De eerste levensmaand van je baby'tje: alles wat je moet weten

Tijdens deze fase besteden we aandacht aan alles wat ons pasgeboren baby'tje doet. Vaak voelen we ons onzeker over wat normaal is en wat niet. Hier gaan we in op de bijzonderheden van de eerste levensmaand van je baby en de veranderingen die hij zal doormaken.
De eerste levensmaand van je baby'tje: alles wat je moet weten
Elena Sanz Martín

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz Martín.

Laatste update: 23 september, 2018

Tijdens de eerste levensmaand van je baby’tje zul je merken dat hij veel tijd doorbrengt met slapen. Regelmatig wordt hij wakker om te eten. Hij kan soms de hik hebben en vaak niezen.

In dit artikel zullen we kijken naar deze en andere kenmerken van de ontwikkeling van je baby in de eerste maand.

Er zijn honderden vragen die kunnen rijzen over de verzorging van een pasgeborene.

  • Hoe je je baby moet voeden
  • Wanneer je hem moet in badje moet doen
  • Wat er met zijn navelstreng gebeurt en hoe je dat moet behandelen…

Als je voor het eerst mama bent geworden heb je vast en zeker nog veel meer vragen.

Maar maak je geen zorgen: er zijn veel dingen die baby’s tijdens deze fase doen, die op het eerste gezicht alarmerend kunnen lijken, maar die in feite heel gewoon zijn.

Het belangrijkste is om je baby’tje in het oog te houden. Geef hem de aandacht en verzorging die hij nodig heeft. En als je iets ongewoons opmerkt, raadpleeg dan een deskundige.

De kenmerken van de eerste levensmaand van een baby’tje

Dit is het gedrag van je baby in de eerste 30 dagen van zijn  leven:

  • Je baby slaapt 14 – 16 uur per dag. Hij is korte periodes wakker, tussen de 7 – 12 keer per dag, meestal om gevoed te worden.
  • In het begin kan hij niet zien. Naarmate de tijd vordert, zullen zijn ogen zich beetje bij beetje gaan focussen.
  • Je baby kan een beetje afvallen, zelfs als je hem borstvoeding geeft wanneer hij maar wil. Dit is normaal bij pasgeborenen.
  • Pasgeborenen hebben vaak de hik en niezen vaak. Dit betekent niet dat ze problemen hebben met de spijsvertering of ademhaling.
  • Ze moeten 4 of 5 keer per dag poepen en 2 of 3 keer plassen. Op deze leeftijd is hun ontlasting geel of groenig en erg vloeibaar.
  • Hun ademhaling kan luid en onregelmatig zijn, vooral als ze slapen. Dit is niets bijzonders.
Babytje

Hoe je baby’tje verandert tijdens de eerste maand 

Je zult merken dat sommige functies van je baby de tijd zullen nemen om beetje bij beetje ‘geactiveerd’ te raken.

Naarmate de tijd verstrijkt, krijgen baby’s het vermogen bekende gezichten te herkennen en zelfs om te glimlachen wanneer ze deze zien. Kleuren, lichten en geluiden zullen hun aandacht trekken.

Wat betreft hun emotionele ontwikkeling is het van fundamenteel belang dat de baby zich beschermd en geliefd voelt.

Wat sommige theorieën ook mogen zeggen, er is absoluut niets mis met je baby in je armen houden. Als ze constant gezelschap hebben en vastgehouden worden, zal dat hen kalmeren en hen helpen zich veilig te voelen.

Het opbouwen van een band van genegenheid en liefde tijdens die eerste maand van het leven is het allerbelangrijkste. Pasgeborenen kunnen hun moeder alleen herkennen aan haar geur. Ze huilen instinctief, om de aandacht van hun moeder te trekken, zodat zij aan hun behoeften tegemoet kan komen.

Deze band van genegenheid en liefde is echter niet alleen met de moeder van de baby. Ook hun vader kan vanaf het allereerste begin actief deelnemen.

De enige beperking in wat vaders kunnen doen, is het geven van borstvoeding. Maar op alle andere manieren kan de vader van de baby een centrale rol spelen in hun verzorging.

Waar je om moet denken in de eerste levensmaand van je baby

We moeten ons er altijd van bewust zijn dat een heel jong baby’tje uitermate teer en kwetsbaar is. Hij is nog maar net in de wereld gekomen en is nog volop bezig zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving.

Wees voorzichtig met de microben uit de buitenwereld waarmee je baby in contact kan komen. Het slaapkamertje van je baby moet goed verlicht zijn. Daarnaast moet het er warm en vrij van elke vorm van besmetting zijn.

Het is ook belangrijk om bezoeken in deze periode tot een minimum te beperken. Als mensen langskomen, probeer dan het bezoek te beperken tot maximaal 20 minuten. Langer kan te heftig zijn voor je baby: pasgeborenen worden gemakkelijk bang.

De eerste levensmaand van je baby

Wat betreft de hygiëne zijn er drie belangrijke dingen die je moet weten:

  • Het is het beste om je baby dagelijks in een badje met lauw water te doen, in een warme kamer. Wees heel voorzichtig zodat hij geen water in zijn oogjes en oortjes krijgt.
  • Zijn navelstreng valt er na ongeveer 6 – 15 dagen vanzelf af. Een dagelijks badje is voldoende om het gebied schoon te houden, maar sommige artsen raden aan ook een beetje alcohol te gebruiken om het schoon te maken.
  • Zijn nagels beginnen te groeien. Knip ze indien nodig: je wilt niet dat je baby zichzelf krabt.

Qua voeding is er tijdens de eerste levensmaand van je baby niets beter dan moedermelk. Indien mogelijk wordt het geven van borstvoeding aanbevolen totdat de baby zes maanden oud is. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.