Moeders doen er tot 6 jaar over om weer goed te slapen na de bevalling

Volgens recente studies kan het tot zes jaar duren voor moeders na de bevalling weer goed kunnen slapen. Leer meer in het volgende artikel.
Moeders doen er tot 6 jaar over om weer goed te slapen na de bevalling

Laatste update: 09 augustus, 2022

Met de geboorte van een baby beginnen ontelbare vreugden, samen met buitengewone gewaarwordingen, maar ook grote uitdagingen. Rust is dan ook een van de aspecten die ouders het meest treft en onevenwichtigheden in de routines veroorzaakt. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Sleep (Engelse link), dat details verduidelijkt over hoe je weer gewoon kunt slapen na een bevalling.

Aanvankelijk dacht men dat slaapstoornissen bij ouders zich uitstrekten tijdens de eerste maanden en zelfs tot de eerste verjaardag van de baby. Deze tijdsperiode zet duidelijk de toon voor opmerkelijke slijtage bij ouders.

David Richter, Michael D. Krämer, en Sakari Lemola kwamen echter, samen met een andere groep erkende deskundigen op dit gebied, tot de conclusie dat slaapherstel pas 6 jaar na de geboorte van een kind een feit wordt. Met andere woorden, een moeder heeft tot 6 jaar nodig om na de bevalling weer gewoon te kunnen slapen.

Hoe verslechtert de slaap van ouders?

Moeders doen er tot 6 jaar over om weer goed te slapen na de bevalling
Het ouderschap is een zware en dagelijkse taak die veel toewijding vraagt. En vaak blijft er daardoor voor ouders geen tijd over om voor zichzelf te zorgen.

Het onderzoek bracht de kloof aan het licht die bestaat tussen de verantwoordelijkheden die de moeder en de vader op zich nemen. De verslechtering van de slaap bij moeders is veel groter dan die bij vaders. Tijdens dit onderzoek maakten 2.541 vrouwen en 2.118 mannen deel uit van de analysemethode.

Als we er dus rekening mee houden dat de eerste 3 maanden van het leven van de baby het kritieke punt zijn van de grootste eisen en de minste rust, verliezen moeders (gemiddeld) elke nacht een uur slaap, terwijl vaders slechts 15 minuten verliezen.

Deze toestand verbetert enigszins naarmate de baby’s groeien. In de loop van de volgende jaren bleek echter dat het gemiddelde slaapverlies voor de moeders opliep tot 20 minuten. Op hun beurt blijft het verlies van 15 minuten rust voor de vaders meestal gehandhaafd.

Het is belangrijk te benadrukken dat uit de studie blijkt dat vaders die voor de eerste keer vader worden, hun slaapuren meer in de gaten houden. Dit is te wijten aan de onervarenheid, die bijdraagt tot een grotere instabiliteit van de routines..

Het scenario dat het moeilijker maakt om na de bevalling weer gewoon te kunnen slapen

Buiten de basisvoorwaarden van voeding, verzorging bij ziekte en hygiëne van de baby is er een scenario dat het extra ingewikkeld maakt om na de bevalling weer gewoon te slapen, namelijk door het gebrek aan coördinatie bij de kleintjes.

Als er meer dan één kind is, kunnen de slaapvoorkeuren van de kinderen met elkaar botsen en tot gevolg hebben dat de rusttijd van de één de actieve tijd van de ander is. Zelfs de behoefte om met het licht aan te slapen kan een trigger zijn voor broer en zus ongemak. Kortom, dit verhindert ouders om synchronie te vinden voor een effectieve rust.

Er zijn dus bepaalde aanbevelingen die uitgevoerd kunnen worden om slaapstoornissen te verminderen. En hoewel de 20 minuten rust die moeders verliezen na het overwinnen van de stadia van grotere slijtage door de baby niet gevaarlijk zijn, veranderen ze toch de prestaties bij andere activiteiten.

Een moeder is moe

Aanbevelingen om de slaap na de bevalling te helpen hervinden

Het hervinden van de normale slaap na de bevalling duurt naar het schijnt tussen de 4 en 6 jaar, afhankelijk van de evolutie van elk kind. Maar er zijn tips die je kunnen begeleiden om beter uit te rusten. Enkele van de belangrijkste zijn de volgende:

  • Bepaal een routine. Deze bestaat uit het inplannen van de dagen van kinderen met activiteiten die elke dag op dezelfde tijd herhaald worden, zoals baden, eten, tanden poetsen, spelen en slapen. Zo ontstaat een stabiel herstel van schema’s dat zowel ouders als kinderen ten goede komt.
  • Perfectioneren van de plaats van rust. Dit gaat gepaard met een slaapruimte met een aangename temperatuur, een comfortabele matras, goede kussens, duisternis, en nul afleidingen.
  • Zorg voor je voeding. Cafeïne en suiker kunnen je helpen een goed ritme van activiteiten aan te houden, maar ze kunnen ook een negatief effect hebben als het gaat om in slaap vallen. Met dat in gedachten richt een essentiële aanbeveling zich op het vermijden van overdaad en het in evenwicht brengen van voeding om de momenten te benutten waarop je de gelegenheid hebt om weer energie op te doen.

Aan het eind van de dag is moeder zijn een grote verantwoordelijkheid die een gebrek aan slaap tot gevolg heeft. Tegelijk is de onevenwichtigheid in de verdeling van de verantwoordelijkheden over de kinderen weer eens duidelijk geworden. Desondanks twijfelen weinigen aan de fantastische ervaring van het moederschap. Rust uit nu het nog kan! Wellicht ook interessant voor jou

De 7 meest voorkomende angsten die nieuwe moeders hebben
Je bent mama
Lees het op Je bent mama
De 7 meest voorkomende angsten die nieuwe moeders hebben

Weet je wat de meest voorkomende angsten zijn die nieuwe moeders hebben? In dit artikel geven we je de informatie die je nodig hebt.  • David Richter, Michael D Krämer, Nicole K Y Tang, Hawley E Montgomery-Downs, Sakari Lemola, Long-term effects of pregnancy and childbirth on sleep satisfaction and duration of first-time and experienced mothers and fathers, Sleep, Volume 42, Issue 4, April 2019, zsz015, https://doi.org/10.1093/sleep/zsz015