5 superkrachten om een superpapa te worden

Papa zijn is heus niet makkelijk. Je hebt soms misschien het gevoel dat je niet zo'n belangrijke plaats inneemt in je gezin.  Als dat op jou slaat, is het tijd om je te realiseren dat wat jij bijdraagt, van onschatbare waarde is. Jij bent onmisbaar.
5 superkrachten om een superpapa te worden
María Alejandra Castro Arbeláez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Alejandra Castro Arbeláez.

Laatste update: 13 januari, 2019

In dit artikel zullen we vijf superkrachten bespreken die jou kunnen helpen de status van superpapa te bereiken.

Natuurlijk is er niet alleen maar één exclusieve manier om een goede vader te zijn. Er zijn wel een paar strategieën die veel mannen nuttig hebben gevonden en die hun en hun gezinnen enorm ten goede zijn gekomen.

Ontdek hieronder tips om een superpapa te worden

 1. Een superpapa maakt tijd vrij voor zijn gezin

Je doet al veel voor je gezin door voor voedsel en onderdak te bieden. Maar toch, als je niet genoeg tijd met hen doorbrengt, denken ze misschien dat je meer om andere dingen geeft, zoals werk, vrienden of je hobby’s, dan om hen.

Wanneer moet een superpapa beginnen tijd te besteden aan zijn kinderen?

De band tussen de moeder en haar baby begint in de baarmoeder. Zestien weken na de bevruchting begint de baby al te horen. In dit stadium kan de superpapa ook zijn eigen relatie met de baby beginnen op te bouwen. Hoe?

Door te luisteren naar het kloppen van zijn hartje , zijn schopjes te voelen en met hem te praten en te zingen.

Verbonden zijn met de baby, hem te voelen en met hem te praten, maken een vroege emotionele band met het ongeboren kind mogelijk.

2. Een superpapa weet hoe hij moet communiceren

Weten hoe te communiceren met kinderen betekent weten hoe naar hen te luisteren en te leren niet te overdreven te reageren op wat ze zeggen.

Als je kinderen bang zijn dat je uit je humeur zult raken en je ze te erg zult bekritiseren, zullen ze zich niet vrij voelen om je te zeggen wat ze denken en voelen.

Maar als je rustig naar hen luistert laat je zien dat je om hen geeft. Je kinderen zullen zich dan veel meer open stellen voor je.

3. Superpapa’s disciplineren hun kinderen met liefde en prijzen hen

Bij de opvoeding hoort ook terechtwijzing. Wanneer je je kinderen terecht moet wijzen , doe je dat omdat je van hen houdt en je wilt dat ze het goed doen in het leven. Je wijst je kind niet terecht omdat jij teleurgesteld of boos bent. Discipline omvat raadgeving, maar ook corrigeren, opvoeden en straffen waar nodig.

Disciplineren is effectiever als de vader de gewoonte heeft om zijn kinderen te prijzen. Je kind prijzen stimuleert en verrijkt het karakter van een kind. Het zorgt ervoor dat hij zich erkend en gewaardeerd voelt.

Als je probeert je kinderen regelmatig te prijzen, help je hen hun zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde te vergroten. Je geeft ze bovendien een stimulans om te blijven doen wat juist is.

4. Een superpapa is de andere helft van het opvoedingspaar

De steun en liefde die je je vrouw geeft, is waarschijnlijk één van de beste geschenken die je je kinderen kunt geven. Weet je wat het namelijk is? Wanneer er een relatie van wederzijdse ondersteuning, zal je vrouw door jouw steun, liefde en advies, een betere moeder zijn .

Met andere woorden, als je je best doet een goede echtgenoot te zijn, doe je het indirect ook prima als vader. Niemand anders kan dit doen, alleen jij.

Je bent een superpapa en een held voor je kinderen. Het is tijd om je deze wetenschap eigen te maken. Geloof het niet alleen, maar weet ook dat je een heel belangrijke taak verricht. Je bent een vader en daarom onmisbaar!

5. Een superpapa speelt op een unieke manier met zijn kinderen

Vaders spelen vaak op een andere manier met hun kinderen dan moeders. Dit is heel goed omdat jullie kinderen jullie beiden nodig hebben. Meestal spelen vaders op een veel fysiekere manier en moedigen ze hun kinderen aan om veel meer met hun kleine lichaam te doen.

Moeders spelen vaak niet met hun kinderen op deze manier omdat ze meestal voorzichtiger zijn.

Het spelen met de vader is erg belangrijk, omdat het je kind laat zien dat je in hem gelooft. Dat je weet dat hij al heel veel kan, meer zelfs dan het kind zelf zich kan voorstellen.

Een superpapa speelt op een unieke manier met zijn kinderen

Een superpapa zijn gaat natuurlijk verder dan de vijf punten die we hier hebben besproken. Hoe hard je ook je best doet, het is onmogelijk om een perfecte vader te zijn. Maar als je deze superkrachten echter op een evenwichtige manier en met liefde toepast, kun je wel een superpapa zijn!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.