguros. Editorial Norma.
 • Piñeiro, B. (2016). Educando niños felices. XinXii.
 • Greenspan, S. I. (2009). Great kids. Niños felices: cómo enseñar a tu hijo las diez cualidades esenciales para alcanzar una vida feliz (No. Sirsi) i9788449321931).
 • Taylor, J. (2004). Motiva y estimula a tus hijos: cómo educar a tu hijo para que tenga éxito y sea feliz (Vol. 20). Edaf.

De inhoud van Je Bent Mama is uitsluitend bedoeld voor educatieve en informatieve doeleinden. Deze informatie vervangt op geen enkel moment de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.